Hyppää sisältöön

Ykkössuosikit Pomona II ja Miniatyr Suomen mestareiksi

Jokimaalla oli kaksi ylitse muiden: shetlanninponi Pomona II ja gotlanninruss Miniatyr. Molemmat uudet Suomen mestarit ovat olleet viime aikoina lähes voittamattomia.

Kuva: Hippos / Hanna Närhinen

A-ponit jatkoivat urakkaansa Kunkkarisunnuntaina, kun luvassa oli Suomen mestaruus –kärrylähtö. Hallitseva mestari Dynamit III oli mukana puolustamassa kultaansa Eveliina Hietasen ohjastamana, mutta joutui tyytymään tällä kertaa kolmanteen sijaan. Voittoon ravasi superponiksikin tituleerattu Pomona II, luotto-ohjastaja Oona Halmeen ajamana. Voittoaika oli 2.06,6 / 1640 metriä.

Pomona II aloitti ohjastajan sanoin ”rauhallisesti ja nätisti” eikä tavoitellut keulapaikkaa heti. Poni on usein joutunut juoksemaan ylhäisessä yksinäisyydessään, kun sopivia kirittäjiä ei ole tahtonut löytyä. Nyt viimeisellä kierroksella nähtiin kuitenkin aitoa kilpailua, kun tamman rinnalla haastamassa pysyi hallitseva ponikuningas Thorvald, kärryillään Maria Kiukas. Maalisuoralla Pomona II teki kuitenkin selväksi, että mestaruus on tänä vuonna sen.

”Suomen mestaruus Kuninkuusraveissa ja vielä kotikinkereissä, tuntuuhan se tosi hyvältä”, Oona Halme iloitsi.

Seuraavaksi kaksikko tavoittelee ponikuningattaren titteliä ensi viikonlopun Ponikuninkuusraveissa Joensuussa.

”Ehdottomasti lähdetään. Meillä on jo kokonaiskisasta kakkosia ja kolmosia, toivottavasti nyt saataisiin kirkkain mitali!”

Pomonan taustajoukot, omistajat Emil ja Mats Havulehto, kehuivat 16-vuotiaan tamman päivän suoritusta.

”Onhan se ihan mahtava poni. Sen vahvuus on varmaan hyvä pää. Ja onhan se sellainen touhukas poni, kotonakin pitää aina keksiä jotain puuhattavaa.”

B-ponien Suomen mestaruudesta käytiin tiukkaa kilpailua Pinja Iltasen ohjastaman Miniatyrin ja Jenni Rautiaisen Smedens Andiamon välillä. Smedens Andiamo piti keulapaikkaa tiukasti itsellään, kunnes viimeisen kaarteen laukka vei valjakon kultamitalihaaveet. Miniatyr sai ravata maaliin rennosti omassa rauhassaan ja nappasi itselleen jo toisen Suomen mestaruus –seppeleen tälle vuodelle: St Michel –viikonloppuna poni nappasi B-ponien SM-montén voiton yhdessä Milla Markkasen kanssa. Voittoaika Jokimaalla oli 45,9 / 1640 metriä.

”Tämä oli vuoden pääkilpailu. Tähän oli satsattu kaikki ja nyt onnistuttiin, niin onhan se hienoa”, Pinja Iltanen hymyili voittajahaastattelussa.

Miniatyrille voittoja on kertynyt jo sen verran, ettei Iltanenkaan pysy enää laskuissa. Kauden pääkilpailun jälkeen on kuitenkin hetki aikaa hengähtää.

”Tämä taisi olla nyt Miniatyrin neljäs tai viides Suomen mestaruus. Kauden isot kisat olivat nyt tässä, koska Ponikuninkaallisiin ei saada enää osallistua. Jotain avoimia lähtöjä on syksyllä varmaan luvassa.”

Kolmanneksi B-ponien lähdössä ravasi Ernst Ravelli Verna Sankarin ohjastamana.