Hyppää sisältöön

Hippoksen hallituksen kokoustiedote 14.6.2024  

Hippos-logo

Suomen Hippoksen hallituksen kesäkokous jatkoi alan rahoituksen käsittelyä ja linjasi kilpailukieltoon liittyvistä käytännöistä.

Hippoksen hallituksen kesäkuun kokouksessa käsiteltiin laajasti alan rahoitusta ja sen mahdollisia vaikutuksia alan rakenteisiin. Tämän hetken näkemyksen mukaan hevosalalle tulee kohdistumaan leikkauksia jo vuonna 2025, mutta niiden suuruuksista ei ole vielä tietoa. Maa- ja metsätalousministeriö on käsitellyt asiaa, mutta lopulliset päätökset leikkauksista saadaan valtion hallituksen päätöksen mukaisesti arviolta elokuussa. Kehysriihiratkaisujen vaikutuksia raviurheilun ja hevoskasvatuksen kokonaisuuteen valmistellaan erilaisilla rahoitusskenaariolla yhdessä raviratavaliokunnan, ravialueiden sekä alan sidosryhmien kanssa. Työtä jatketaan läpi kesäkauden, ja se vaikuttaa myös vuoden 2025 kilpailukalenterin suunnitteluun ja ravipäivien kokonaismäärään.

Hallitus sai tilannekatsauksen myös rahapelilainsäädännön tilanteesta. Lakiluonnosta odotellaan lausuntokierrokselle kesäkauden aikana.

Hallitus sai kokouksessaan esittelyn Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hankkeesta hankkeen projektipäällikkö Marjo Kaivolahti-Koukkarilta sekä eläinten hyvinvoinnin mittaamisen asiantuntija Essi Walleniukselta. Hankkeen tarkoitus on edistää hevosten hyvinvoinnin ja lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumisen luotettavaa arviointia ja kehittää hevostallien ja hevosalan yritysten auditointiin soveltuva mittaristo, joka on tutkittuun tietoon perustuva ja helposti käytettävä, ja jonka avulla voidaan objektiivisesti tarkastella hevosten hyvinvointia erilaisissa pitopaikoissa. Hallitus piti hankkeen tarjoamia konkreettisia työkaluja mahdollisuutena hevosalalle, kunhan niiden käyttöönotto tehdään alan toimijoille käytännöllisellä tavalla, esimerkiksi Hyvä Talli -järjestelmän kautta.

Ajankohtaisissa asioissa käytiin läpi jätetty Hippoksen lausunto hevosten hyvinvointiasetuksesta, josta on saatu hyvää palautetta alalta. Lisäksi hallitus sai tiedoksi lausuntoluonnoksen Luonnonvara- ja eläinalojen toisen asteen koulutuksen laki- ja rahoitusmuutosehdotuksiin, Hippos-organisaation henkilöstökyselyn tulokset, Euroopan ravijärjestö UET:n kokousten terveiset sekä tilannekatsauksen EquID-päivityksen käyttöönotosta hevosjalostusliitoille.

PÄÄTÖKSET KILPAILUKIELLON MÄÄRITELMÄSTÄ

Johtuen kilpailukiellossa toimineen Hannu Korven toiminnasta alkuviikolla ravikilpailuissa, hallitus halusi käsitellä vielä erikseen kilpailukiellon määritelmää ja siihen liittyviä käytäntöjä. Hallitus päätti, ettei kilpailukiellossa oleva henkilö saa jatkossa tulla lainkaan varikkoalueelle, ei edes ajaa hevosautoa sinne. Sääntö tulee voimaan välittömästi.

”Hallitus koki, että aikaisemmin tehty toiminnan linjaus, jossa kilpailukiellon alaisenakin hevosauton on saanut ajaa varikolle ja sieltä pois, on etenkin toiminnan valvonnan näkökulmasta haastavaa. Jotta säännöt olisivat mahdollisimman selkeitä, rajaamme toiminnan täysin sääntöjen mukaiseksi ja teimme päätöksen välittömästi”, puheenjohtaja Antti Lehtisalo kertoo.

Lisäksi hallitus päätti pyytää sääntövaliokuntaa käsittelemään vielä erikseen Korven kilpailukiellon pituuden tapahtuneiden ylilyöntien johdosta.

VIRHEELLINEN VAROAIKATULKINTA WILLIAM WAY

Wiliam Way 246001L00191259 on lääkitty 4.3.2024 hoidolla, jonka varoaika on 14 vuorokautta. Hevonen on kilpaillut 18.3.2024, eli varoajan 14. päivänä. Lääkitys on tehty klo 9 aamulla ja startti on ollut klo 18 illalla. Saatujen selvitysten mukaan varoajan laskemiseen liittyvää ohjeistusta on tulkittu virheellisesti, eikä tapaukseen liity tahallista pyrkimystä vaikuttaa hevosen suorituskykyyn sääntöjen vastaisesti.

Asiassa voidaan katsoa, että hevosen suojaamiseksi tarkoitettu 14 vuorokauden lepoaika hoidon jälkeen on täyttynyt, eikä hevosen hyvinvointi näin ollen ole vaarantunut. Edellä mainitun lisäksi hevosen lääkityksestä on annettu asianmukainen selvitys ja nämä katsotaan lieventäviksi asianhaaroiksi. Tapauksessa on kuitenkin rikottu säännöissä asetettua varoajan laskemistapaa, sillä lääkintäohjeen mukaan on laskettava kokonaisia vuorokausia.

Hallitus antoi asiassa varoituksen hevosen vastuuvalmentajalle.

Hippoksen hallituksen seuraava kokous järjestetään torstaina 15.8.

 

Suomen Hippos ry, hallituksen puolesta (toimivat lisätietojen antajana):

Puheenjohtaja Antti Lehtisalo, p. 040 521 8243

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää, p. 040 511 2067

Muokattu artikkelia 15.6. klo 10.33, korjattu väliotsikko: Virheellinen varoaikatulkinta William Way.