Hyppää sisältöön

Lain vaatiman hevoskirjanpidon voi tehdä helposti Oma Tallissa

Kuvassa kuvankaappaus Oma Tallin sisäänkirjautumisesta

Pitopaikka ominaisuuden löydät Oma Tallin vasemmassa laidassa sijaitsevasta navigaatiosta

Huhtikuusta 2021 lähtien hevoseläinten pitopaikasta vastaavan toimijan on pitänyt tehdä kirjanpitoa pitopaikassa olevista, sinne saapuvista ja sieltä lähtevistä eläimistä. Kirjanpito on tärkeää eläinten jäljittämiseksi esimerkiksi eläintaudin puhjetessa. Suomen Hippos on julkaissut Oma Talliin ominaisuuden, pitopaikan kirjanpidon, johon lain vaatiman kirjanpidon voi tehdä helposti ilmaiseksi.

Suomen Hippos on kehittänyt hevosten pitopaikan kirjanpidon helpottamista yhteistyössä määräyksistä vastaavan Ruokaviraston kanssa. Jatkossa tavoitteena on rakentaa Heppa-järjestelmän ja Ruokaviraston välille rajapinta, joka helpottaa hevosenpitäjien kirjanpitoa entisestään.

Ensin tulee rekisteröidä pitopaikka Ruokavirastoon

Jokaisen hevoseläintä pitävän tulee rekisteröidä pitopaikka Ruokavirastoon. Pitopaikka on rekisteröitävä, vaikka hevoseläimiä pitäisi vain lyhytaikaisesti. Pitopaikan on voinut rekisteröidä Ruokavirastoon sähköisesti elokuusta 2021 alkaen.

 

Kirjanpitoon tulee merkitä kaikki tallilla tapahtuva hevosliikenne

Pitopaikan lisäksi tallinpitäjällä on kirjapitovelvoite hevosten olinpaikoista. Kirjaa on pidettävä pitopaikassa olevista, saapuvista ja lähtevistä sekä syntyneistä ja kuolleista eläimistä. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta. Pitopaikkakohtaisesta kirjanpidosta on käytävä ilmi:

  • Pitopaikassa kulloinkin olevien hevoseläinten lukumäärä ja tunnistetiedot
  • Eläimen yksilöllinen koodi (tunnistusnumero, UELN-numero)
  • Eläimen tunnistimen näyttämä tunnistuskoodi (mikrosirun numero)
  • Toisesta pitopaikasta tulevien eläinten osalta lähtöpitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
  • Toiseen pitopaikkaan siirrettävien eläinten osalta määränpäänä olevan pitopaikan pitopaikkatunnus (pitopaikan rekisterinumero) ja siirron päivämäärä
  • Pitopaikassa syntyvien eläinten osalta syntymäpäivämäärä ja edellämainitut tunnistetiedot
  • Pitopaikassa kuolleiden tai lopetettujen eläinten osalta kuolinpäivämäärä

Oma Tallissa hevoskirjanpitoa voi ylläpitää vain muutamalla klikkauksella. Oma Talli vaatii vain henkilökohtaisen tunnuksen, jonka voi anoa osoitteessa Oma Talli (hippos.fi)

LINKKI OMA TALLIIN

Lisätietoa eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä Ruokaviraston sivuilta

 

Oma Tallin monipuoliset sähköiset palvelut

Suomen Hippoksen Oma Talli -järjestelmä tarjoaa monipuolisia palveluita hevosihmisten käyttöön. Oma Tallissa voit pitää yllä viranomaisen vaatiman hevoskirjanpidon lisäksi esimerkiksi hevosen lääkityskirjanpidon. Oma Talli mahdollistaa myös paljon muita Hippoksen sähköisiä palveluita kuten omistajanvaihdoksen tai hallintaoikeuden siirron.