Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallituksen kokoustiedote 11.4.2024

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli huhtikuun kokouksessaan vuoden 2025 kilpailukalenterin valmistelua. Hallitus päätti hankkia kalenterin valmistelua varten tekoälytyökalun, joka hyödyntää Heppa-järjestelmän laajaa dataa. Tekoälyn avulla ravipäivät saadaan jaettua valtakunnallisesti parhaalla mahdollisella tavalla hevosten sijainti huomioiden. Keskeisiä hyötyjä ovat kilpailupäivien alueellisten ruuhkien väheneminen, lähtöjen täyttöasteen paraneminen ja hevosten hyvinvoinnin lisääntyminen kilpailumatkojen lyhentyessä.

Hallitus kävi tilannekatsauksen rahapelilainsäädännön muutoksen ja mahdollisen yhteisyrityksen neuvottelujen etenemisestä. Rahapelilainsäädännön ja koko Suomen rahapelimarkkinan uudistus vaikuttaa tiiviisti hevosalan tulevaisuuden rahoitukseen. Päätös hevospelaamisen sijoittumisesta on poliittinen, mutta hevospelaamisen lisenssijärjestelmään siirtymisen valmistelua on jatkettu tiiviisti Hippoksen toimesta valtuuskunnan kannanoton mukaisesti.

Hallitus sai tiedoksi tehdyn, maa- ja metsätalousministeriön edellyttämän, Heppa-järjestelmän auditointiraportin. Auditointi suoritettiin vuoden 2023 lopussa ja sen suoritti Sofokus Oy:n asiantuntijatiimi, joka koostui liiketoiminnan muotoilijoista, palvelumuotoilijoista sekä teknisistä ja käytettävyysasiantuntijoista. Auditoinnin kohteena oli Heppa-järjestelmäkokonaisuus eli osin julkiset Heppa-, Mobiiliheppa- ja Heila-palvelut sekä vain rekisteröityneille käyttäjille tarkoitettu Oma Talli -palvelu. Auditoinnin tavoite oli toimeksiannon mukaisesti luoda Heppa-järjestelmästä yleinen kokonaisarviointi sekä arvioida erikseen Heppa-järjestelmän kustannustehokkuutta ja toiminnallista tehokkuutta.

Auditoinnissa todettiin, että sidosryhmien vaatimukset ja odotukset sekä uusien ominaisuuksien kehittäminen ovat resurssien ohjaamisen osalta tasapainossa. Tietoturva on yleisesti hyvin ymmärretty ja huomioitu ylläpito- sekä kehitystyössä. Toiminnan todettiin olevan taloudellisen tehokkuuden näkökulmasta erinomaisesti johdettua ja vaatimuksiin, eli sidosryhmien hyötyihin, nähden kustannustehokasta. Tällä hetkellä Hippoksen IT-osasto valmistelee mm. Heppa-järjestelmän versiota 2.0.

Hallitus sai tiedoksi prosessikuvauksen Oulun 22.3. ja Kaustisen 23.3. ravien tapahtumista. Käytiin keskustelu tapahtumien taustoista, tilanteen johtamisesta ja johtopäätöksistä. Todettiin, että radan kunnon arviontiin liittyvät prosessit tulee olla selkeät hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Lisäksi merkittiin tiedoksi ajankohtaiset lainsäädäntöön liittyvät eläinten hyvinvointilain hevosasetuksen sekä eläinten kuljetuslainsäädännön valmistelujen tilanteet. Keskusteltiin myös tulevan viikon kehysriihineuvotteluista sekä suomenhevosen tulevaisuustyön etenemisestä.

Seuraava Suomen Hippoksen hallituksen kokous järjestetään 6.5.2024.

 

Suomen Hippos ry, hallituksen puolesta (toimivat lisätietojen antajana):

Puheenjohtaja Antti Lehtisalo, p. 040 521 8243

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, p. 040 511 2067