Hyppää sisältöön

Suomen Hippos ja Suomen Hevosurheilulehti Oy julkaisevat Kuninkuusravien 100-vuotisjuhlakirjan

Kirjan kirjoittajaksi on valittu ravitoimittaja Ville Toivonen. Kirjan on määrä ilmestyä Jyväskylän Killerin järjestämissä Kuninkuusraveissa heinäkuussa 2024.

Suomen Hippos ja sen tytäryhtiö Suomen Hevosurheilulehti Oy julkaisevat ensi vuonna Suomen suurimman ravitapahtuman, Kuninkuusravien 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoitettavan juhlakirjan Kuninkuusravien sadasta vuodesta. Kirjan on määrä ilmestyä Jyväskylän Kuninkuusraveissa vuoden 2024 heinäkuun lopussa.

Vuosittain yli 50 000 katsojaa paikalle houkutteleva Kuninkuusravit-raviviikonloppu on valtakunnallisesti yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista. Samalla Kuninkuusravit ovat suomalaisen raviurheilun näyteikkuna, jonka pääosassa on kotimainen hevosrotumme, suomenhevonen.

”Kuninkuusravit on ainutlaatuinen kilpailu ja tapahtuma, jonka vetovoima koostuu unohtumattomien kilpailusuoritusten lisäksi ennen kaikkea siihen osallistuvien hevosten ja ihmisten elämäntarinoista, yhteisöllisyydestä ja tapahtumatunnelmasta. Tämän haluamme ikuistaa satavuotisjuhlan kunniaksi kirjojen kansiin ja samalla avata Kuninkuusravien merkitystä raviurheilulle, raviurheilijoille sekä suomenhevoselle”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoo.

Suomen Hippos omistaa Kuninkuusravien oikeudet, ja myöntää ne vuosittain tapahtuman järjestävälle raviradalle. Kustantajana kirjalle toimii myöskin 100-vuotisjuhlaansa vuonna 2024 viettävä Suomen Hevosurheilulehti Oy, jolla on pitkä kokemus hevoskirjallisuuden kustannustyöstä.

”Kuninkuusravien historiasta on kirjoitettu Suomen Hevosurheilulehti Oy:n kustantamana 50-vuotiskirja Puoli vuosisataa Kuninkuusraveja sekä sen jatko-osa Kaikkien aikojen Kuninkuusravit, joissa on keskitytty pääasiassa kilpailuselostuksiin. Nyt julkaistava 100-vuotisjuhlateos pyrkii pureutumaan vielä syvemmälle ilmiöön. Kirja toteutetaan yhteistyössä, mikä sekin sopii erinomaisesti Kuninkuusravien olemukseen”, Suomen Hevosurheilulehti Oy:n toimitusjohtaja Keijo Kinnula kertoo.

Kirjan kirjoittajaksi on valittu toimittaja Ville Toivonen, joka päätyönään kirjoittaa raviurheilusta tällä hetkellä Maaseudun Tulevaisuuteen ja Iltalehteen. Valinnassa painotettiin erityisesti Toivosen syvätuntemusta raviurheilusta sekä etenkin kykyä vangita hevosihmisten ja hevosten tarinat osaksi elävää historiaa, joka korostuu hyvin Toivosen vuonna 2021 kirjoittamassa juhlakirjassa St Michel -ravien 40:stä vuodesta (St Michel – Vauhtijuhlan vuodet 1981–2020).

”Kuninkuusravikirjan tekeminen on minulle suuri ilo ja suorastaan etuoikeus. Olen joskus kirjoittanut Kuninkuusravien olevan mielentila, ja tavoitteena on saada talteen tapahtuman niitä puolia, joita ei voi mitata sekuntikellolla”, Ville Toivonen kuvailee.

Toivonen, 40, laskee olleensa Kuninkuusraveissa paikan päällä 33 kertaa.

”Kuninkuusravit ovat sekä raviurheilulle lajina että meille ravi-ihmisille niin merkittävä asia, että sitä on vaikea edes kuvailla. Sellaisen instituution taltioiminen on valtava haaste, mutta todella kiehtova sellainen.”

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Keijo Kinnula, Suomen Hevosurheilulehti Oy, keijo.kinnula@hevosurheilu.fi

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, Suomen Hippos ry, minna.maenpaa@hippos.fi

Ville Toivonen, ville@toivosentalli.fi