Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen lausunto koskien asetusta hevosten hyvinvoinnista

kuvituskuva

Suomenhevonen. Kuva: Pirje Fager-Pintilä

Hippos on lausunnossaan pyrkinyt nostamaan esiin ne asetustasolla määritettävät hevosen pitoon liittyvät parannukset, jotka aidosti lisäävät hevosten hyvinvointia ja helpottavat myös toiminnan valvontaa. 

Lakiasetus koskien hevosten hyvinvointia on herättänyt laajaa huomiota hevosalalla sekä keskustelua sen vaikutuksista alan toimijoihin. Suomen Hippoksen toiminnan ytimessä on hevosten hyvinvointi. Koko hevoskasvatuksen ja raviurheilun oikeutus lähtee siitä, ettei toiminta saa kyseenalaistaa hevosten hyvinvointia.

Tutkittu tieto hevosten hyvinvoinnista lisääntyy ja muuttuu tällä hetkellä jatkuvasti ja ala on alkanut tehdä itse aktiivisesti uudistuksia sekä kilpailutoiminnan sääntöihin (mm. ajotapasäännöt raviurheilussa, hevosten hyvinvointitarkastukset raviurheilussa) että laatutyöhön (Hyvä Talli -laatujärjestelmä, Mittarit hevosen hyvinvoinnille -hanke) sen pohjalta. Myös koulutusta ja tiedotusta hevosten hyvinvoinnista on lisätty ja alan ammattilaiset ovat aktiivisesti nostaneet esiin uutta tietoa ja sitä omaksutaan jatkuvasti. Yhteistyö alan toimijoiden kanssa on ollut onnistunutta. Suomalainen hevososaaminen on arvostettua myös kansainvälisesti. Haluamme toimia hevosenpidon mallimaana.

Hippos on lausunnossaan pyrkinyt nostamaan esiin ne asetustasolla määritettävät hevosen pitoon liittyvät parannukset, jotka aidosti lisäävät hevosten hyvinvointia ja helpottavat myös toiminnan valvontaa. Valvonnan kuormittaminen ja asetusten kiertäminen epätoivotulla tavalla ei lisää hevosten hyvinvointia.

Laki ja sen asetukset asettavat minimivaatimuksen hevosten hyvinvoinnille. Niiden pitää olla niin selkeät ja hallittavat, että tiukassakin valtion taloudellisessa tilanteessa valvonnan resurssilla pystytään puuttumaan epäkohtiin eikä asetusten yksityiskohtainen tulkinta ole este hevosten kokonaishyvinvoinnin arviointiin. Jotta tämä on mahdollista, on asetustasolla pystyttävä myös luottamaan alan ammattilaisten kykyyn ja haluun huolehtia hevosten hyvinvoinnista. Suomen Hippoksen toiminnan alaiset ammattilaiset pitävät hevosia jatkuvan alan omavalvonnan alla niin julkisen kilpailuvalvonnan kuin esimerkiksi hevoskaupan osalta ja investoivat hevosten hyvinvointiin merkittävästi myös taloudellisesti haastavina aikoina. Hevosten eteen tehdään enemmän kuin laki tai asetukset vaativat.

Hippos esittää, että asetusluonnosta työstetään vielä yhdessä alan eri sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa, jotta se tulisi asettamaan hevosen hyvinvoinnin etusijalle ja takaisi hevosalan toimintakyvyn tulevaisuudessa.

Lue Suomen Hippoksen lausunto kokonaisuudessaan

Lisätietoja:
Kimmo Lampinen, asiantuntija kasvatus ja omistaminen p. 040 617 6520, kimmo.lampinen@hippos.fi