Hyppää sisältöön

Esittelyssä vuoden 2022 kuninkuuskilpailun osallistujat

Enon Vilppi. Kuva: Siiri Haapalainen

Forssan kuninkuuskilpailussa nähdään tänä vuonna 12 oriitta ympäri Suomea. Lähde mukaan jännittämään, kenestä kruunataan vuoden 2022 ravikuningas!

Tänä vuonna Kuninkuusravien pääkilpailuihin pyrkivät hevoset keräsivät kevään sekä kesän aikana pisteitä erityisistä Kohti Kuninkuusraveja -lähdöistä. Molempiin sekä kuningatar- että kuninkuuskilpailuihin ilmoittautuneista hevosista kymmenen eniten pisteitä kerännyttä hevosta sai varman paikan pääkilpailuihin ja kahden muun paikan kohtalon vahvisti Forssassa lopullisesti Kuninkuusravien päätoimikunta.

Esittelyssä kaikki osallistujat sekä lyhyet kommentit hevosen taustajoukoista.

Enon Vilppi

Enon Vilppi nähdään kuninkuuskilpailuissa tämän uran toista kertaa. ”Eikka” on oriiden pääkilpailun ainoa edustaja Etelä-Pohjanmaalta.

“Eikalle käy kaikki matkat, se on nopea ja kestävä, enkä ole Eikkaa nähnyt milloinkaan väsyneenä. Kaksi lähtöä samana päivänä on omanlainen kestävyyskisa, ja kun Eikka normaalisti lähdön jälkeen huutelee kilpakavereille, että otetaans kuule uusintamatsi, niin nyt se sen saa. Eikka on iloinen persoona: ei ota itseensä mistään, ei murehdi menneitä ja hevonen on perusfysiikaltaan vaan tosi kova heppa”, valmentaja Katja Luoma kertoo.

Enon Vilppi 

Syntynyt 1.7.2012  

Isä: Linkori 23,5aly, emä: Eilan Muisto, emänisä: Kihi T 23,7aly   

Voittosumma: 104 102 €  

Ennätys: 21,1aly   

Kasvattajat: Peuramäki Joel & Maarit  

Omistaja: Enon Talli, Kurikka  

Valmentaja: Katja Luoma, Ilmajoki  

Hoitaja: Jari Autio  

Ohjastaja: Markku Hietanen

Evartti

Kaksi edellistä kuninkuutta vakuuttavien esityksien jälkeen vienyt Evartti on myös tänä vuonna kilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja. Onko vuonna 2022 harvinaisen hattutempun paikka?

”Kovia vastustajia on ja jalat maassa lähdetään ja katsotaan ensimmäinen matka, että mikä on vire. Jos kaikki on kuin tällä hetkellä, niin kuninkuutta puolustetaan”, valmentaja Antti Ojanperä kertoo.

Evartti. Kuva: Ville Vuorinen

Evartti 

Syntynyt 13.6.2011  

Isä: K.M. Nopsa 25,4aly, emä: Emme 23,1aly, emänisä: Vokker 22,3aly  

Voittosumma: 578 945 €    

Ennätys: 19,4 aly 

Kasvattaja: Olli Sippola, Kuortane  

Omistaja: Talli Pajatso, Rovaniemi  

Valmentaja: Antti Ojanperä, Pihtipudas  

Hoitaja: Jutta Ihalainen  

Ohjastaja: Santtu Raitala

H.V. Tuuri. Kuva: Juho Hämäläinen

H.V. Tuuri

H.V. Tuuri debytoi vuonna 2021 kuninkuuskisassa, sijoittuen hienosti toiseksi. Monipuolinen kilpailija on kilpaillut kuluneen vuoden aikana harvakseltaan, mutta viimeaikaiset esitykset lupaavat hyvää Forssaa ajatellen.

”Hyvin fiiliksin me odotetaan Kuninkuusraveja. Hevonen on startannut nyt kaksi kertaa kesäkuussa ja ollut oikein hyvä: Suur-Hollolassa ori meni 22,3 voltista ja jäi ennätyksestään vain sekunnin, ja Mikkelissä Suurmestaruusajossa hävisimme vain Parvelan Retulle, joka onkin ollut nyt ylivoimainen”, valmentaja Ossi Nurmonen kertoo.

Syntynyt 4.7.2010

Isä: Turo 23,8aly, emä: H.V. Kipinä 32,1ke, emänisä: Säkenöi Voimaa 22,2aly 

Voittosumma: 258 150 € 

Ennätys: 18,6 aly

Kasvattaja: Lootus-Talli, Kokemäki 

Kilpailuoikeuden vuokraaja: Talli Tuurilla Mennään, Rauma 

Valmentaja: Ossi Nurmonen, Maaninka 

Hoitaja: Tiina Turunen

Ohjastaja: Iikka Nurmonen

Herra Heinämies. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Herra Heinämies

Herra Heinämies on kuninkuuskilpailun ensikertalainen. Ikäluokkansa derby-voittaja on startannut uransa aikana harvakseltaan, mutta kulunut kausi on osoittanut, että hevonen kuuluu suomenhevoshuipulle.

”Oikein fiksu ja asiallinen kaikin puolin, ei mitään heikkouksia sinänsä. Vähän vähempi sillä on rutiinia, mitä tällainen kisa vaatii, mutta on varmasti tulevaisuudessa lähempänä kärkeä kuin Forssan viikonloppuna. Hyvä nousuvire on kuitenkin päällä, jos sijoitus olisi jossain puolenvälin tietämissä”, valmentaja Antti Ojanperä kertoo.

Syntynyt 1.8.2013

Isä: Viesker 19,9aly, emä: Emma Donna 30,3aly, emänisä: Turo 23,8aly

Voittosumma: 131 320 € 

Ennätys: 23,0 ake

Omistaja: Maatalousyhtymä Saaranen T. & Säteri P., Viitasaari

Kasvattaja: Maatalousyhtymä Saaranen T. & Säteri P.

Valmentaja: Antti Ojanperä, Pihtipudas

Hoitaja: Varpu Säteri

Ohjastaja: Ville Pohjola

Kujanpään Jyräys. Kuva: Juho Hämäläinen

Kujanpään Jyräys

Kuninkuuskisan ensikertalainen on myös Kujanpään Jyräys. Kanta-Hämeen ainoa kuninkuuskilpailun hevonen on tehnyt vakuuttavia esityksiä läpi kauden. Viimeksi Suurmestaruudessa Kujanpään Jyräys sijoittui viidenneksi lähtölaukasta huolimatta.

“Ori on kotioloissa tosi kiltti: kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat. Sitten kun mennään ravipaikalle, hevonen herää eloon ja iloon, ja ilmoittaa kyllä kaikille tulostaan, mutta valjaissa ori on aina hyvä ja mukava käsitellä”, hoitaja sekä hevosen osaomistaja Jaana Väänänen nauraa. 

Syntynyt 5.5.2008

Isä: Turo (23,8aly), emä: Patrelinna, emänisä: Patleri (24,7aly)

Voittosumma: 149 730 €

Ennätys: 20.7.aly

Omistaja: Heikki Pyykkö ja Jaana Väänänen, Hattula

Kasvattaja: Tanja Jumisko, Karkkila

Valmentaja: Heikki Pyykkö, Hattula

Hoitaja: Jaana Väänänen

Ohjastaja: Ari Moilanen

Parvelan Retu. Kuva: Juho Hämäläinen

Parvelan Retu

Raviyleisölle sykähdyttyviä hetkiä läpi uransa tarjoillut Parvelan Retu tekee odotetun debyytin kuninkuuskisaan Forssassa. Huippulahjakkuus on voittanut vuosi toisensa perään suurempia ja suurempia lähtöjä, eivätkä edes laukat ole olleet este suurkilpailuvoitoille. Kuninkuusravit ovat olleet myös Parvelan Retun taustajoukkojen kiikareissa alusta asti.

”Onhan tämä kaikkien suomenhevosomistajien ja -kasvattajien suurin unelma, johon tähdätään siitä lähtien, kun varsa on syntynyt. Tällaiselle harrastajalle tämä on aivan uskomatonta, että päästään mukaan. Monet tähtäävät vuosikausia Kuninkuusraveihin, eivätkä koskaan pääse, ja sitten meikäläinen pääsee jo toisen hevosen kanssa”, kertoo valmentaja Petri Laine, jonka debyytti Kuninkuusraveissa tapahtui vuonna 2016 Pörnä-Tytön kanssa.

Syntynyt 27.5.2015 

Isä: Liising 20,4aly, emä: Maiskaus 22,2aly, emänisä: Hovi-Ari 23,3aly 

Voittosumma: 528 250 € 

Ennätys: 20,1aly  

Omistaja: Lakos Team Oy, Orivesi 

Kasvattaja: Marjo Vanninen, Orivesi 

Valmentaja: Petri Laine, Orivesi 

Hoitaja: Emmi Laine

Ohjastaja: Hannu Torvinen

Rokin Maxi. Kuva: Ida Laine

Rokin Maxi

Loviisalainen Rokin Maxi 15-vuotias ori kilpailee uransa viimeistä kilpailukautta, mutta vire on kohdillaan. Ennätys 22,3ke syntyi heinäkuun alussa Lahden Suur-Hollola-ajossa.

”Onhan se tosi hienoa, että hevonen teki Suur-Hollolassa uuden ennätyksen tässä iässä. Ja hevonen näytti, että se kuuluu tuonne joukkoon. Onneksi saatiin muutama onnistuminen, että saatiin pisteitä, jolla päästiin kuninkuuskisaan mukaan. Eihän elämässä tule tällaisia hevosia kuin yksi. Se on tosi iso juttu”, oriin valmentaja Nyyti-Maria Timonen kertoo.

Syntynyt 4.7.2007

Isä: Totemi Rok 21,3aly, emä: Tikkutytti, emänisä: Viesker 19,9aly

Voittosumma: 200 435 euroa

Ennätys: 22,3ke

Omistaja: Tikkutalli ja Markku Pasanen, Vantaa-Loviisa

Kasvattaja: Tikkutalli, Helsinki

Valmentaja: Nyyti-Maria Timonen, Loviisa

Hoitaja: Nyyti-Maria Timonen

Ohjastaja: Teemu Okkolin

Sheikki. Kuva: Juho Hämäläinen

Sheikki

Lietolainen ori Sheikki vahvisti paikkansa mukaan loppukilpailuun suoraan pisteytyksellä sijoittumalla kokonaistilastoissa kahdeksanneksi.

Fiilis on huipussaan: Kuninkuusravit ovat parasta mitä Suomen raviurheilu tarjoaa ja on suuri kunnia olla mukana. Hevonen on hyvässä kunnossa ja se on saanut olla terveenä. Kunto on ollut keväällä rautaa, jopa niin, että yli-innokkuudesta on tullut muutamia laukkoja”, kertoo ohjastaja Arto Hammar, jolle kyseessä ovat 10. kuninkuuskisat ohjastajana.

Sheikki

Syntynyt 21.6.2010 

Isä: Liising 20,4aly, emä: Jatsituuli 30,1ake, emänisä: Turo 23,8aly 

Voittosumma: 180 365 € 

Ennätys: 21,4 aly

Kasvattaja: Esko Ketola, Laihia 

Omistaja: Anna’s Stable Oy, Lieto 

Valmentaja: Matti Lautamäki, Lieto 

Hoitaja: Taina Tuominiemi

Ohjastaja: Arto Hammar

Uljas Suomalainen. Kuva: Siiri Haapalainen

Uljas Suomalainen

Toinen Tapio Perttusen tallin toinen valttikortti kuninkuuskisaan on Uljas Suomalainen. Vaikka taustajoukot saivatkin jännittää pisteiden kertymistä viime hetkille asti, on valmentaja luottavainen Forssaan lähdettäessä.

”Uljaan kanssa on todella hienoa, että päästiin mukaan, sillä hevonen on kunnossa. Uljas on sisäradalla viihtyvä hevonen, ja jos se saa mieleisensä juoksun, niin sekin pystyy olemaan korkealla”, valmentaja Tapio Perttunen pohtii.

Syntynyt 15.6.2012

Isä: Sirpan Sisu 24,0aly, emä: Rosetti 31,4aly, emänisä: Tähtipöly 27,0aly 

Voittosumma: 143 412 €

Ennätys: 20,0 aly

Kasvattaja: Nea Interiors Oy, Lahti 

Omistaja: Talli Nea & Merja, Lahti-Joensuu 

Valmentaja: Tapio Perttunen, Orimattila 

Hoitaja: Mona Vallden 

Ohjastaja: Antti Teivainen

Veeran Poika. Kuva: Juho Hämäläinen

Veeran Poika

Veeran Poika on viihtynyt huipulla, mutta varsinkin keväällä se suorastaan puhkesi kukkaan. Hevonen voitti alkuvuoden aikana mm. Karjalainen-ajon sekä Erkon Pokaalin. Kuninkuusravit ovat tuttua puuhaa valmentaja Jussi Suomiselle.

”Ei mitään ihmeellistä valmistautumista ole luvassa. Muutaman viikon tauko tulee viimeisestä startista suunnitellusti. Keväällä ja kesällä startattiin ja juhannuksena oli pieni tauko. Nyt on pari kovempaa starttia alla, niin hyvillä mielin Forssaan lähdetään”, Suominen kertoo.

Syntynyt: 6.6.2009

Isä: Erikasson 20,2aly, emä: Ruutu-Veera 24,9aly, emänisä: Hiluri 22,6aly

Voittosumma: 153 805 euroa

Ennätys: 20,4aly

Kasvattajat: Palmroth Kyösti & Terno, Kyröskoski

Omistaja: Hyper Stable, Hämeenkyrö

Valmentaja: Jussi Suominen, Kouvola

Hoitaja: Mira Kesti

Ohjastaja: Jarmo Saarela

Vixeli. Kuva: Juho Hämäläinen

Vixeli

Yhteen viime vuosien lahjakkaimpiin sisarusparviin lukeutuva Vixeli omaa kyvyt kuninkuuskilpailun voittoon. Viime vuonna Tapio Perttusen tallin toinen osallistuja voitti päätösmatkan, mutta kokonaiskilpailun voiton kannalta mahdollisuudet menivät toisen matkan laukkaan.

Kuten tallikaverillaan, myös Vixelin kohdalla viime aikainen vire on viimevuotista parempi.

“Vixelille lähteminen on se haaste, mutta olen varovaisen toiveikas sen suhteen”, Perttunen kertoo.

Syntynyt 18.4.2014 

Isä: Viesker 19,9aly, emä: Xena 32,7ake, emänisä: Suikku 24,3aly

Voittosumma: 219 050 € 

Ennätys: 21,0ke

Kasvattajat: Tenhunen Anna-Kaisa & Smolander Juha-Matti, Tuusniemi

Omistaja: Tuultenpojat Tiimi, Lahti

Valmentaja: Tapio Perttunen, Orimattila

Hoitaja: Noora Lahti

Ohjastaja: Tapio Perttunen

Välkyn Tuisku. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Välkyn Tuisku

Rokin Maxin kanssa viimeistä kertaa kuninkuuskilpailussa nähdään Välkyn Tuisku. Urallaan kaksi kertaa toiseksi kokonaiskilpailussa sijoittunut ori on jälleen yksi kilpailun mahdollisista menestyjistä. Valmentaja Kimmo Taipaleella riittää positiivista kerrottavaa suojatistaan.

”Välkyn Tuisku on niin iloinen ja positiivinen. Aina se on korvat pystyssä ja hirnahtelloo. Koko ajan se on hyvä tuulella”, Taipale kehuu tallinsa ykköstykkiä.

Syntynyt 10.5.2007

Isä: Tuisku-Topi 26,4aly emä: Välkky Carmen 24,3aly emänisä: Vokker 22,3aly

Voittosumma: 322 640 euroa

Ennätys: 19,9aly

Kasvattaja: Yrjö Kettunen, Juuka 

Omistaja: Yrjö Kettunen 

Valmentaja: Kimmo Taipale, Suonenjoki 

Hoitaja: Mia Heiskanen 

Ohjastaja: Kimmo Taipale