Hyppää sisältöön

UET:n hallituksen kokouksessa keskiössä Ukrainan tilanne ja hevosten hyvinvointi

UET:n hallituksen kokous järjestettiin Cagnes-sur-Merissä. Kuva: Minna Mäenpää

Euroopan raviliiton UET:n hallitus kokoontui lauantaina 12.3. Ranskan Cagnes-Sur-Merissä. Kokouksessa olivat edustettuna Ranska, Ruotsi, Suomi, Saksa, Hollanti, Belgia, Itävalta, Sveitsi sekä etäyhteyden kautta Norja. Kokousta johti UET:n puheenjohtajana toimiva Marjaana Ala-Viuhkola. Suomea kokouksessa edusti Hippoksen vt. toimitusjohtaja Minna Mäenpää, joka kokosi yhteen kokouksen kiinnostavimmat keskustelut:

UET:n hallituksen keskustelussa nousi odotetusti vahvasti esille Ukrainan tilanne, ja sen vaikutukset ukrainalaisiin hevosihmisiin sekä hevosiin. UET teki jo aiemmin maaliskuussa päätöksen sulkea venäläiset toimijat pois UET:n alaisesta ravikilpailutoiminnasta. Tämä päätös pysyi voimassa. Mahdollisen Venäjän järjestön erottamisen UET:n jäsenyydestä voi tehdä järjestön yleiskokous, joka kokoontuu Pariisissa kesäkuussa. Hallitus keskustelee asiasta lisää ennen yleiskokousta tehden suosituksen siinä vaiheessa.

Huoli Ukrainan tilanteesta koskettaa syvästi kaikkia UET-jäseniä. Eri toimijoiden tahtotila on auttaa nimenomaan ukrainalaisia hevosihmisiä ja sodan jalkoihin jääneitä hevosia. Hevosia on kuljetettu Puolan kautta mm. Saksaan ja Saksan ravijärjestön kautta majoitettu esimerkiksi raviradoille. UET:n pääsihteeri ja puheenjohtaja selvittävät parhaillaan Ukrainan hevostoimijoilta, miten apu saadaan parhaiten perille. Esimerkiksi rehukuljetuksissa on ollut haasteita saada toimitukset Ukrainaan niitä tarvitseville hevosille. Esillä oli lisäksi hevosten mahdollinen pelastaminen Kiovan raviradalta. Lisäksi UET päätti alustavasti 30 000 euron rahallisesta avusta kohdennettuna Ukrainan ravihevosihmisille.

Hevosten hyvinvointi keskiössä

Akuutin Ukrainan tilanteen lisäksi kokouksessa olivat esillä laajasti hevosten hyvinvointiin liittyvät asiat. Muutoksia on tehty viime vuosina paljon niin ajotapoihin, kengättömyyssääntöihin, kuin hevosten kilpailu-uran jälkeiseen elämään liittyviin ohjeistuksiin.

Vaikka hyvinvointisääntöjen harmonisointia on tehty jo monissa asioissa, on lähtötaso ollut eri maissa vaihteleva. UET:n yhteisessä toiminnassa perustana on kansainvälinen säännöstö, International Agreement. Lisäksi eri maiden eläinten hyvinvointilait ja lopulta jokaisen maan omat ravikilpailusäännöt linjaavat ravikilpailutoiminnan järjestämistä. Nyt jo useimmissa maissa ajovitsan käyttöä on rajoitettu, ja jotkut maat ovat luopuneet, tai ovat luopumassa siitä kokonaan.

Suomessa ja Ruotsissa on tehty selkeät uudet linjaukset ajotapoihin liittyen. Vastaavasti Norjassa ajovitsan käyttö on kielletty. Myös Ranskassa on tehty muutoksia ajotaparangaistuksiin, mutta tätä enemmän Ranskan keskustelu ja toimet ovat liittyneet kengättömyyteen sekä hevosten kilpailu-uran jälkeisestä elämästä huolehtimiseen.

Esimerkiksi LeTrot on allekirjoittanut sopimuksen kahden järjestön kanssa, jotka huolehtivat hevosista kilpailu-uran jälkeen. Sopimuksen myötä LeTrot tarjoaa taloudellisen tuen kaikille hevosille, joista nämä yhdistykset huolehtivat ja siirryttyään järjestölle hevosilla ei enää ole kilpailuoikeutta. Kengättömyyteen liittyen Ranskassa on tehty tutkimusta, joka on nostanut asian laajaan keskusteluun. Jo nykyisin Ranskan sääntöjen mukaan kaksi- ja kolmevuotiaat eivät saa kilpailla ilman kenkiä. Kokous osoitti jälleen, että hevosten hyvinvointi on äärimmäisen laaja kokonaisuus, ja vaikka painopisteet ovat olleet erilaisia, keskustelu synnyttää uusia ideoita kaikille.

Kokouksessa todettiin laajasti, että raviurheilun on oltava vastuullista ja hyväksyttävää. Ainoastaan näin toimien voimme varmistaa, että olemme yhteiskunnallisesti varteenotettava urheilu- ja elinkeino, ja tätä kautta laji myös kiinnostaa uusia ihmisiä. Vain hyvinvoiva hevonen voi menestyä, keskustelua tulee käydä ja muutoksia pitää esittää, jotta tämä pohja pysyy vahvana.

Uudistuksia UET GP sekä UET Masters -kilpailuihin

UET:n hallitus päätti kokouksessa myös uudistuksista liittyen UET GP sekä UET Masters -kilpailuihin. Haasteena erityisesti Masters-sarjan osalta on ollut vähäinen kiinnostus finaaliin. Tulevaisuudessa tavoitteena on järjestää joka vuosi lokakuun toisena viikonloppuna eurooppalaisen raviurheilun huippupäivä, joka pitää sisällään sekä neljävuotiaiden UET GP:n että vanhemmille hevosille kohdennetun UET Eliitti GP:n, johon karsinnat käydään kansainvälissä kilpailuissa eri maissa. Kilpailuviikonlopun järjestämisvastuu on pääasiassa vuorovuosin Ranskalla ja Ruotsilla, mutta myös muut maat voivat anoa tapahtumaviikonlopun järjestämistä aiemman UET GP-viikonlopun tapaan. Uudistuksen tavoitteena on nostaa kansainvälistä huippu-urheilua ja luoda vuosittainen, samaan ajankohtaan kohdentuva kilpailuviikonloppu. Uudistuksen yksityiskohdat tulevat vielä tarkentumaan ja näistä tiedotetaan myöhemmin lisää.

Lisätietoja:

Vt. toimitusjohtaja Minna Mäenpää, minna.maenpaa@hippos.fi tai p. 040 511 2067