Hyppää sisältöön

Eduskunnan Hevosystävien Seura: Suomenhevoselle oma vakiintunut liputuspäivä

Suomenhevosen päivää on vietetty 6. syyskuuta vuodesta 2007 lähtien. Kuva: Juho Hämäläinen

Eduskunnan Hevosystävien Seura ry. (EHYS) on tehnyt sisäministeriölle kirjallisen esityksen vakiintuneen liputuspäivän perustamisesta suomenhevoselle. Suomenhevosen päivää on vietetty 6. syyskuuta vuodesta 2007 lähtien, jolloin juhlittiin suomenhevosen kantakirjan 100-vuotisjuhlavuotta. 

EHYS haluaa nostaa päivän vakiintuneeksi liputuspäiväksi korostaakseen suomenhevosen tärkeää ja pitkälle historiaan ulottuvaa merkitystä kansallisen kulttuuriimme ja yhteiskunnan kehityksen kannalta. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun kansalliseläin saisi oman liputuspäivän.

”Haluamme osoittaa kiitosta vahvalle ja uutteralle yhteiskuntamme rakentajalle ehdottamalla suomenhevosen päivän vakiintuneiden liputuspäivien joukkoon”, toteavat esityksen allekirjoittaneet EHYS:in puheenjohtajat, kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.), Eeva Kalli (kesk.) sekä Leena Meri (ps.)

Nykypäivänä suomenhevonen, maailman monikäyttöisin hevosrotu, toimii niin ratsuna, ravurina, terapiahevosena ja kuin edelleen myös työhevosenakin. Historiallisesti niiden merkitys on ollut valtava monenlaisissa arjen tehtävissä ja talojen töissä. Sotavuosina suomenhevonen oli tärkeä osa maanpuolustusta. Hevosten merkitys oli korvaamaton etenkin ampumatarvikkeiden, raskaan kaluston sekä ruokahuollon kuljetuksessa. Hevoset tekivät mahdolliseksi joukkojen nopean siirtämisen valta- ja kyläteiden ulkopuolella, jopa tiettömässä korvessa.

”Suomenhevonen on kulkenut suomalaisten vierellä vuosisatojen ajan niin peltotöissä, puusavotoilla kuin sotarintamillakin. Varsinkin ennen maa- ja metsätalouden koneellistumista ihmisen yhteistyö voimakkaan sekä älykkään eläimen kanssa on ollut elinehto”, korostavat esityksen allekirjoittajat.

Liputuspäivää esitetään juhlittavaksi ensimmäisen kerran 6. syyskuuta 2023.

Suomen Hippos tukee Eduskunnan Hevosystävien Seura ry:n esitystä.

Lisätietoja:

Jari Myllykoski p. 09 432 3119

Eeva Kalli p. 09 432 3095

Leena Meri p. 09 432 3165