Hyppää sisältöön

Kalenteria pukkaa

Vaikka kesä on tällä hetkellä hikisimmillään ja suurkilpailukaruselli kuumimmillaan, on kilpailuosaston toimiston suunnittelupöydällä katseet jo tiukasti vuodessa 2012. Ensi vuodenvaihde on koko raviurheilun ja suomalaisen hevostaloudenkin kannalta todella merkittävä käännekohta. Hevoskilpailujen V-pelien siirtyminen Veikkaukselta Fintotolle on suuri muutos, sekä taloudellisesti että operatiivisesti. Uudelleen mietittäväksi menee samalla koko ravitalouden resurssien- ja tulonjakoon liittyvät toimintamallit.

Edessä on sekä loistava mahdollisuus, että jonkinmoinen riski, koska pakostikin niin moni asia muuttuu yhtä aikaa.

Kilpailuosaston kannalta yksi tärkeimmistä vuosittain toteutettavista kilpailutoimintaa ohjaavista instrumenteista on kilpailukalenteri. Sen suunnittelu aloitetaan jo talvella, ja ensimmäinen versio vuoden 2012 ravipäivistä luovutettiin heinäkuun alussa raviradoille arvioitavaksi. Ensimmäisessä versiossa on tällä kertaa laitettu paikalleen 364 (karkausvuonna ajettavia ravipäiviä on normaalia yksi enemmän) profiilipäivää ja 50 kesäravipäivää. Kalenterin muodostamiseen on siis sovellettu yleisessä ongelmanratkaisussa käytössä olevaa menetelmää: kun ratkaistavana on laaja ongelma, se on helpompi hahmottaa osina. Samalla eri asioiden priorisointi on helpompi pitää selkeänä: tärkeintä on profiilipäivien alueellinen tasapaino. Kun 364 profiilipäivää on alkusyksystä saatu ratojen mieleiseen järjestykseen, lisätään kalenteriin vielä muut kilpailutoimintaa tukevat ravipäivät: lounasravit ja muut totopäivät. Yhteensä ravipäivien määrä liikkuu 600 tuntumassa.

Vuonna 2012 myös lauantaisen 75-päivän rakenne muuttuu melkoisesti. Lauantain kilpailuista rakennetaan raviviikon selkeä päätapahtuma: ajetaan 13 täysipainoista lähtöä kunnon palkinnoilla. Alkamisaikaa hieman myöhästytetään ja ravipäivän draaman kaari rakennetaan huipentumaan puoli lauantain alkuiltaan, kun 75-peli päättyy lähtöön 11 – todennäköisesti suorassa tv-lähetyksessä.

Ravipäivien määrää ydintalvella hieman vähennetään. Lauantain kakkosravien määrä vähenee olennaisesti ja ydintalvella sunnuntaisinkin ajetaan pääasiassa vain yhdet ravit. Tavoitteena on saada yhdet täysipainoiset täysipainoiset kilpailut viikon jokaiselle päivälle. Ja sitten kesällä kun hevostarjonta on runsaimmillaan, ajetaan taas leppoisassa tunnelmassa enemmän kilpaa…

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja