Hyppää sisältöön

Tapsan Tahti ensikertalaisena työhevosten suomenmestariksi

Tapsan Tahti vetää kokeessa

Tapsan Tahti veti vetokokeessa yhteen 19 porrasta, joka vastaa yli 900 kilon kuormaa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Aikansa menestysravuri ja kuninkuusraviosallistuja Tapsan Tahti osallistui ensimmäistä kertaa suomenhevosten valtakunnalliseen Työmestaruuskilpailuun. 21-vuotiaan oriin ensiesiintyminen päättyi voittoon, ja valtakuntaan saatiin uusi Työhevosmestari 2023.

Tapsan Tahtia (Turo – Vipo, Vieteri) ohjasti sen nykyinen omistaja ja työmestaruuskilpailukonkari Markku Mässeli.
”Minä ajattelin, että kaikki on jo saavutettu, mutta ei ollutkaan. Ei ikä painanut hevosella, eikä sitä tarvinnut edes sataa kertaa valjastaa, kun oli niitä vanhoja pohjiakin.” aikanaan tamma Vilpottarella kestomenestynyt Mässeli kertoo.

Tapsan Tahdilla on Mässelillä ollessa ajettu puita, heinäkuormia ja muutakin maatalousajoa, sekä Mässeli on käynyt sillä tänä vuonna äänestämässäkin. Kesä jatkuu siitostoimissa.
”Kolme tammaa sillä on ollut tänä keväänä, ja muutama tulossakin vielä. Enkä tiedä minkälainen ryysis tulee tämän jälkeen”, Mässeli naurahtaa tyytyväisenä voittajahaastattelussa.

Kuvassa Pietarsaaren yleisö
Pietarsaaren raviradalla Työhevosmestaruuden tunnelmaa, suomenhevosperinteitä, suomenhevosen monimuotoisuutta sekä hevosmiestaitoa todisti päivän aikana useamman sadan henkilön yleisö. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Työmestaruus kilpailtiin ensimmäistä kertaa Pietarsaaren raviradalla. Suomenhevosen perinteitä kunnioittavaan kilpailuun osallistui yhteensä 12 hevosta, joista 10 sai hyväksytyn tuloksen.

”Pietarsaarelaiset olivat tehneet valtavan työn kilpailun järjestämiseksi, ja kyllä mieltä lämmitti, miten kaikki sujui moitteetta. Heiltä täysi onnistuminen”, lautakunnan puheenjohtaja toiminut Markku Nisula hehkuttaa.

”Kaikki osallistujat olivat hyväkuntoisia ja taustavoimat pitivät niistä hyvää huolta koko kilpailun ajan. Kaikki vetokokeen osallistujat saivat tuloksen, mikä toi myös hyvän mielen. Voittaja Tapsan Tahti on pitkän tienkävijä, joka osoitti tänään, miksi se on aikanaan menestynyt myös raviurheilussa. Kun suomenhevoselle kaikki käy, niin se käy”, Nisula jatkoi kiittäen osallistujia, ja kehuen voittajaa.

Toiseksi kilpailussa sijoittui myös ensikertalainen Hotleri (Villihotti – Laippa, Pysteri) ja Jarmo Korkeaniemi. Heidän jälkeensä kolmanneksi sijoittui vain 0,5 pisteen erolla Pekka Vilkkuna hevosellaan Kukka Meeri (Pikku-Laakeri – Salama Sopu, Piirron-Tähti). Hallinneen mestarin Etutopevan (Etupassi–Volsukas, Kihin Hiski) kilpailu päättyi harmilliseen hylkäykseen käyntikokeessa.

 

Työmestaruus 2023 erityismaininnat/palkinnot rahapalkintojen lisäksi:

Voittaja: Tapsan Tahti (Suomen Hippoksen loimi, seppele ja kunniataulu sekä Pekka Vilkunan kiertopalkinto Siro-veistos.
Paras vetäjä: Hotleri (Työhevosharrastajien lahjoittamat nahkarahkeet)
Paras ensikertalainen: Tapsan Tahti (Työhevosharrastajien lahjoittamat työohjat)
Paras tamma: Kukka Meeri (Suomenhevosliiton lahjoittama loimi)
Paras yhteistyö: Pikku-Hilma ja Petra Särkelä (Suomen Hippos ry 50 vuotta juhlaloimi)
Paras juoksukoe: Softis
Paras kävelijä : Tapsan Tahti

Kokonaistulokset löytyvät täältä.

Kuvia lisätään Suomen Hippoksen kuvapankkiin.

Tapahtuman tallenne lisätään Haven Live sivustolle.

 

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat Työmestarin SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1 000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2 000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen. Työmestaruuskilpailun 2023 järjestää Pietarsaaren Raviystävät ry / Jakobstads Travvänner rf yhteistyössä Suomen Hippos ry:n kanssa.

www.hippos.fi/tyomestaruus