Hyppää sisältöön

Erkki Rajakosken rahasto jakoi viisi apurahaa vuonna 2023 – ”Erkki olisi onnellinen, jos hän tietäisi, että hänen työnsä jatkuu tällä tavalla”

Rahasto myönsi 3 500 euron apurahan eläinlääkäri Johanna Weckmanin tutkimukselle suomenhevosten perinnöllisestä alttiudesta sairastua kesäihottumaan. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Erkki Rajakosken rahaston hoitokunta on päättänyt vuoden 2023 apurahojen saajat. Rahasto myöntää sääntöjensä mukaisesti apurahoja maamme raviurheilun ja hevostalouden edistämiseksi. Vuonna 2023 apurahoja myönnettiin yhteensä 9 500 euroa.

Vuonna 2023 rahastosta myönnettiin apurahoja seuraaville kohteille:

Maria Kareskoski: Uudet lisääntymistekniikat suomalaisessa hevoskasvatuksessa

Kati Tuomola: Ravihevosten suutkimus ja sen esittäminen kansainvälisessä kongressissa

Johanna Weckman: Suomenhevosten perimä, mahdollinen alttius sairastua kesäihottumaan

Laivakankaan Ravinuoret: Ravinuorten opintomatka talven 2023-2024 aikana

Noora Jantunen: Rauhoituksen ja rauhoitusaineen vastavaikuttajan vaikutus energia-aineenvaihduntaan mahatähystystä varten rauhoitettavilla hevosilla

Johanna Weckmanin tutkimuksessa etsitään kesäihottumageeniä

Erkki Rajakosken rahasto myönsi 3 500 euron apurahan eläinlääkäri Johanna Weckmanin tutkimukselle suomenhevosten perinnöllisestä alttiudesta sairastua kesäihottumaan. Tutkimusta tehdään Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteistyönä ja se on osa kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelman väitöskirjatutkimusta.

Kesäihottuma eli polttiaisyliherkkyys on allerginen ihosairaus, joka oireilee tyypillisesti voimakkaana kutinana. Oireet alkavat yleensä nuorella iällä ja kestävät koko hevosen eliniän ajan. Oireisiin ei tällä hetkellä ole parantavaa lääketieteellistä hoitoa.

Tutkimuksessa analysoidaan suomenhevosen perimän eroja vertailemalla sairaiden ja terveiden hevosten perimää.

”Kesän aika ollaan saatu hevosenomistajilta jouhinäytteitä, joista tutkitaan dna:ta eli perimää. Me saatiin lähestulkoon 200 jouhinäytettä sekä terveiltä että kesäihottumaa oireilevilta hevosilta. Kiitos tästä kaikille suomenhevosten omistajille. Toivon mukaan sieltä voisi löytyä jokin taustatekijä, johon voitaisiin jalostuksella vaikuttaa, jotta voisimme vähentää sairautta suomenhevosrodussa”, Weckman kertoo.

Erkki Rajakosken tytär Leena Wahlfors oli luovuttamassa kunniakirjaa Johanna Weckmanille Vermossa lauantaina 11. marraskuuta.

”Erkki oli Suomen Hippoksen ensimmäinen puheenjohtaja ja vaikutti siihen, että Hippos perustettiin aikanaan. Hän johti niitä neuvotteluja ja halusi avata suomalaista raviurheilua. Niin kuin hän itse sanoi, ikkunat ulkomaille. Se oli hänelle tärkeää”, Wahlfors taustoitti.

”Täytyy sanoa, että olen hirveän onnellinen tästä apurahasta. Tiedän, että isä olisi äärettömän onnellinen, jos hän tietäisi, että hänen työnsä jatkuu tällä tavalla. Erkki itsekin tieteen tekijänä ja kansainvälistä työtä tekevänä olisi tukemassa tärkeää tutkimustyötä”, hän jatkoi.

Rahoituksen myöntämisperusteet

Erkki Rajakosken rahasto on perustettu kunnioittamaan Hippoksen ensimmäisen puheenjohtajan, eläinlääketieteen professori Erkki Rajakosken muistoa. Rahasto myöntää vuosittain apurahoja rahaston sääntöjen 1 §:n mukaan seuraaviin tarkoituksiin:

1) Raviurheiluun, hevosjalostukseen ja eläinlääketieteelliseen tutkimustyöhön
2) Ulko- ja kotimaisia opintomatkoja varten
3) Kilpailijoiden ja hevoskasvattajien etuja suuresti edistäviin muihin tarkoituksiin
4) Ravimuseohankkeen toteuttamistarkoituksiin