Hyppää sisältöön

4-vuotiaat suomenhevoset hurmasivat Kouvolassa – suomenhevosten SM-monté Runoneidolle

Runoneito ja Maija Fors. Kuva: Maisa Hyttinen

Pikkuprinsessa Prisit Pardoon pienkasvattaja-omistaja Virpi Ylitalo haluaa panostaa tammaan kaiken ja ohjastajaksi on haluttu aina tammaa ymmärtävä kuski. Suomenhevosten montén Suomen mestariksi kukitettiin toistamiseen Runoneito ohjastajanaan Maija Fors.  

Kuninkuusraveissa on perinteisesti juostu neljä- ja viisivuotiaille suomenhevosille omat suurkilpailut, Pikkuprinssi ja Pikkukunkku, joihin voivat osallistua sekä oriit, ruunat että tammat. Forssan Kuninkuusraveissa 2022 kilpailukokonaisuutta kehitettiin siten, että ohjelmaan lisättiin omat lähdöt neljä- ja viisivuotiaille suomenhevostammoille, Pikkuprinsessa ja Pikkukuningatar. 

Lauantaisen 4-vuotiaiden suomenhevostammojen Pikkuprinsessa-lähdön (2 100 m) voittoon kiri ravikuningas Costellon tytär Prisit Pardoo ohjastaja Jere Hurmeen kanssa. Tammaa valmentaa Olli Lähtinen ja sen omistaa Kimmo Sarjovaara ja Virpi Ylitalo.  

Pikkuprinsessa Prisit Pardoo ja Jere Hurme. Kuva: Maisa Hyttinen

Prisit Pardoota, ”PP:tä” ohjastanut kaksinkertainen Salamakypärät-sarjan voittaja Jere Hurme oli silminnähden iloinen voitostaan.  

“Tämä on ehdottomasti urani isoin ykkönen, voittaa Kuninkuusraveissa ja vielä suurkilpailulähtö. Tänä vuonna olen päässyt ajamaan tosi paljon kilpaa ja on mahtavaa tehdä yhteistyötä tällaisten hevosten kanssa”, Jere Hurme kertoo.  

”Isoin juttu tässä hevosessa on minulle se, että tämä tammasuku on ollut meillä neljättä polvea, tammalinja on tuttu ja se on kulkenut mukanani murrosiästä saakka. Päätin, että haluan panostaa palkastani tähän, maksaa valmennusmaksut ja antaa hevoselle kaikki mahdollisuudet”, Virpi Ylitalo kertoo.

”Erityisen tärkeää on ollut löytää tammalle ne oikeat ihmiset jo valmennusvaiheessa: ihmiset, jotka uskovat hevoseen. Minulla on aina hyvä mieli, kun käyn hevosen luona”, Ylitalo avaa.

Virpi Ylitalo kehuukin vuolaasti hevosen taustajoukkoja ja ohjastajia.

”Marraskuussa koelähdössä jo oli itsestään selvä, että haluan hevoselle kiltin kuskin, joka ymmärtää tammaa. Markkulan Seppon valitsin, joka sanoi, että nyt sinulla on juoksija. Seppo sairasteltua Jere päätyi huhtikuussa tamman ensimmäiseen starttiin kuskiksi, kun näin Jeren meillä Turun raviradan koululaispäivässä yhdessä pienten koululaisvieraiden kanssa. Jere piti lapsille kengitysnäytöstä ja lapset kuuntelivat aivan hipihiljaa, mitä Jere sanoi. Ajattelin, että tuollaisen kuskin haluan 4-vuotiaalle varsahevoselle, johon lapsetkin noin luottivat.”

Pikkuprinssiksi Kimin mussukka Vänrikki

4-vuotiaat suomenhevosten 2 100 metrin Pikkuprinssin vei nimiinsä Vänrikki ja ohjastaja Kim Åkerlund. Vänrikkiä valmentaa Antti Veteläinen, sen omistaa Vänrikki Talli ja sen on kasvattanut Sinikka Koskinen.  

Vänrikki on uusi Pikkuprinssi. Kuva: Maisa Hyttinen.

Veteläisen talli otti kaksoisvoiton Pikkuprinssi-kilpailussa, kun Vänrikin jälkeen toisen sijan nappasi Vahvistus. 

“Tämä on jokaisen suomalaisen raviharrastajan odotus ja haave, ja nyt se meillä toteutui. Hevonen on vähän niin kuin Kimin mussukka: Kim on tehnyt jokaisen askelmerkin kohdalleen ja suuren työn tämän hevosen eteen”, Antti Veteläinen kehui vuolaasti Kim Åkerlundia voittajakehässä. 

“Huusin Antille loppukaarteessa, että menehän alta pois ja niin se meni. Vänrikissä parasta on kokonaisuus, Kim Åkerlund kertoi.  

Suomenhevosten SM-Monté Runoneidolle ja Maija Forssille

Suomenhevosten montén Suomen mestariksi kukitettiin Runoneito, jota ohjasti tänään Maija Fors.  

“Hevonen on koko ajan tehdyt hyviä esityksiä, tänään oli kaikki mahdollista. Hevonen tuntui pruuvissa aivan erityisen hyvältä ja on ihan käsittämätöntä, että ollaan nyt tässä. Yksi iso unelma kävi nyt toteen”, Maija Fors kertoi voittajahaastattelussa.  

”Runoneito on 2. polven oma kasvatti. Kun olen itse hoitanut kantavan tamman ja varsomiset ja opettanut hevosen ajolle, niin voiko se enempää oma hevonen olla, tuolla satulassa sentään en keiku., vaikka kärryiltä ajan. Tämän eteen on tehty työltä 20 vuotta, ja tuntuu ihan yhtä mahtavalta kuin viime vuonnakin”, Runoneidon omistaja-valmentaja-kasvattaja Miia Liipola kertoi.

Suomen Monté-ohjastajat ry järjestää yhteistyössä raviratojen ja Suomen Hippos ry:n kanssa Suomenhevosten montén SM-kilpailun. Finaali ajetaan perinteisesti Kuninkuusraveissa. 

Sunnuntaina ikäluokkien suurkilpailut jatkuvat 5-vuotiaiden Pikkukunkku- ja Pikkukuningatar-lähdöillä.