Hyppää sisältöön

Yksi kaikkien aikojen kylmäverilähdöistä? PowerParkin juhannus huipentuu tasokkaaseen Nordic King -lähtöön

Ikäluokkakilpailuja on lukuisia suomenhevosille sekä lämminverisille. Kuvassa vuoden 2020 Derby-voittaja Parvelan Retu. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Suomen suuripalkintoisin yksittäinen kylmäverilähtö Nordic King kilpaillaan juhannuspäivänä Alahärmän PowerParkin kaviouralla. Norjan ja Ruotsin kylmäverihuiput kohtaavat kotimaisen parhaimmiston. Yksi Suomen supertähdistä on Petri Laineen valmentama Parvelan Retu.

Ravit ovat kiinteä osa monien juhannusperinteitä, ja valinnanvaraa riittää kesäraveista aina maailmanluokan ravilähtöihin asti.

Kansainvälisellä tasolla katseet kohdistuvat Alahärmän Powerparkkiin, jossa kilpaillaan juhannuslauantaina Nordic King -kylmäverilähtö. Mukana on kiistattomasti maailman tämän hetken parhaat kylmäveriravurit.

Kotimaiset suomenhevoset ja pohjoismaiset kylmäveriset voivat kilpailla samoissa ravilähdöissä. Pohjoismaissa Nordic King -lähdön lisäksi suurimpiin kylmäverilähtöihin lukeutuvat Ruotsissa kilpailtava Elitkampen sekä Norjassa juostava Alm Svarten’s Äreslöp.

Nordic Kingin Suomen joukkueen kenties seuratuin kilpailija lauantaina on huippulahjakkuus Parvelan Retu.

Ikäluokkamenestyjä on vakuuttanut jo Suomen avoimella tasolla ja meriitteihin lukeutuu myös Pohjoismaiden mestaruus syksyltä 2021. Tuolloin vastassa ei kuitenkaan ollut absoluuttista parhaimmistoa. Odd Herakleksen sekä Månlykke A.M.:n kaltaisten tähtien saapuminen Nordic Kingiin tekee lähdöstä yhden mielenkiintoisimmista kautta aikojen.

Orivedeltä suunnataan Alahärmään positiivisin mielin.

”Kyllä minä olen hevoseen tyytyväinen. Oma itsensä se on ollut”, Petri Laine kertoo.

Härmän radalta ei tunnetusti vauhtia puutu, ja lämmin juhannussää lupaa hyvää myös vauhdin puolesta. Mailin eli 1609 metrin matkalla 20,0 ajan alitus lienee enemmän kuin mahdollista. Parvelan Retun ennätys on ennen juhannusta 20,1.

”Ei kait tällaista lähtöä ole ollut Suomessa. Mielenkiintoista päästä koittamaan tuommoiseen lähtöön.”

”Mutta toisaalta olen jollekin sanonut, että Stallonekin on niiden kanssa melkein tasapäin juossut, niin tuskin ne paljoa karkuun menee”, Laine pohtii asetelmia ulkomaisia huippunimiä vastaan.

Vaikka Retu on kovissa liemissä keitetty, tuo vuosi 2022 monessa mielessä paljon uutta.

Kuninkuusravit kilpaillaan heinäkuun lopulla Forssassa ja jos kesän askelmerkit osuvat kohdilleen, nähdään Oriveden ihmeori kilpailemassa seppeleestä. Vuonna 2022 pääkilpailuiden hevoset valitaan mukaan Kohti Kuninkuusraveihin -pisteytyksen kautta ja ennen juhannusta Laineen kultakimpale löytyy pisteytyksen sijalta viisi.

”Kyllähän sen tähtäin täytyy olla Kuninkuusraveihin. Olisi se hullua jättää menemättä sinne jos pääsee, kun on pärjätty avoimissa lähdöissä. Kyllä se olisi kruunu kaudelle, jos sinne pääsee, pakko se on olla tavoitteena”, Laine kertoo.

PowerParkin juhannusravit alkavat perjantaina kello 14.00 ja lauantaina kello 13.00. Perjantain päälähtönä nähdään Nordic Queen -tammalähtö, jossa jaossa on suuri Kohti Kuninkuusraveja -pistepotti. 

Nordic King 2022

 1. B.W.Sture*  /  Olli Koivunen
 2. Välkyn Tuisku  /  Kimmo Taipale
 3. Veeran Poika  /  Jarmo Saarela
 4. Odd Herakles*  /  Tom Erik Solberg
 5. Parvelan Retu  /  Hannu Torvinen
 6. Enon Vilppi  /  Markku Hietanen
 7. Nyland*  /  Antti Ala-Rantala
 8. Månlykke A.M.*  /  Gunnar Melander
 9. Stallone  /  Iikka Nurmonen
 10. Evartti  /  Santtu Raitala
 11. Uljas Suomalainen  /  Tapio Perttunen

Kesäravit juhannusviikonloppuna

Perjantai – Härmä klo. 14. & Vieremä klo. 18.

Lauantai – Härmä klo. 13 & Kokemäki klo. 14.

Sunnuntai – Kauhava klo. 12. & Kokemäki klo. 14.

Tutustu kaikkiin Suomen kesäraviratoihin ja vuoden 2022 kesäravipäiviin.