Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallituksen maaliskuun kokoustiedote

Hippos-logo

Suomen Hippoksen hallitus vahvisti kokouksessaan mm. sääntövaliokunnan esityksen mukaiset muutokset toistuvista ajotaparikkeistä annettaviin rangaistuksiin, hyväksyi sakkorahaston käyttösuunnitelman vuodelle 2023, ravirataverkoston kehittämisen edistämistoimet sekä keskusteli mm. nuoriso- ja harrastustoiminnan kehittämisestä.

Muutoksia toistuvasta ajotaparikkeestä annettaviin rangaistuksiin

Hevosen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat nousseet viime viikkoina esille erityisesti ajotapojen osalta. Asiaa tarkasteltuaan sääntövaliokunta sekä hallitus haluavat muuttaa toistuvista ajotaparikkeistä annettavia rangaistuksia ja täten huolehtia hevosten hyvinvoinnista ravikilpailuissa entistäkin paremmin.

Nyt tehtävän muutoksen myötä ajotaparangaistusten toistuvuutta tullaan seuraamaan seurantajaksojen avulla. Jos seurantajakson aikana ohjastajalle määrätään toinen tai useampi ajotaparangaistus, määrätään hänelle tuomariston määräämän rangaistuksen lisäksi ajokielto. Uudet säännöt tulevat voimaan 1.7.2023 ja niiden sisällöstä tiedotetaan erikseen tarkemmin.

Sakkorahaston käyttösuunnitelma

Hallitus päätti sakkorahaston vuoden 2023 käyttösuunnitelmasta. Sakkorahaston vuotuinen tuotto jaetaan aina rahaston sääntöjen määräämässä suhteessa, mutta sääntöjen 7. kohdan mukaisesti hallituksen erillisellä päätöksellä sakkorahaston peruspääomasta 5 % voidaan käyttää raviurheilua erityisesti palvelevien kehityshankkeiden rahoittamiseen. Tämä peruspääoma päätettiin käyttää tulevien vuosien aikana maalikameroiden hankintaan. Nykyiset maalikamerat ovat noin 20 vuotta vanhoja, ja niihin on vaikea tai mahdoton saada varaosia tai huoltaa. Uudet maalikamerat tukevat tuomaritoimintaa ja varmistavat tulosten oikeellisuuden.

Tulevaisuuden ravirataverkoston kehittämisen eteneminen

Hallitus hyväksyi vuoden 2024 ravikalenterin suunnittelun perusteeksi kahdeksan ympärivuoden ajavaa ravirataa (Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vermo). Sen lisäksi kilpailukalenterikokonaisuuteen liittyen vahvistettiin kaksi rataparia: Kouvola ja Mikkeli sekä Joensuu ja Pori, joiden kilpailutauko kestäisi joulu-helmikuussa vuoroissa. Lisäksi Rovaniemen raviradan ja Lapin maakunnan ravien järjestämisestä päätetään erikseen kalenteria laadittaessa. Tältä pohjalta päätettiin valmistella huhtikuun hallituksen kokoukseen Hippoksen toimiston ja tarvittaessa valiokuntien tuella alustava 400 totoravipäivän kilpailukalenteri seurannaisvaikutuksineen. Hallitus käsitteli myös hyvin laaditut Forssan Seudun Hippos ry:n hallituksen ja Forssan seudun kuntien Forssan ravirataa sekä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kaustisen ravirataa koskevat kannanotot ravirataverkoston kehittämisestä. Lausunnot otetaan jatkotyössä huomioon.

Nuoriso- ja harrastustoiminnan kehittäminen

Hallitus keskusteli kokouksessaan myös nuoriso- ja harrastustoiminnan tilanteesta, jonka osalta hallitus haluaa jatkossa määritellä nuoriso- ja harrastustoimintaan liittyvän mittariston osaksi raviratojen tuloksellisuusarviointia.

”Nuoriso- ja harrastustoiminta on keskeinen osa alan kehittymismahdollisuuksia ja sen on oltava jo tänä vuonna koko alan prioriteeteissa”, puheenjohtaja Antti Lehtisalo painotti.

Näiden lisäksi hallitus sai tilannekatsauksen mm. Hippoksen vuosikertomuksen etenemiseen, Hippoksen tilinpäätökseen ja Hevosurheilulehden talouteen sekä selvitykseen rahapelipelitoiminnan vaihtoehdoiksi. Hallitus vahvisti kokouksessaan valtuuskunnan sääntömääräisen kevätkokouksen ajankohdaksi keskiviikon 24.5.2023. Kokous järjestetään läsnäkokouksena Vermo Areenalla. Hallitus myös hyväksyi Hevostietokanta ry:n jäsenhakemuksen Suomen Hippoksen jäseneksi.

Seuraava hallituksen kokous pidetään torstaina 20.4. klo 10.00.

Suomen Hippoksen hallituksen puolesta,

Puheenjohtaja Antti Lehtisalo, p. 040 521 8243

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, p. 040 511 2067