Hyppää sisältöön

Kooste Suomen Hippoksen hallituksen kokouksesta 9.7.

Kuvituskuva

Kuva: Hippos/Jenni Sarapää

Suomen Hippoksen hallitus kokoontui perjantaina käsittelemään positiivista lääkeainetestinäytettä.

Hallitus käsitteli Markku Niemisen valmentaman Willow Pride -nimisen hevosen positiivista lääkeainetestinäytettä. Hevonen antoi positiivisen lääkeainetestinäytteen Kuopion raveissa 15.5.2021, kun hevosen virtsanäytteessä todettiin jäämäpitoisuus mefenaamihappoa, joka on tulehduskipulääke. Hevonen sijoittui lähdössä toiseksi ja voitti 10 000 euron palkinnon.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 8. heinäkuuta ja totesi tapauksessa Suomen Hippoksen ravikilpailusääntöjen 45§:n rikkomuksen sekä lääkeainerikkomuksen virtsanäytteestä todetun mefenaamihapon sekä puutteellisen lääkityskirjanpidon takia. Niemiselle tuomittiin yhden kuukauden kilpailukielto sekä 3000 euron sakko. Kilpailukiellon pituus ja sakon suuruus on määritelty suhteessa valmentajan toiminnan laajuuteen. Hevonen vapautuu kilpailukiellosta välittömästi, sillä sen voittamaa palkintosummaa ei ole lääkeainetestin vuoksi vielä maksettu eikä sitä näin ollen tarvitse periä takaisin.

Päätöksestä on mahdollista valittaa ravituomioistuimeen kahden viikon ajan, ja kilpailukielto alkaa, kun mahdollinen muutoksenhaku on päättynyt. Kilpailukielto voi alkaa jo aiemmin, mikäli henkilö ilmoittaa tyytyvänsä rangaistukseen.

Ravikilpailusääntöjen mukaan hevosesta otetuista veri-, virtsa- tai muista näytteistä ei saa kilpailuhetkellä tai siihen verrattavan suorituksen aikana löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä. Kaikki hevosen lääkitseminen on kielletty 4 vuorokautta (96 tuntia) ennen kilpailua. Tulehduskipulääkkeiden varoaika on minimissään 14 vuorokautta.

Suomen Hippoksen lääkintäohjeen mukaisesti lääkeainerikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta ja voidaan epäillä lievää sääntö- tai varoaikarikkomusta. Lääkeainerikkomuksessa löydetty jäämäpitoisuus on niin alhainen, että sillä ei todennäköisesti ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn.

Suomen Hippoksen hallitus kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta.

Lisätiedot:

Kari Eriksson, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Hippos
p. 050-068 5036
kari.eriksson@hippos.fi

Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Suomen Hippos
p. 040-077 2469
sami.kauhanen@hippos.fi