Hyppää sisältöön

Kommentti: Raviratojen toimintatukipäätösten myötä pääsemme starttaamaan pian ravikauteen täydellä vauhdilla

Kuva: Terttu Peltonen

Päivitetty: Lisätty tiedot valtioneuvoston kanslian virallisesta tiedotteesta rahapelituotoilla rahoitettujen toimintojen rahoittamisen sovusta.

Merkkejä koronarajoitusten purkamisesta on ilmassa ja se on tärkeää, sillä ravit ovat edelleen parasta paikan päällä. Rahapelituottojen ja Veikkauksen edunsaajien rahoitus jatkumassa lähes nykytasolla. 

Maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2022 toimintatukipäätökset raviradoille toimitettiin viime viikolla. Voimme hevosalan toimijoina olla iloisia, sillä maakuntaratojen toiminta- ja palkintotuet menivät pääpiirteittäin läpi hakemusten mukaisesti. Mikkelin, Oulun ja Rovaniemen päätöksissä summat olivat hieman haettuja pienempiä, mikä pohjautuu hyväksyttyihin kustannuksiin ja Seinäjoen osalta pienen muutoksen toi haun jälkeen loppuvuodesta peruttu ravipäivä, mikä vaikuttaa kirjauksena seuraavan vuoden tukeen.

Iso kiitos kaikille maakuntaradoilla ja Hippoksen toimistolla haun kanssa työskennelleille! Yhteistyö maa- ja metsätalousministeriön kanssa on ollut aktiivista ja toimivaa.

Kulunut vuodenvaihde on ollut raskas pitkittyneen ja vaativan koronapandemian hiljentäessä raviratojen yleisöalueet ympäri Suomea. Orastavia merkkejä koronarajoitusten purkamisesta on jo ilmassa ja se on elintärkeää, sillä ravit ovat edelleen parasta paikan päällä. Tästäkin näkökulmasta positiivinen tukipäätös antaa meille nyt mahdollisuuden lähteä rohkeasti suunnittelemaan tämän kauden toimintaa.

Rahapelituottojen ja Veikkauksen edunsaajien rahoitus jatkumassa lähes nykytasolla 

Valtioneuvoston kanslian perjantaina 4.2. julkaiseman tiedotteen mukaan rahapelituottojen ja Veikkauksen edunsaajien rahoituksen jatkumisesta on saatu aikaan parlamentaarinen sopu ja rahoitus säilyy lähes nykytasolla ainakin vuoteen 2026 asti. Tiedotteen mukaan parlamentaarisessa sovussa määriteltiin myös, että nykyisiä jakosuhteita (MMM:n 4 %) kunnioitetaan siirtymävaiheessa. Kuulemme asiasta lisää tiistaina 8.2, mutta jo nyt voidaan todeta, että kokonaisrahoituksen taso sekä jakosuhteiden kunnioittaminen takaa hevoselinkeinolle vakaan pohjan tulevaan. Tämä on meille mahdollisuus, jonka hyödyntäminen edellyttää selkeitä kehitystoimia alan sisällä.

Ja työ jatkuu myös tämän vuoden tukiprosessien osalta, sillä ne menevät vuosikellon mukaisesti tukikokonaisuuksittain. Investointitukien haku on nyt avoinna ja päätöksiä odotetaan hevosjalostusliittojen neuvonnan tuesta. Keväällä seuraavana avautuu kesäratojen palkinto- ja toimintatuen haku, ja tämän jälkeen vuorossa ovat kasvatuksen tuet. Näiden hakuprosessien kanssa työskennellään jo täydellä teholla.

Minna Mäenpää, vt. toimitusjohtaja

Toimintatuet radoittain 2022

Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto ry (Seinäjoki) 632 697 €

Forssan Seudun Hippos ry 540 971 €

Kainuun Ravirata Oy (Kajaani) 160 887 €

Kaustisen Seudun Raviseura ry 368 788 €

Keski-Suomen Ravirata Oy (Jyväskylä) 563 632 €

Joensuun Ravirata Oy 401 632 €

Kuopion Ravirata Oy 547 825 €

Lahden Hevosystäväinseura ry 780 859 €

Lappeenrannan Ravirata Oy 316 546 €

Länsi-Lapin Hevosystävät ry (Tornio) 170 502 €

Mikkelin Ravirata Oy 445 571 €

Pohjanmaan Ravi ry (Ylivieska) 233 656 €

Pohjolan Hevosystävät ry (Oulu) 649 611 €

Porin Ravit Oy 511 175 €

Rovaniemen Ravirata Oy 209 417 €

Tampereen ravirata Oy 971 145 €

Turun Hippos ry 569 495 €

Valkealan Hevosystäväinseura ry 526 612 €

Vermon ravirata Oy (Helsinki) 1 866 031 €

Yhteensä 10 467 050 €