Hyppää sisältöön

Turvallisuutta ja urheiluhenkeä

Raviurheilun syksyn ja vuodenvaihteen teemana on turvallisuuden kehittäminen. Lokakuun alusta alkaen raveissa on puhallutettu kaikki ohjastajat ja tammikuusta lähtien ravikilpailuissa käytetään turvaliiviä.

On itsestään selvää, että ravikilpailuissa alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena kilpaileminen on kokonaan kielletty. Kilvanajo vaatii tarkkuutta, toimivia refleksejä ja hyvää reagointikykyä. Nopeissa kilpailutilanteissa ohjastaja joutuu tekemään pikaisia taktisia ratkaisuja ja samalla huomioimaan muiden kilpailijoiden liikkeet. Hevoset voivat käyttäytyä arvaamattomasti, ja tilanteiden ennakointi on tärkeää. Vauhti on kovaa, ja oman turvallisuuden lisäksi pelissä on muiden valjakoiden, sekä ihmisten että hevosten turvallisuus.

Uudesta puhallutuskäytännöstä on tullut Hippokseen jonkin verran palautetta. On epäilty, ajavatko ohjastajat humalassa tai onko ravikilpailuissa alkoholiongelma? Eikö poniohjastajien puhalluttaminen ole tarpeetonta? Vastaus on ei. On kaikkien etu, että asia todetaan rutiininomaisesti sisäänkirjoituksen yhteydessä. Kun puhallutus koskee kaikkia, ei kenenkään tarvitse miettiä, pitikö puhallutus tehdä tänään, eikä toimihenkilöiden tarvitse etsiä puhallutettavia ympäri varikkoa. Lapsia puhallutuspakko kasvattaa lajin eettisiin toimintakoodeihin.

Turvaliivin käyttöön siirtyminen on johdettu ravimaailman yhteisistä kansainvälisistä sopimuksista. Euroopan raviliitto UET on edellyttänyt siirtymistä turvaliivin käyttöön jo usean vuoden ajan ja viimeinen ylimenovaihe päättyy 31.12.2012. Muissa Pohjoismaissa turvaliivi otettiin käyttöön jo tänä vuonna, ja nyt yhtenäistetään käytäntö myös Suomessa. Liivi on kiistaton, kypärään verrattava ohjastajan turvaväline.


Urheiluhenki hukassa

Poniraviurheilu on ollut viime vuodet huimassa kasvussa. Tällä hetkellä vuodessa kilpailee yli 450 eri poniohjastajaa. Nuorisotyöllä on erittäin merkittävä kasvatuksellinen rooli niin uusien harrastajien raviurheilijoiksi kouluttamisessa kuin henkilökohtaisella tasollakin. Hyvillä harrastuksilla on nuorille tutkitusti vahva syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus.

Ensimmäiset nuoret urheilijat ovat nousseet ponipuolelta nyt aikuisten sarjoihin ja radoilla on esiintynyt upeita nuoria ohjastajalupauksia, tulevaisuuden ammattilaisia. Ponitaustaiset urheilijat ovat esiintymisvalmiita, aktiivisia, kilvanajossa taktisesti taitavia sekä voittamaan ja häviämään tottuneita.

Viime aikoina on kuitenkin kuulunut hälyttäviä uutisia varikoilta. Osalla ponilähtöihin osallistuvien lasten vanhemmista on urheiluhenki hakusessa. Tuomaristoa kohtaan käyttäydytään asiattomasti, minkä seurauksena myös lapset ovat toimineet epäurheilijamaisesti. Auktoriteettien ja tuomareiden kunnioittamisen kuuluu kilpailutoiminnassa olla ehdotonta. Tuomaristot ovat kokeneet tilanteen erittäin negatiivisena, ja ilmiön seurauksena poniraveihin on ollut jopa vaikea saada toimihenkilöitä. Ja nyt puhutaan nuorisourheilusta!

Vanhempien rooli esimerkin antajana on tärkeä. Lajissamme harrastetaan eläinten kanssa, ja lapsena kuuluu oppia että raviurheilussa hevosta – ja ponia – kohdellaan kunnioittavasti. Kielletty ajotapa on kielletty, piste. Saadut rangaistukset kuuluu ottaa vastaan nöyrällä asenteella ja niistä pitää oppia. Kotimatkalla on hyvä käydä läpi kilpailuissa tehtyjä virheitä ja miettiä yhdessä kuinka seuraavassa suorituksessa onnistutaan paremmin. Jos ei nuorena opi reilun pelin sääntöjä, milloin sitten?

Poniraviurheilu on lapsille parhaimmillaan mukava ja kehittävä harrastus. Tässä ikävaiheessa ei vielä olla maailman huipulla eikä kilpailla isoista euroista. On hyvä, että urheilu on tavoitteellista, mutta haudanvakavaa sen ei lapsilla kuulu olla.

Tämän syksyn valvojapäivillä ongelma nostetaan pöydälle ja todetaan, että epäurheilijamaista käytöstä ei sallita. Ei nuorilta eikä heidän huoltajiltaan.

Onneksi ongelma on pieni, ja suurin osa lapsista ja vanhemmista harrastaa lajiamme ilolla. Ohessa kuva Kouvolan hienosti onnistuneista ponikuninkuusraveista.

 

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja

ponikuningasNuorisourheilua parhaimmillaan: Kouvolan ponikunkkareiden voittajakehässä ponikuningas 2012 Exas sekä omistaja Satu Liitiäinen ja ohjastaja Ida-Maria Tammela