Hyppää sisältöön

Toto75-sarjoista

Tämänkertaisen blogin aihe lähti liikkeelle yhteisöpalvelu Twitterissä virinneestä keskustelusta. Toto75-sarjat ja –divisioonat puhuttavat. Ravien profiilia ja sarjakoordinaatiota on uudistettu voimakkaasti kahden viime vuoden aikana. On sopiva ajankohta tarkastella uuden järjestelmän toimivuutta.

Suomalainen raviurheilu on hyvinkin omaleimaista. Kahden vahvan kilpailevan rodun merkitys raviurheilullemme on yleisesti tunnustettu. Suomenhevosen rooli kilpailutoiminnalle ja lajin mielenkiinnolle on ratkaisevan suuri. Hevosurheilun pääkirjoituksessa (6.3.) päätoimittaja Jussi Lähde peräänkuuluttaa hevosihmisiä kaikenlaisen vastakkainasettelun vähentämiseen. Vastakkainasettelua emme kaipaa hevosrotujemmekaan välille.

Vuonna 2012 kilpailutoiminnan profiiliajattelussa tehtiin jättiharppaus. Selkeä tavoite oli, että valtakunnallisen huipputason hevosille halutaan tarjota parempia palkintoja. Tähän tasapuolisin ja toimivin ratkaisu ovat eri puolilla Suomea kiertävät Toto75-ravit. Vuodesta 2008 alkanut palkintojen tippuminen saatiin vihdoin vuonna 2012 katkaistua. Kasvuprosentti oli 6,8 ja luku olisi ollut vielä tuplat parempi ilman tiukentunutta arpajaisveroa.

Pelkät parantuneet 75-palkinnot eivät kuitenkaan riitä lähellekään siihen, että raviurheilulla menisi tarpeeksi hyvin. Nykyisillä kuljetuskustannuksilla pitkät kilpailumatkat pitää pystyä minimoimaan, ja palkintoja pitää eri alueille ja T5-tasolle saada lisää. Palkintojenmaksukyky ei tälle vuodelle parantunut toivotulla tavalla. Uutta nostetta saatiin Hippos 40-vuotta juhlalähdöillä, jotka ajetaan 2500 euron ykköspalkinnoilla. Fintotossa löytyy varmasti tahtoa ohjata lisärahaa T5-ravien palkintoihin vielä tämän vuoden aikana, mikäli pelivaihtojen kehitys sen suinkin sallii.
 

Nollasummapeliä

Niukkuuden jakaminen on todella turhauttavaa. Lauantaipäivien rakenne toimi vuonna 2012 toivotulla tavalla, joten sen radikaali muuttaminen ei vaikuttanut järkevältä. Palkintorahojen siirtäminen T75-tasolta T5-tasolle ei olisi pitkälle kantanut, ja vaikka 52 lauantaipäivältä olisi leikattu merkittävästikin palkintoja, ei 250 T5-päivälle olisi jäänyt näkyvää uutta jaettavaa.


Suurin muutos vuoden 2013 käytännön kilpailutoimintaan oli T75-sarjojen uudistaminen. Idea tälle oli kytenyt jo useita vuosia, ja Heppa-tietokantaa hyväksi käyttäen haettiin rajat uusille sarjamäärityksille.

Yhdeksi merkittäväksi ongelmaksi tämän hetken kilpailuttamisessa tunnistettiin sarjoissa etenemisen vaikeus. Hyvänkin hevosen on todella vaikea nousta kohti ykköstasoa, jos ikäluokkalähtöjen suuret setelit ovat menneet sivu suun. Alasarjojen hevosia on myös määrällisesti eniten (katso kuvat 1 ja 2), mutta palkinnot niille olivat parhaimmillaankin 700-1000 euron luokkaa. Nollasarjasta vaikkapa 50 000 sarjatasolle nouseminen on lähes mahdottoman tien takana. Ongelma koskee yhtä lailla molempia rotuja, ja suomenhevosten puolella kilpailupyramidin huippu on vielä lämminverisiäkin kapeampi.

Näin luotiin kerralla radikaali uudistus, jossa kiinteiden T75-divisioonien lukumäärää vähennettiin kahdeksasta neljään, ja satsattiin näihin kiinteisiin sarjoihin kunnon palkinnot. Rajat asetettiin lämminverisillä tasoille 5000 ja 50 000 ja suomenhevosilla 15 000 ja 50 000 euron voittosummiin. Tämä osa uudistuksesta on toiminut hyvin, uudet Kyvyt Esiin – ja Kohti Kultaa –divisioonat ovat olleet täysipainoisia ja mielenkiintoisia lähtöjä. Positiivista palautetta on tullut ennätyksellisen paljon. Parhaat nousukkaat ovat myös saaneet enemmän ansaitsemaansa mediahuomiota. Vaikka matalampien lähtöjen pelillinen ennakkoarviointi on vaikeampaa kuin vaikkapa perinteisten Hopeadivisioonien, ei Toto75 ole pelikohteena mennyt ylivaikeaksi.

Uudistuksen ongelma on kuitenkin se että siinä jaetaan samaa vanhaa palkintopottia uudella tavalla. Vääjäämättä rahaa siis siirtyi joltain sarjatasolta pois.

Uuden järjestelmän häviäjiä ovat olleet ennakoidusti kakkossarjojen hevoset, joille aiemmin oli säännöllisemmin tarjolla parempia palkintoja. Kovimmalla tasolla huippu-urheilussa pitäisi kuitenkin olla parhaat palkinnot, ja 75-päivän kakkostasolla 3000 euron palkinto koetaan pieneksi. Erittäin vaikea yhtälö ratkaistavaksi.


 

T75-sarjat laaditaan tällä hetkellä näiden sääntöjen mukaisesti:

- Aina vähintään 8 kpl 75-sarjoja
- Aina 4 kiinteää sarjaa, lv 5000 ja 50000, sh 15000 ja 50000, ykköspalkinnot 5000 e
- Aina vähintään 3 suomehevossarjaa
- Aina vähintään 1 tammalähtö. Finaalikierroksella aina korotetulla palkinnolla tammalähtö (min Ip 6000 e)
- Molemmille roduille pitää aina olla sarjat vähintään 6000 ja 5000 euron ja finaaleissa 12000 ja 10000 euron palkinnoilla


On selvää että kahdeksalla sarjalla/päivä ei saa millään aikaiseksi kahdelle eri rodulle kaikkia hevosia kattavaa sarjatarjontaa, eikä se ole tavoitteenakaan. Täydellisiä väliinputoajia ei kuitenkaan saisi olla millään sarjatasolla.

Kuinka järjestelmää voisi parantaa? Keskustelu jatkuu nyt Twitterissä, jossa kanavalla #t75 voi lähettää ideoita ja kysymyksiä T75-päiviin ja sarjoihin liittyen. Vastaan niihin keskiviikon ja torstain ajan ja lisään siellä käydyt keskustelut tähän blogiin perjantaina 8.3. aamupäivällä.

Palautetta ja kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse.

Aihe herätti Twitterissä asiallista keskutelua. Myös sähköpostitse tuli palautetta. Twitter-keskustelut löytyvät TÄÄLTÄ.


 

jukka.niskanen@hippos.fi

twitter: kanava #t75, @jukkaniskanen

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja

 

 

kilp sh 2013 1 2
kilp lv 2013 1 2