Hyppää sisältöön

Miksi Hippos on mukana ravihevosten suututkimuksessa ja miksi kerromme siitä?

Kommentti keskusteluun Toto-tvssä 5.1.2022 

Hevosten hyvinvoinnin eteen on Suomessa tehty kautta aikain upeita asioita. Lukuisat ammattilaisemme ja harrastajamme laittavat päivittäin hevosten hyvinvoinnin jopa oman hyvinvointinsa edelle. Tämän arvokkaan työn esiin nostaminen on yksi Hippoksen tärkeimpiä tehtäviä, ja joka viikko Suomessa julkaistaan aloitteestamme artikkeleita hevosten kanssa työskentelevien ihmisten arjesta. 

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että viime vuonna julkaistussa Kati Tuomolan tutkimuksessa ravihevosilla havaittiin suuvaurioita. Kyseisessä otannassa niitä oli kahdeksalla hevosella kymmenestä. Tätä lukua ei voi vähätellä.  

Suuterveyttä ei ole tutkittu vielä paljoa ja Hippoksen ohjaamana lisätutkimuksella saadaan arvokasta tietoa, josta on hyötyä kaikille hevosten kanssa toimiville. Jokainen hevosihminen varmasti haluaa, että hevonen voi hyvin. Hevonen ei kuitenkaan osaa puhua ja suun sisälle ei näe, ellei sinne kunnolla katsota. 

Miksi nostamme asiaa esille?  

Elämme yhteiskunnassa, joka on nopeampi, läpinäkyvämpi ja verkottuneempi kuin koskaan. Vaikka haluaisimme, emme voisi pitää tutkittua tietoa vain ”oman porukan tiedossa.” 

Emme myöskään halua toimia näin.  

Raviurheilussa toimitaan lähtökohtaisesti hyvin. Kun tieto lisääntyy, omaksumme uusia toimintatapoja nopeasti, varusteet ovat kehittyneet ja ymmärrys siitä, miten autamme hevosta suoriutumaan parhaalla mahdollisessa tavalla, on muuttanut harjoittelua ja koulutusta. Tästäkin huolimatta raviurheilun mielikuvassa on merkittäviä haasteita. Ja joka kerta, kun esimerkiksi suuvaurioiden vaikutusta vähätellään, tämä mielikuva vahvistuu. 

Tätä mielikuvaa ei voida muuttaa pelkästään hyvillä uutisilla, sillä tällä hetkellä se heikentää myös hyvien uutistemme vaikutusta. Tämän mielikuvan muuttaminen vaatii meiltä rehellistä epäkohtien käsittelyä ja keskustelua kaikista hevosen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Lisäksi muutos vaatii aktiivisia tekoja, joilla todistamme, että sen lisäksi, että haluamme, että hevonen voi hyvin, puutumme asiaan silloin, kun näin ei ole. Että otamme esimerkiksi suuvauriot vakavasti. 

Ja kun asiat ovat kunnossa, ei lisätutkimus ole keneltäkään pois. Ennemminhän se tuo tällöin arvokkaan vahvistuksen siitä, että omalla hevosella asiat ovat hyvin. 

Saara Iivari 

Hippoksen viestintäpäällikkö