Hyppää sisältöön

Wertti on viisivuotiaiden suomenhevosten Derbyn sankari – “Koko homma perustuu siihen, että parhaat tekevät parhaita”

Wertti voitti ikäluokkansa tärkeimmän ja arvostetuimman suurkilpailun, Keskisuomalainen Derbyn (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ikäluokan parhaat viisivuotiaat suomenhevoset kohtasivat Jyväskylän Killerillä. Keskisuomalainen Derbyn sankarina seppelöitiin Wertti, joka käänsi kaksi aiempaa tappiotaan voitoksi ennakkosuosikki Rekilammen Saulin rinnalta. 36 000 euron ykköspalkinto irtosi voittoajalla 24,3ake.

Ravatessaan Wertti ei ole kertaakaan jäänyt ulos kolmen parhaan joukosta. Derby-karsinnan toinen sija tuli finaalipaikkaa varmistellen, mutta tänään hevonen tuntui varmalta ja teki vahvan suorituksen.

“Hevonen oli jättihyvä koko päivän. Piti tehdä pitkä kiri, kun tuntui, että hevonen ratkeaa liitoksistaan. Jos ajaa lyhyen kirin, todennäköisesti tulee laukka. Ja se jaksaa kyllä mennä”, Wertin ohjastaja-valmentaja Jani Ruotsalainen kertoi voittajahaastattelussa.

Wertti kamppaili Kouvolan Kuninkuusraveissa Pikkukunkku-kilpailun voitosta Rekilammen Saulin kanssa, mutta laukkasi aivan viime metreillä.

“Se startti on jo unohdettu. Hevonen teki siinä tosi hienon suorituksen ja Saulikin on niin hieno hevonen. Ei sitä saa jäädä murehtimaan. Minua se ehkä enemmän harmitti, mutta Timo (Hulkkonen) sanoi, että unohda tämä juttu”, Ruotsalainen totesi.

Pientä taktikointia Jyväskylän pitkälle loppusuoralle kuitenkin mahtui. Wertti ohitti Rekilammen Saulin ulkoratoja pitkin.

“Sauli on niin mahdottoman hyvä hevonen, että aivan korvalta siitä ei varmaan voi tulla ohi. Monta kertaa hevoset vastaavat viimeiseen asti, jos toinen on aivan vieressä. Tänään ei ollut kavereita rinnalla, niin jätettiin pari rataa väliä”, Ruotsalainen kertoi.

”Ei sitä tässä hetkessä vielä tajua. On tämä aivan mahtavaa, mutta ei tätä oikein vielä käsitä”, kuvaili Jani Ruotsalainen tunnelmia voiton jälkeen (Kuva: Maisa Hyttinen)

Wertin omistaa Jalohepo Oy, jonka taustalta löytyy lämminveristen kanssa hyvin menestynyt Timo Hulkkonen. Leppävirtalaisen valmentajan huippuhevosiin lukeutuu muun muassa SE-ruuna Next Direction. Vaikka Hulkkosella on valmentajanurallaan yli 100 voittoa ja yli miljoona euroa ajettua palkintorahaa, on Wertti Jalohepo Oy:n ensimmäinen suomenhevonen.

“Halusin hyvän hevosen. Ajattelin, että pystyttäisiinkö me viemään sitä eteenpäin, mutta se oli sellainen poika, ettei se meidän tallissa viihtynyt”, Hulkkonen nauroi voittajahaastattelussa.

Wertti palasi Ruotsalaisen tuttuun talliin Juvalle, jossa se oli jo aikaisemmin ollut laitumella ja opetettavana. Ruotsalainen tunnetaan pitkän linjan suomenhevosmiehenä.

“Olen saanut Wertin kanssa täyden työrauhan. Ei ole tarvinnut ajaa mitään mitä ei halua, ja aina hevosen ehdoilla mennään. Timo on oikein huippu omistaja. Aina sanonut, että hevosen pitää olla satanen, kun tullaan starttiin”, Ruotsalainen kuvaili kahden valmentajan yhteistyötä.

Wertti on kilpaillut urallaan 17 kertaa voittaen kuudesti ja sijoittuen seitsemän kertaa toiseksi. Sen uran kokonaisansiot ovat Derby-voiton jälkeen 77 250 euroa ja ennätys parani finaalissa lukemiin 24,3ake.

“Meidän koko homma perustuu siihen, että parhaat tekevät parhaita”, Hulkkonen täydensi.

Ansaitut kiitokset sai myös Jani Ruotsalaisen puoliso Anu Suutari, joka hoitajana huolehtii “tosi eloisan, mutta älyttömän kiltin” Wertin päivittäisestä hyvinvoinnista.

“Ilman Anua tätä ei olisi tullut. Hevonen vaatii äärettömän paljon hoitoa eikä tällaisia voittoja tule ilman hoitajia”, Ruotsalainen kehui.

Vuosikymmenten työ ravihevosten parissa palkittiin nyt Derby-voitolla. Kuvassa Wertin omistaja Timo Hulkkonen ja hoitaja Anu Suutari. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Wertin on kasvattanut savonlinnalainen Eija Truhponen. Wertin lisäksi hänen menestyneimpiin kasvatteihinsa lukeutuu muun muassa Vauhtis, joka otti uransa yhdennentoista voiton keskiviikkona Vermossa.

“Siinä on sellainen tarina, että olisin halunnut pitää Wertin itse. Se oli tosi vilkas ja reipas poika, eikä se voinut tulla siihen talliin, jossa olen ollut vuokralla, joten piti myydä se. Löysin juuri oikean ostajan. Tämä on niin ihanaa, ettei tätä voi sanoin kuvata”, Truhponen herkistyi voittajahaastattelussa.

Sittemmin Jalohepo Oy on ostanut myös myös toisen Eija Truhposen suomenhevoskasvatin, Wertin kaksivuotiaan pikkusiskon Esterin.