Hyppää sisältöön

Maailman parhaat Kuninkuusravit -kirja kokoaa yhteen kansanjuhlan kiehtovan tarinan

Maailman parhaat Kuninkuusravit -kirjan ulkoasun ja taiton on tehnyt Eija Lampela.

Monipuolisesti Suomen merkittävintä ravitapahtumaa ja kuninkuusravi-ilmiötä kuvaava satavuotiskirja on ennakkotilattavissa 1.7. alkaen Hevosurheilu-lehden verkkokaupasta. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan viisi euroa raviurheilun nuorisotoiminnan ja poniraviurheilun kehittämiseen.

”Kyllä isä on raveja seurannut vuosikymmenet, vaikka ei ole paikan päällä käynytkään. Kuninkuusravit hän on katsonut televisiosta ihan viime vuosiin asti. Olen itse miettinyt, että olisiko hän vähän pelännyt, että tulee innostuttua, jos lähtee paikan päälle.” Näin kertoo Maailman parhaat Kuninkuusravit -kirjassa Jari Perttula isästään, Akapeetuksen vuosina 1949-1951 kolmesti ravikuninkaaksi ohjastaneesta Jukka Perttulasta, joka myöhemmin katosi raviympyröistä täysin.

Suomen Hippos ja sen tytäryhtiö Suomen Hevosurheilulehti Oy julkaisevat heinäkuussa Kuninkuusravien 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjan Kuninkuusravien sadasta ensimmäisestä vuodesta. Kirjan on kirjoittanut toimittaja Ville Toivonen.

Maailman parhaat Kuninkuusravit -kirja avaa kuninkuusravi-ilmiötä pelkkiä kilpailutapahtumia laajemmin. Kirjan rungon muodostavat Kuninkuusravien säännöt, joiden yhteydessä tapahtumaa tarkastellaan muun muassa sen rakenteeseen vuosien aikana tehtyjen muutosten, tapahtuman taloudellisten vaikutusten, ja taustalla vaikuttavan ravipolitiikan kautta. Isossa roolissa ovat tietenkin hevosten ja niiden taustajoukkojen tarinat. Lisäksi kirja kerää yhteen kilpailun merkittävimmät tilastotiedot sekä viihdyttävimmät sattumukset urheilullisia urotekoja unohtamatta.

”Kuninkuusravit ja Hevosurheilu-lehti täyttävät kumpikin tänä vuonna kunnioitettavat sata vuotta, joten koimme suorastaan velvollisuudeksemme osallistua kirjaprojektiin. Hienoa oli myös se, että saimme tehdä kirjan yhdessä Suomen Hippoksen kanssa. Ville ja muut projektiin osallistuneet ovat tehneet hienoa työtä, kirjasta voi helposti ennustaa tulevan klassikko”, kirjan kustantajana toimineen Suomen Hevosurheilulehti Oy:n toimitusjohtaja Keijo Kinnula kiittelee.

Pikkupojasta asti Kuninkuusraveissa käynyt Ville Toivonen koki Suomen merkittävimmän ravitapahtuman satavuotiskirjan tekemisen kunniatehtäväksi, josta ei voinut kieltäytyä.

”Kuninkuusravit ovat poikkeuksellinen yhdistelmä urheilujuhlaa ja kansanjuhlaa, jossa on myös tilaa unelmille. En tiedä mitä merkittävämpää, kiinnostavampaa ja pysyvämpää kohdalleni ainakaan ravikirjoittajana voisi osua kuin Kuninkuusravien satavuotiskirja”, Toivonen kuvailee.

”Minulle tärkeää oli, että Kuninkuusraveista kirjassa luotu kuva on kattava ja monipuolinen. Vaikka Kuninkuusravit ovat loistava tapahtuma, kokonaisuutta käsitellään kirjassa myös analyyttisesti ja tarvittaessa kriittisestikin.”

Jokaisesta kirjasta viisi euroa raviurheilun nuorisotyöhön

Jokaisesta myydystä kirjasta Suomen Hippos ja Suomen Hevosurheilulehti Oy lahjoittavat viisi euroa raviurheilun nuorisotoiminnan ja poniraviurheilun kehittämiseen.

”Tämä kirja kokoaa Kuninkuusravien sata ensimmäistä vuotta. Koimme tärkeäksi, että sen tuotosta kohdistetaan osa nimenomaan nuorten harrastamiseen. He ovat ensisijaisen tärkeitä raviurheilun tulevaisuuden kannalta ja olennaisesti ratkaisemassa myös Kuninkuusravien tulevien vuosien vetovoimaa”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoo.

Kirjan ennakkotilausmahdollisuus alkaa maanantaina 1.7. Ennakkotilaajat voivat tilata kirjan ilman toimituskuluja 26.7. asti. Kirjan arvioidaan saapuvan ennakkotilaajille viikolla 30, juuri ennen virallista ilmestymispäivää 26.7., jolloin kirja tulee myyntiin Jyväskylän Killerin raviradalla järjestettävissä Kuninkuusraveissa.

Kirjan ennakkotilaus Hevosurheilu-lehden verkkokaupassa

Maailman parhaat Kuninkuusravit
Sivumäärä 264
Kovakantinen
Kirjoittaja Ville Toivonen
Taitto Eija Lampela
Kuvankäsittely Juhani Länsiluoto
Kustantaja Suomen Hevosurheilulehti Oy
Tilaaja Suomen Hippos ry
Paino Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu
Ilmestyy 26.7.2024, 1. painos.

Ville Toivonen
Kirkkonummella asuva Ville Toivonen (s. 1983) on pitkän uran eri ravimedioissa tehnyt toimittaja, joka
nykyisin työskentelee Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n
omistaman Viestimedia Oy:n kustantamassa Maaseudun Tulevaisuudessa.
Koulutukseltaan Toivonen on medianomi. 

Kuninkuusravit
Vuosittain yli 50 000 katsojaa paikalle houkutteleva Kuninkuusravit-raviviikonloppu on valtakunnallisesti yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista. Samalla Kuninkuusravit ovat suomalaisen raviurheilun näyteikkuna, jonka pääosassa on kotimainen kansallisrotu, suomenhevonen. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos omistaa Kuninkuusravien oikeudet, ja myöntää ne vuosittain tapahtuman järjestävälle raviradalle.