Hyppää sisältöön

Suomen Hippos käsittelee eläintenpitokieltoon tuomitun Kaarlo Partasen toimimista ravikilpailuissa sääntövaliokunnan ja hallituksen toimesta

Suomen Hippos käsittelee 13.7. Keski-Suomen käräjäoikeudessa eläinsuojelurikoksesta tuomitun Kaarlo Partasen tilanteen Suomen Hippoksen sääntövaliokunnan ja hallituksen toimesta. Partasella on tällä hetkellä C-lisenssi.

Käräjäoikeus tuomitsi Partasen sakkorangaistukseen. Lisäksi Partanen määrättiin eläintenpitokieltoon 12.7.2024 asti. Kielto koskee hevosia.

Partasen tuomio koskee Jyväskylän raveissa 19.2.2021 tapahtunutta hevosen sopimatonta käsittelyä, josta Suomen Hippoksen hallitus määräsi Partaselle tapahtuneen jälkeen ravikilpailusääntöjen mukaisesti 9 kuukauden kilpailukiellon ja teki asiasta tutkintapyynnön poliisille, jonka pohjalta tapaus eteni käräjäoikeuteen.

”Hevosten hyvinvointi ja eettinen kohtelu on koko hevosurheilun oikeutuksen perusta. Jos me emme puutu epäkohtiin, emme voi luoda kulttuuria, jossa hevosten hyvinvointi on aina toiminnan keskiössä”, toteaa Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää.

“On koko raviurheilun osalta tärkeää, että tällaiset väärinkäytökset käsitellään ravikilpailusääntöjen mukaisesti myös lajin sisällä.”

Ajotavat ja hevosten käsittely ravikilpailuissa ovat siistiytyneet entisestään

Suomessa ajetaan vuosittain noin 5000 ravilähtöä eikä lähemmäs vuoden tai sitä ylittäviä kilpailukieltoja ole langetettu vuosiin 19.2.2021 tapahtunutta tapausta lukuun ottamatta. Sitä pidempi kilpailukielto hevosen huonosta käsittelystä raveissa langetettiin puoleksi vuodeksi joulukuussa 2017.

Ravikilpailu- ja rangaistusohjesääntöjä tiukennettiin entisestään vuoden 2022 alussa. Säännöissä määritellään tarkasti muun muassa merkinantovälineen käyttö, kielletty ajotapa sekä hevosen sopimaton käsittely.

Hevosta ei saa enää käskeä ja esimerkiksi ajovitsan käyttöä on rajoitettu tarkasti. Sääntömuutokset on otettu vastaan hyvin, ja niitä noudatetaan lähtökohtaisesti erinomaisesti.

Hevosten kohtelua ja hyvinvointia seuraa ravikilpailusääntöjen mukaisesti paikalla aina tuomaristo ja kilpailueläinlääkäri avustajineen. Lisäksi sääntöjen noudattamista ja hevosten hyvinvointia tarkkailevat myös muut ravien toimihenkilöt.