Hyppää sisältöön

Oma Talli -palvelu tutuksi – katso videot!

Kuvituskuva: Ville Vuorinen

Julkaisimme Hippoksen Youtube-kanavalla neljä käytännönläheistä videota, joissa tehdään tutuksi Oma Tallin peruspalveluita. Videoilla opastetaan hallintaoikeuden siirtoon, sähköiseen lääkekirjanpitoon, pitopaikkarekisteröintiin sekä varsomisilmoituksen tekemiseen.

Hippoksen Oma Talli -palvelu palvelee suomalaisia hevosenomistajia monin eri tavoin. Palvelu toimii henkilökohtaisilla Heppa-tunnuksilla, ja niitä voit hakea helposti Oma Tallin etusivun kautta.

Oma Tallissa hoidat kaikki yleisimmät hevosenomistamiseen liittyvät pakolliset asiat sähköisiä kanavia pitkin. Palvelu on monille jo tuttu, mutta teimme neljä opasvideota Oma Tallin saloihin.

Hallintaoikeuden siirto

Hallintaoikeuden siirrolla hevonen voidaan siirtää jonkun muun kuin omistajan hallintaan. Rekisteristä riippuen haltijalla on erilaisia oikeuksia hevosta ja sen käyttöä koskien. Hallintaoikeuden siirto tehdään Suomen Hippokseen Oma Talli -järjestelmässä tai kirjallisesti hallintaoikeuden siirtolomakkeella.

Hallinnasta ei tule merkintää hevosen passiin. Tieto hallintaoikeuden siirrosta on nähtävissä hevosen rekisteritiedoissa Heppa-järjestelmässä.

Omistajarekisteriin tehdään hallinnan siirto, mikäli hevonen vuokrataan muuhun kuin kasvatus- tai kilpailukäyttöön. Hallintaoikeuden siirtojen sähköpostiosoite on hallinnat@hippos.fi.

Lisätietoja hallintaoikeuden siirrosta löydät seuraavalta videolta:

Sähköinen lääkekirjanpito

Hevosen omistajan tai haltijan on pidettävä kirjaa kaikista hevoselle annetuista lääkkeistä, myös reseptivapaista itsehoitovalmisteista. Suomen Hippos tarjoaa sähköisen lääkekirjanpidon Oma Tallissa, jossa hevosen omistaja, valmentaja tai valtuutettu henkilö voivat ylläpitää hevosen lääkekirjanpitoa.

Tutustu ravihevosen sähköiseen lääkekirjanpitoon Youtubesta löytyvältä videolta!

Pitopaikkarekisteri

Hevoseläimen pitopaikasta täytyy tehdä ilmoitus Ruokavirastolle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä näiden risteytyksiä, ja myös yhden eläinyksilön pitoa.

Eläintenpitäjä (eläimen omistaja tai haltija) ja pitopaikasta vastuussa oleva toimija (pitopaikan omistaja tai haltija) ilmoittavat eläintenpitäjää ja pitopaikkaa koskevat tiedot rekisteriin merkittäväksi. Eläintenpitotoiminnan rekisteröinnin yhteydessä ilmoitetaan missä tarkoituksessa eläimiä pidetään. Hevoseläinten osalta valittavana ovat seura- ja harrastuseläinten pito, muu eläintenpito sekä ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva seura- ja harrastuseläinten pito.

Varsomisilmoituksen tekeminen

Varsan kasvattaja tai  muu henkilö, jolle tunnistusasiakirja myönnetään, ilmoittaa varsan syntyneeksi täyttämällä kasvattajasitoumuksen Oma Tallissa kuukauden sisällä varsan syntymästä. Mikäli varsomisen ilmoittaminen ei onnistu Oma Tallissa, olethan yhteydessä henkilöön, joka hoitaa kyseisen rodun rekisteröintiasioita.

Varsomisen ilmoittaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista Oma Tallissa jos astutustiedot puuttuvat järjestelmästä. Tällöin tulee olla yhteydessä oman rodun rekisteröintiasioita hoitavaan henkilöön Hippoksessa ja ilmoittaa astutustiedot. Mikäli emätamma on astutettu ulkomailla tulee varsominen ilmoittaa rekisteröijältä saatavan lerillisen lomakkeen avulla.

Suomen Hippoksen rekisteriin merkitty emätamman omistaja varsan syntymähetkellä on varsan kasvattaja, ellei emätammalle ole tehty hallintaoikeuden siirtoa varsan syntymähetken ajalle. Hallintaoikeuden siirto tulee olla tehtynä ennen varsan syntymää. Varsan kasvattajatietoa ei ole mahdollista muuttaa sen jälkeen kun varsan tiedot on lisätty Heppa-järjestelmään.