Hyppää sisältöön

Willow Pride voitti kolmannen kerran peräkkäin Tammavaltikan – ”Kaikin puolin ihan huikea hevonen”

Willow Pride voitti tammavaltikan

Willow Pride voitti Tammavaltikan kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Moona Mäntyvaara

Forssan Pilvenmäen raviradalla ajettiin kaksipäiväiset ravit perjantaina ja lauantaina. Pääkilpailuna järjestettiin lämminveristen tammojen Tammavaltikka, jossa ajettiin kaksi osalähtöä 1640 metrin ja 2640 merin matkoilla. Parhaimman kokonaisajan kahdesta lähdöstä juossut tamma voitti Tammavaltikan kokonaiskilpailun. Tänäkin vuonna valtikkansa sai pitää pitkään tammahuipulla kilpaillut Willow Pride.

Perjantaina 1640 metrin matkan voitti ruotsalaisvieras Unique Juni, jota ohjasti Santtu Raitala. Lauantaina ajetun 2640 metrin matkan voitti huipputamma Willow Pride, joka sai tehtyä 2640 metrin matkalla tarvittavan eron muihin ja voitti jo kolmannen kerran urallaan Tammavaltikan. Ohjastaja Antti Teivainen kannusti Willow Priden hurjaan vauhtiin viimeisellä kierroksella, ja lauantain voittoaika 13,3a/2640 metriä oli myös uusi tammojen Suomen ennätys yli 2500 metrin matkalla.

”Hevonen oli eilenkin tosi hyvä, juoksu meni vain pipariksi. Jäätiin sen verran kärjestä, että ajattelin, että yksinkertainen ajo tänään keulaan. Hevonen oli hyvän tuntuinen, ja pidettiin kovaa vauhtia takasuoralta asti, että saadaan kavereita jätettyä ja näin kävi. Silloin, kun tämä on kunnossa, se on vauhtikestävä hevonen”, Teivainen kehui.

Willow Pride oli vasta seitsemäntenä ensimmäisen osalähdön jälkeen, mutta ylivoimavoitto lauantain lähdössä nosti hevosen Tammavaltikan voittajaksi. Perjantaina voittanut Unique Juni jäi kauas kärjestä 2640 metrin matkalla. Näin Tammavaltikan kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittui Stonecapes Queila, joka sijoittui toiseksi lyhyellä matkalla ja lauantain pitkällä matkalla kolmanneksi. Kolmanneksi kokonaiskilpailussa sijoittui Peanuts.

Willow Pridea on hoitanut koko sen uran ajan Noora Tuula, jolle Willow Pride on erityisen tärkeä.

”Se on kilpailija, se tykkää käydä raveissa, se tykkää syödä, se tykkää treenata. Kaikin puolin ihan huikea hevonen. Onhan sen merkitys ihan valtava, olen saanut varsasta asti sen kanssa touhuta. Pitkään ollaan kierretty ja se on ollut koko ajan huipulla”, Tuula kertoi hevosen ja hänen yhteisestä matkasta.

Willow Priden omistaa ja sen on kasvattanut I.M.T.-Talli Oy, jonka takaa löytyy Jyrki Ojanen. Willow Pride on jo neljännessä polvessa I.M.T.-Talli Oy:n kasvatti. Tamma on yksi kaikkien aikojen parhaimmista Suomessa syntyneistä tammoista, hevosen uran kokonaisansiot ovat noin 400 000 euroa.

”Uskomattoman hyvältä tuntuu, eilen tuntui, että ei taida olla meidän viikonloppu, mutta näin se vaan kääntyi. Willow Pride on ollut ihan pienestä asti näyttävän näköinen ja raamikas, niin siihen on ollut odotuksia. Ja se on lunastanut ne enemmän kuin täysin”, Ojanen kehui kasvattiaan ja kertoi tamman vielä toistaiseksi jatkavan kilpailemista ennen siitokseen siirtymistä.

Willow Priden vastuuvalmentajana toimii Sami Sandberg.

Tino Paldan tuuletti kauden toista Salamakypärät-osalähdön voittoa

Shining Armor voitti Salamakypärät-lähdön
Shining Armor voitti Salamakypärät-lähdön Tino Paldanin ohjastamana. Kuva: Moona Mäntyvaara

Tapio Perttusella työskentelevä Tino Paldan sai tuulettaa voittoa Salamakypärien kahdeksannessa osalähdössä. Paldan ohjasti työnantajansa valmentamaa Shining Armoria, joka kehitti vahvimman loppukirin ja voitti ajalla 15,9a/2140 metriä.

Orimattilalainen Paldan on ollut töissä Perttusen tallissa jo yli kaksi vuotta ja sitä myötä myös Shining Armor on tullut hänelle tutuksi.

”Kun hevonen on Tapiolla valmennuksessa, tulee ajettua sillä viikoittain. On sillä tavalla tuttu hevonen”, Paldan kertoi voittajahaastattelussa.

Paldan käänsi Shining Armorin ajoissa kirikaistoille, mikä sopi vahvalle hevoselle hyvin. Lopussa pahin uhkaaja oli Jere Hurmeen ohjastama Burnout, joka kiri lähdössä toiseksi.

”Se ei lähtenyt kuten odotin, mutta päästiin hyvin parijonoon. Se on vahva menemään, niin sitä tohti kääntää jo kolmannelle takasuoralla, ja sitten jo lopulta neljännellekin. Se jaksaa mennä hyvin. Tuntui, että varaa oli aika paljon, mutta ei siinä mitään eroja pysty ajamaan. Se on kuitenkin ikävä laukkuuttaa loppusuoralla”, Paldan kommentoi.

Shining Armorin omistaa Base Henkilöstöpalvelut Oy ja sen on kasvattanut Minna Jauhiainen. Shining Armor osallistui myös elokuussa ajettuun Salamakypärät-osalähtöön ja sijoittui tuolloin kolmanneksi Milla Markkasen ajamana.

Paldanin Salamakypäräkausi on sujunut vaihtelevasti, myös hienoja onnistumisia on tullut. Forssan osalähtövoitto oli hänelle kauden toinen, Paldan ohjasti voittoon myös Lahden Suur-Hollola-raveissa ajetussa osalähdössä. Forssan voitto nosti Paldanin kilpailussa kuudenneksi. Hän osallistuu kokelasohjastajille suunnattuun Salamakypärät-kilpailusarjaan toisen kerran. Viime vuonna Paldan sijoittui viimeiseksi, joten tänä vuonna kilpailusarja on sujunut paremmin Paldanin osalta.

Salamakypärien kärjessä jatkaa edelleen Patri Filatoff, vaikka tänään hänen sijoituksensa oli vasta seitsemäs. Toiseksi Burnoutilla ohjastanut Jere Hurme kuroi eroa kiinni, ja Filatoffin ja Hurmeen ero on enää kolme pistettä. Kautta on vielä jäljellä neljä osalähtöä, joista seuraava ajetaan Vermossa 29.9.

Salamakypärät, pistetilanne 8. osalähdön jälkeen

1. Patri Filatoff 76
2. Jere Hurme 73
3. Kaisa Mikkola 68
4. Vilja Kivinen 67
5. Milla Markkanen 63
6. Tino Paldan 60
7. Sakari Talikka 54
8. Oona Halme 51
9. Terno Grönstrand 49
10. Mats Havulehto 46
11. Anette Antti-Roiko 43
12. Riku Lehtonen 40

Ensi vuoden Kuninkuusravit järjestetään Forssan Pilvenmäen raviradalla. Ja myös Tammavaltikka-viikonloppuna nähtiin radalla hienoja suomenhevosia. Ensimmäistä kertaa järjestetyn suomenhevosten Pilvenmäki Specialin vei nimiinsä Jouni Vaittisen valmentama Bebe, jota ohjasti tänään Olli Koivunen. Forssan Kuninkuusravit järjestetään 29.-31. heinäkuuta 2022.