Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallituksen kokoustiedote 8.2.2024

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli helmikuun kokouksessaan jatkosuunnitelmat koskien valtuuskunnan ylimääräisen kokouksen päätöstä esittää sisäministeriön työryhmälle hevospelaamisen sijoittamista lisenssimarkkinaan. Valmistelutyö jatkuu niin mahdollisten yhteisyritysneuvottelujen, raviratayhtiön, hevosalan kokonaisrahoituksen varmistamisen, lainsäädäntötyön kuin ministeriöyhteistyönkin osalta 

Hallitus sai kokouksessaan tiedoksi jo vahvistetut korvaavat ravipäivät alkuvuoden pakkasperuuntumisista johtuen:  

Alkuperäinen päivä             Korvaava päivä 

ma 1.1. Jyväskylä                        ma 7.10.

ti 2.1. Tampere.                           la 2.11.

ke 3.1. Oulu                                  ti 6.8.

to 4.1. Kouvola                            ti 27.8

pe 5.1. Turku                               pe 23.8.

su 7.1. Lahti                                 la 17.8.

ma 15.1. Oulu                              to 18.4.

ti 16.1. Kuopio                             pe 30.8.

 

Lisäksi hallitus päätti kokouksessaan ohjeistaa valiokunnat ottamaan raviurheilun ja hevoskasvatuksen vastuullisuusnäkökulmat mukaan valiokuntien toimintasuunnitelmiin sekä asettamaan niiden seuraamiseksi mittarit. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin Euroopan ravijärjestön UET:n kokouksen päätöksistä sekä pohjoismaisen yhteistyön etenemisestä. Hallitus sai kokouksessa myös Suomen Hevosurheilulehti Oy:n tilannekatsauksen. 

Positiivinen lääkeainetestinäyte No Cash
Jokimaan raveissa 10.8.2023 kilpailleesta No Cash (mikrosirunumero 246098100000230) -nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä on löytynyt parasetamolia. Hevonen hylättiin lähdössä (hpl). Hevosta valmentaa Mari Sorvisto. 

Virtsanäytteessä todettiin alhainen pitoisuus parasetamolia. Parasetamoli on ihmisille rekisteröity lääkeaine, jota käytetään pääasiallisesti kipulääkkeenä ja/tai kuumeen alentamiseen. Ravikilpailusääntöjen mukaan kaikki hevosen lääkitseminen on kielletty neljä vuorokautta ennen kilpailua. Valmentajan toimittama lääkekirjanpito ei selitä löydöstä ja on puutteellinen. Valmentajan antaman muun selvityksen perusteella ympäristökontaminaatiota voidaan pitää mahdollisena. 

Hallitus totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä lääkeainerikkomuksen ja määräsi No Cash -nimisen hevosen vastuuvalmentajalle Mari Sorvistolle 3 kk kilpailukiellon 8.2. alkaen sekä 1 000 euron sakon. Hevonen vapautettiin kilpailukiellosta. 

Kilpaileminen varoajan sisällä, rokotus, Mustamani  
Hevonen Mustamani (mikrosirunumero 246098100307403) on rokotettu 2.10.2023. Rokotuksen varoaika on viisi  vuorokautta. Hevonen on ollut startissa 7.10.2023. Hevosta valmentaa Tero Silvas. Ravikilpailusääntöjen mukaan kaikki hevosen lääkitseminen on kielletty neljä vuorokautta ennen kilpailua. Viisi päivää tai sen yli olevat varoajat lasketaan niin, että ensimmäinen päivä on lääkitystä seuraava päivä.  

Hallitus totesi sääntörikkomuksen ja määräsi valmentaja Tero Silvakselle varoituksen. Päätöksessä huomioitiin, että valmentaja on toimittanut asianmukaisen kirjanpidon rokotuksista ja rokottaneelta eläinlääkäriltä on myös saatu selvitys rokotuksen ajankohdasta.  

Suomen Hippos ry, hallituksen puolesta (toimivat lisätietojen antajana): 

Puheenjohtaja Antti Lehtisalo, p. 040 521 8243 

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, p. 040 511 2067