Hyppää sisältöön

Ensikertalainen Henkan Juulia on Työmestari 2024

Pekka Vilkunan kiertopalkinto Siro-veistokseen kirjataan seuraavaksi Henkan Juulian nimi. Mikko Uusimäki toimi tamman työparina. Kuva Mia Mäki-Maunus

Työmestaruuskilpailuissa ohjastajana menestynyt Mikko Uusimäki osallistui tänä vuonna kilpailuun Henkan Juulian kanssa. Uusimäki oli valmistellut tamman niin hyvin, että Henkan Juulian suoritus päättyi voittoon heti ensiyrityksellä. Muutenkin kilpailussa nähtiin onnistumisia laajalla rintamalla sekä poikkeuksellinen upea 1 100 kilon vetosuoritus.

Mikko Uusimäki on nyt kuusinkertainen ohjastajamestari. Ensimmäinen Työmestaruuskilpailun voitto tuli vuonna 2005 Neiti Huhtikuun kanssa, sen jälkeen hän on voittanut Luomuttaren kanssa neljästi ja tänään Uusimäki pääsi juhlimaan Henkan Juulian (I. P. Vektori – Henkan Taika, Suikun Ero) kanssa.

”Se tuli mulle lokakuussa pirun hyvällä peruskunnolla varusteltuna. Ensin me kuukausi ajeltiin tutustuen ja seisoskeltiin milloin missäkin. Sitten ajoin vähän voimaa ja harjoiteltiin irtiottoa. Kaikki muu sillä tuli luonnostaan”, Uusimäki valottaa.

”Tällä hevosella on kokoa, se on rauhallinen ja sillä on valtavat tehot. Tänäänkin pärjättiin ihan perussuorituksella. Kun hevonen ja ohjastajat luottavat toisiinsa, niin sillä pärjää”, Uusimäki kertoi kysyttäessä menestyksen saloja.

Henkan Juulia ja Mikko Uusimäki voittivat mestaruuden helponnäköisesti. Kuva Mia Mäki-Maunus

Työhevosharrastajat palkitsivat Henkan Juulian parhaana ensikertalaisena nahkaohjilla. Omistaja Jari Kupiainen oli syystäkin päivään ja suoritukseen tyytyväinen.

”Mikko syksyllä kyseli olisiko mulla tiedossa sellaista hevosta mikä sopisi tähän työhommaan. Sanoin, että onhan mulla, vaikka ei me oltu vetohommia harjoiteltu. Nyt en sitten tiedäkään mitä jatkossa tehdään”, Kupiainen nauroi.

Kilpailussa nähtiin kovia suorituksia laajalla rintamalla

Kukka Meeri ja Pekka Vilkuna vetivät kokeen päätteksi huikean 1 100 kilon kuorman. Kuva Mia Mäki-Maunus

Suomenhevosperinteitä kunnioittavaan kilpailuun ilmoitettiin ennätykselliset 16 hevosta, joista yhdeksän sai lopulta hyväksytyn tuloksen. Poisjääntejä oli kaksi.

”Tänään nähtiin tosi hienoja suorituksia ja moni hevonen ylitti itsensä”, lautakunnan puheenjohtaja Jenni Timlin kehui.

”Vetokoe oli jännittävä, kun alusta saakka pääsimme näkemään kovia suorituksia. Näin kovatasoisia vetokoesuorituksia ei ole nähty aikoihin eli tulostaso oli todella hieno”, Timlin jatkoi kehujaan.

Päivän kovimmasta vetosuorituksesta vastasi Pekka Vilkunan ohjastama tamma Kukka Meeri (Pikku-Laakeri – Salama Sopu, Piirron-Tähti), joka veti upean 1 100 kilon kuorman. Tamma palkittiin päivä parhaasta vetokoesuorituksesta Työhevosharrastajien lahjoittamilla nahkarahkeilla. Kokonaiskilpailussa Kukka Meeri oli toinen Henkan Juulian kerättyä paremmat kokonaispisteet juoksu- ja käyntikokeiden voimin.

Pikku-Hilma palkittiin kilpailun vetovoimaisimpana tammana. Omistaja Petra Särkelä kertookin tekevänsä kaikki mahdolliset kotityöt Pikku-Hilman kanssa. Kuva Mia Mäki-Maunus

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Petra Särkelän tamma Pikku-Hilma (Huldan Veto – Napsun Tyttö, Ulrik), joka palkittiin vetovoimaisimpana tammana Ketunkulta Oy.n lahjakortilla ja suomenhevosliiton lahjoittamalla loimella.

TOP 3 pisteet Juoksukoe Käyntikoe Vetokoe  Yhteensä
HENKAN JUULIA 4 6 23 33
KUKKA MEERI 1 2 27 29
PIKKU HILMA 4 3 22 29

 

Muut hyväksyttyyn suoritukseen yltäneet hevoset olivat Hotleri, Tempperature, Miljan Mimmi, Liinun Laulu, Salaluukku ja Satkun Tähti.

Kokonaistulokset löytyvät täältä.

Kuvia lisätään Suomen Hippoksen kuvapankkiin.

Tapahtuman tallenne löytyy täältä.

 

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat Työmestarin SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1 000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2 000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen. Työmestaruuskilpailun 2024 järjesti Pohjanmaan hevosjalostusliitto yhteistyössä Oulun raviradan ja Suomen Hippoksen kanssa. Vuonna 2025 tapahtuma järjestetään Miehikkälässä Miehikkälän oriyhdistyksen toimesta. 

www.hippos.fi/tyomestaruus