Hyppää sisältöön

Esittelyssä vuoden 2021 suomenhevosten Kriterium

Fransson kuva: Maisa Hyttinen

Nelivuotisikäluokan parhaat suomenhevoset kohtaavat toisensa lauantaina 2.10.2021 perinteisessä suomenhevosten Kriterium-finaalissa. Tutustu lähdön osallistujiin!

1 FRANSSON

Kasvattaja: Kumpulan Tila

Omistaja: Aino & Juho & Lauri Niemistö

Valmentaja: Mikko Niemistö

Hoitaja: Mikko Niemistö

Ohjastaja: Mikko Niemistö

Karsintalähdön tyylikkäästi keulapaikalta voittanut Fransson on kuulunut koko nelivuotiskauden ajan ikäluokan kuumimpiin nimiin. Mikko Niemistön valmennettava on sijoittunut jatkuvasti kovissa kisoissa kärjen tuntumaan, vaikka arvovoitot vielä puuttuvatkin. Pikkupelimannin ja Oulu Expressin karsinnoissa Fransson ravasi voittoon ja oli molempien finaalissa kolmas. Pikkuprinssissä Fransson sijoittui neljänneksi. Uran toistaiseksi suurimmat setelit ovat peräisin SHKL Cupin finaalista, jossa Fransin poika oli toinen hurjan Siirin Valtsun jälkeen.

Siirin Valtsu kuva: Maisa Hyttinen

2 SIIRIN VALTSU

Kasvattaja: Petri Laine

Omistaja: Petri Laine

Valmentaja: Petri Laine

Hoitaja: Ida Laine

Ohjastaja: Hannu Torvinen

Superlahjakas Siirin Valtsu on voittanut yhtä vaille kaikki uransa kilpailut. Ori aloitti uransa jo kolmivuotiaana, voittaen tuolloin kaikki viisi kilpailuaan. Kuluvan kauden ainoa tappio on peräisin Oulu Express -finaalista, jossa ori ei mahtanut mitään rajun esityksen tehneelle V.G. Voitolle. Siirin Valtsun meriittilista pitää sisällään ykkössijat muun muassa Junnustartti-finaalista, SHKL Cup -finaalista ja Pikkuprinssistä. Kriteriumin karsintalähdössä Siirin Valtsu kiri ylivoimaiseen voittoon ja nosti uransa tienestit 58 000 euroon.

Sarikan kuva: Suvi Hakkarainen

3 SARIKAN

Kasvattaja: Onni Sillanpää

Omistaja: Onni Sillanpää

Valmentaja: Timo Korvenheimo

Hoitaja: Kirsi Simi

Ohjastaja: Santtu Raitala

Timo Korvenheimon valmentama Sarikan on tehnyt nelivuotiskaudella hienoa jälkeä. Tamma on tienannut kaviourilta jo yli 20 000 euroa palkintorahoja. Uran toistaiseksi suurimmat setelit ovat peräisin Teivossa ravatusta suomenhevosten Missikisasta, tuolloin Sarikan kartutti tienestejään 6 000 eurolla. Kaustisen Pikkupelimannin finaaliin karsintavoittajana selviytynyt tamma sijoittui finaalissa mukavasti neljänneksi. Pikkuprinssissä Fransin tytär riitti viidenneksi. Kriterium-karsinnassa Sarikan oli hyvä kakkonen Siirin Valtsun jälkeen.

Luosalan Taisto kuva Maisa Hyttinen

4 LUOSALAN TAISTO

Kasvattaja: Annu Jantunen

Omistaja: Markku Tonteri

Valmentaja: Markku Tonteri

Hoitaja: Petra Tonteri

Ohjastaja: Markku Tonteri

Markku Tonterin treenaama Luosalan Taisto on sijoittunut uransa kaikissa laukattomissa kilpailuissa kolmen parhaan joukkoon. Elokuussa Jyväskylässä laukka toi särön orastavaan voittoputkeen, myös tuolloin Luosalan Taisto olisi ravilla taistellut tiukasti voitosta. Oriin uran toistaiseksi arvokkaimmat ykkössijat ovat peräisin Teivon Kriterium-kokeista. Kriteriumin karsintalähdössä Luosalan Taisto tsemppasi johtavan rinnalta vahvasti kolmanneksi, häviten vain Siirin Valtsulle ja Sarikanille. Sivussa syntyi oriin uusi ennätystulos 28,3.

Vieskoff kuva: Mia Mäki-Maunus

5 VIESKOFF

Kasvattaja: Elina Filatoff

Omistaja: Jyrki Filatoff & Jouni Partanen

Valmentaja: Jyrki Filatoff

Hoitaja: Patri Filatoff

Ohjastaja: Seppo Markkula

Jo kolmivuotiaana uransa aloittanut Vieskoff on sijoittunut yhtä vaille kaikissa uransa kisoissaan kolmen parhaan joukkoon. Jokimaalla ravatussa Oulu Express -karsinnassa ori jäi viidenneksi, mutta osoittautui kisan jälkeen kipeäksi, eikä osallistunut finaaliin. Vieskoffin uran toistaiseksi arvokkain voitto on peräisin Kaustisen Pikkupelimannin finaalista. Tuolloin Jyrki Filatoffin suojatti kartutti voittosummaansa 10 000 eurolla. Kriteriumin karsinnassa Vieskoff riitti keulassa juosseen Franssonin takaa kolmanneksi.

Sirun Sikke kuva: Maisa Hyttinen

6 SIRUN SIKKE

Kasvattaja: Päivi Tinnilä

Omistaja: Senttaali Oy

Valmentaja: Teemu Okkolin

Hoitaja: Emmi Kivelä

Ohjastaja: Teemu Okkolin

SE-tamma Sirun Sikke on aloittanut uransa varsin lupaavalla tyylillä. Teemu Okkolinin valmennettava on kerännyt uransa kahdeksassa kilpailussa vajaat 10 000 euroa palkintorahoja. Tienestejä voisi olla hieman enemmänkin, sillä tamma leikkasi maalilinjan ensimmäisenä suomenhevosten Missikisassa. 6 000 euron ensipalkinto jäi kuitenkin haaveeksi, kun tamma siirrettiin sääntöjen vastaisen kaista-ajon myötä toiseksi. Kesäkuussa Jyväskylässä Sirun Sikke noteerasi nelivuotiaiden tammojen keskipitkän matkan SE-tuloksen 33,2.

V.G. Voitto kuva: Maisa Hyttinen

7 V.G. VOITTO

Kasvattaja: Jukka & Soile Grönfors

Omistaja: Grönfors Training Oy

Valmentaja: Seppo Suuronen

Hoitaja: Kaisa Tamminen

Ohjastaja: Ari Moilanen

Seppo Suurosen valmentama V.G. Voitto on ehtinyt urallaan voittaa vasta kolmesti, mutta on siitä huolimatta tehnyt suuren vaikutuksen ravikansaan. Oulu Express -finaalissa V.G. Voitto katkaisi Siirin Valtsun voittoputken ja kellotti samalla mykistävän SE-tuloksen 24,2. Laukat ovat kuitenkin piinanneet vielä hieman varsamaista aloittelijaa. Laukka yllätti myös Kriteriumin karsintalähdössä. Tuolloin loppukurvissa keulapaikalta laukannut ori riitti jatkossa viidenneksi. Ilman laukkaa V.G. Voitto oli taistellut kärkisijoista.

Humander kuva: Maisa Hyttinen

8 HUMANDER

Kasvattaja: Esa Hakkarainen

Omistaja: Aatu Hakkarainen

Valmentaja: Esa Hakkarainen

Hoitaja: Aatu Hakkarainen

Ohjastaja: Jarmo Saarela

Esa Hakkaraisen valmentama Humander esitti jo uransa toisessa startissa lupaavia otteita, kun Oulusta irtosi hallittu ja tyylikäs keulavoitto. Kesäkuun alussa Kajaanissa Humander oli voitokkaan Ohiheittäjän jälkeen hyvä toinen, mutta muuten laukat ovat sotkeneet ruunan menoa varsin tuntuvasti. Laukka vesitti haaveet finaalipaikasta Oulu Expressin karsintalähdössä, mutta Kriterium-karsinnassa Humander malttoi keskittyä ravaamiseen. Tuloksena oli kuudes sija, uusi ennätystulos 31,0 sekä paikka rahakkaassa finaalissa.

Aaton Yllätys kuva: Maisa Hyttinen

9. AATON YLLÄTYS

Omistaja: Crista Räsänen & Pekka Räty
Valmentaja: Antti Ojanperä
Ohjastaja: Jukka Torvinen
Hoitaja: Miia Pulkkanen
Kasvattaja: Juhani & Satu Koskela

Antti Ojanperän osaavista käsistä finaaliin saapuva Aaton Yllätys vaikuttaa karsintalähdön perusteella saaneen juonesta kiinni juuri oikeaan aikaan. Ori juoksi lähdön voittaneen Franssonin rinnalla toista rataa ilman vetoapua, mistä kamppaili oikein rehdisti toiseksi. Oulu Express -karsinnassa elokuussa Aaton Yllätys polkaisi ennätystuloksensa 29,2, mutta jäi siitä huolimatta ulos finaalista. Kolmivuotiaana Aaton Yllätys esitteli laukkojen lomassa mukavia otteita ja tienasi kahteen kisaan vajaat 3 000 euroa palkintorahoja.

Zelos kuva: Maisa Hyttinen

10. ZELOS

Omistaja: Suvi Perttunen
Valmentaja: Tapio Perttunen
Ohjastaja: Tapio Perttunen
Hoitaja: Suvi Perttunen
Kasvattaja: Anna-Kaisa Tenhunen & Juha-Matti Smolander

Hurjasukuinen Zelos kuuluu tulevaisuuden isoihin nimiin, mikäli kehitys jatkuu suvun velvoittamalla tavalla. Oriin sisaruksia ovat nimittäin muun muassa Zeus, Vixen, Vixus sekä Vixeli. Tapio Perttusen suojatti on aloittanut uransa lupaavalla tyylillä, kuuteen kisaan on kertynyt neljä voittoa. Ennätystuloksensa 27,0 Zelos polkaisi elokuussa Vermossa. Uransa ensimmäisen tappion ori koki elokuun lopulla Teivossa, kun varman tuntuinen voitto vaihtui maalisuoran laukkaan. Kriterium-karsinnassa Zelos riitti neljänneksi.

Suvelan Salama kuva: Maisa Hyttinen

11. SUVELAN SALAMA

Omistaja: Team Koivisto
Valmentaja: Olavi Koivisto
Ohjastaja: Ville Koivisto
Hoitaja: Ville Koivisto
Kasvattaja: Suvelan Talli

Epävarman, mutta samalla myös kyvykkään oloinen Suvelan Salama on päässyt urallaan jo pariin otteeseen voittokantaan. Uran avausvoitto irtosi toukokuussa Kokkolasta. Jälkimmäinen voitto puolestaan on peräisin Ylivieskan Nuorten Sarjasta ja kartutti Olavi Koiviston valmennettavan tiliä 2 000 eurolla. Kriteriumin karsinnassa Suvelan Salama oli viides, ennätystuloksellaan 30,0. Tähtiraja jäi vielä karsinnassa alittamatta, mutta finaalissa Suivikkaan pojalla on hyvät edellytykset siihen, mikäli ravi maistuu.

Karelia kuva: Ida Laine

12. KARELIA

Omistaja: Pekka Vilpponen & Paula Westerholm
Valmentaja: Pekka Vilpponen
Ohjastaja: Pekka Vilpponen
Hoitaja: Paula Westerholm
Kasvattaja: Eija Leskinen & Martti Räsänen

Pekka Vilpposen treenaama Karelia aloitti uransa jo kolmivuotiaana, tienaten yli 6 000 euroa palkintorahoja. Marraskuussa Karelia oli Jyväskylässä ajetussa Junnustartti-finaalissa toinen Siirin Valtsun jälkeen. Nelivuotiskaudella Karelia ei ole toistaiseksi yltänyt valtaviin mainetekoihin, mutta on parannellut viime kisoissaan tasaiseen tahtiin ennätystään. Pikkuprinssissä Karelia oli kahdeksas, Oulu Express -karsinnassa viides ja finaalissa kuudes. Finaalissa ori pinkoi ennätystuloksensa 28,3. Kriterium-karsinnassa Karelia sijoittui kuudenneksi.

Esittelytekstit: Harri Haavisto