Hyppää sisältöön

Kilpailu yleisöstä on kovaa

On vuoden kohokohdan aika. Kuninkuusravit on raviurheilun selkeä päätapahtuma, ajatellaanpa asiaa miltä kantilta tahansa. Kunkkareista julkaistaan Hippoksen mediaseurannan mittarien perusteella palstamillimetrejä yhtä paljon kuin tavallisesta raviurheilusta puolessa vuodessa. Uutisointi on kestänyt hyvin vuosien haasteet, vaikka palstamillit sanomalehdissä yleisesti ovatkin laskeneet. Uutiskynnys ylittyy laajalla rintamalla niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin.


Kuninkuusravien omalla vaikutusalueella media seuraa lähestyviä kisoja kuukausikaupalla. Valintojen selvittyä kymmenet mediat ympäri Suomea keskittyvät valmistautumaan paikkakunnan oman edustajan edesottamusten seuraamiseen. Tämä on Hippoksen viestinnässäkin tiedostettu ja yksi viimeisen viikon tiedotuksen kärjistä on tuottaa materiaalia hevosten omistajien ja valmentajien kotipaikkojen perusteella.


Yleisömäärissäkin kuninkuusravit ovat lajimme vuoden selkeä kärkitapahtuma. Paikalle tulee tuhansia vakiokävijöitä, sekä poikkeuksellisen suuri määrä ensikertalaisia, joille tarjotaan elämyksellinen näyteikkuna ravien jännittävään maailmaan.
Kamppailu yleisön paikalle saamisesta on kuitenkin hirmuisen kovaa. Suomen kesä on tapahtumia pullollaan ja isoja houkuttimia on aina myös kunkkariviikonloppuna. Nytkin järjestetään nopeasti katsottuna ainakin Neste Rally Finland (400 000 kävijää), Kotkan Meripäivät (250 000), Down By The Laituri Turussa (70 000) ja Kuninkuusravit (60 000).

Joka vuosi käydään keskustelu siitä kuinka ”oikea” yleisömäärä lasketaan ja kuinka käsite katsoja määritellään, mutta onko tarkalla luvulla lopulta kovinkaan suurta merkitystä. Omin silmin on helppo todeta kuinka tänäkin viikonloppuna raviradan alue täyttyy iloisista ihmisistä. Pelivaihdot rata-alueella on kiistaton osoitus jättimäisestä yleisömäärästä.

Varmaa on se, että ympäri Suomea yli miljoona ihmistä on liikkeellä tänäkin viikonloppuna. Yksi suurimmista tapahtumista on kuninkuusravit. Ravien saama mediahuomio on taatusti vähintäänkin tapahtuman suuruuden mukaista. Raviurheilu on voimissaan.

Teivossa kaikki näyttäisi perjantaina puolilta päivin olevan jo valmista. Tuomaritornista katsomalla näkee hyvin koko yleisöalueen laajuuden: upeat rinnekatsomot, VIP-alueen ja iltajuhlien massiivisen esiintymislavan. Tänne mahtuvat kaikki halukkaat varmasti mukaan, ja hevosten esiintymistä pääsee seuraamaan hyviltä näköalapaikoilta. Ja kun ilmakin on näemmä Teivossa säädetty ihanteelliseksi, on ravijännärin vuoden kohokohta valmis alkamaan.

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja