Hyppää sisältöön

Omistajuus arvossaan

New Yorkissa Yhdysvalloissa on meneillään 22. maailmanlaajuinen ravikonferenssi. Mukana on osallistujia 18 maasta. Mittasuhde-erot eri maiden kesken ovat valtavat; Ranska on jättiläinen ja toisessa ääripäässä on raviurheilussa piskuinen Iso-Britannia. Keskusteluissa haasteet ja ongelmat ovat kuitenkin kovin yhteisiä. Raviurheilun mielikuvaongelmat suuren yleisön silmissä, ajotavat ja hevosten kohtelu ovat suuria otsikoita, ja yksi päivänpolttavimmista aiheista on katsojamäärien väheneminen ja omistajuuteen liittyvät haasteet.

Kaikkialla ravimaailmassa on yhtäaikaisesti menossa kimppaomistamisen liittyen hämmästyttävän samanlaisia hankkeita. Uudessa-Seelannissa hissipoika kertoo innoissaan kuinka hänen hevosensa voitti suurkilpailun (omistusosuus 1/200), Ruotsissa 23 hevoskimppaa myytiin vuorokaudessa täyteen (nopein 1000 osuutta varattiin 20 minuutissa), ja meillä Suomessakin voitti suurkimpan omistama I.P. Lento vastikään kuninkuusravien päätösmatkan. Tanskassa pelkkiä kimppahevosten hiittejä on seuraamassa kymmeniä ihmisiä, ja kilpailuun omia hevosiaan seuraamaan saapuu bussilasteittain yleisöä.

Kaikissa maissa ei raviurheilulla mene juuri nyt hyvin. Italiassa pelivaihdot ovat tippuneet neljässä vuodessa yli 60 prosenttia. Usassa legendaarinen Meadowlandsin ravirata on pienen tauon jälkeen tekohengitetty jatkamaan toimintaansa, ja ellei aivan lähivuosina saada yleisöä takaisin radalle, sulkeutuvat radan ovet vääjäämättä lopullisesti.

Yhdysvalloissa oli tehty 300 000 dollarin tutkimusprojekti, jossa kartoitettiin ravitalouden merkitystä yhteiskunnalle, maaseudun elinvoiman ylläpitämiselle ja työllistämisvaikutuksille. Näin pystytään kertomaan poliitikoille kuinka tärkeästä alasta on kyse. Kuulostaa kovin tutulta.

Suomen kuninkuusravit on maailmallakin (ravipiireissä) käsittämättömän tunnettu brändi. Seminaarin markkinointityöryhmässä useat kunkkareissa paikalla käyneet korostivat tapahtuman ainutlaatuisuuttaja. Suomalaisilta kysyttiin neuvoa kuinka tuollainen ilmiö on mahdollista rakentaa. Reseptiä tuotteelle on vaikea antaa, tuotekuvaus kylläkin. Vastaukseen sisältyy kymmenien vuosien perinne. Venäläiset ovat kuulema onnistuneet rakentamaan kunkkareita mallintaen orloveille oman onnistuneen suurtapahtumansa.

Tämän päivän ihmiset vaativat vapaa-ajalleen ja rahoilleen laadukasta katetta. Hevosen omistaminen ja sen tuomat elämykset antavat näille toiveille katetta. Varmaa on, että Suomeenkin on konferenssista tuliaisina hyviä toimintatapoja maailmalta. Hevonen edellä.

Raviurheilun maailmankonferenssi

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja
konferenssi usa