Hyppää sisältöön

Vuonna 2018 syntyneet varsat tunnistettava 31.3. mennessä kilpailuoikeuden saamiseksi

Vuonna 2018 syntyneet varsat on tunnistettava 31.3. mennessä, jotta varsa saa kilpailuoikeuden. Tunnistus tehdään Suomen Hippoksen valtuuttaman tunnistajan toimesta Suomessa.

Varsan tunnistaminen

Varsan tunnistuksen suorittaa Suomen Hippoksen auktorisoima tunnistaja. Tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton virkailijat, jotka saapuvat paikalle sovittuna aikana. Tunnistus tilataan ensisijaisesti oman alueen hevosjalostusliitosta. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit sekä otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten ja asennetaan mikrosiru. Näytteenottoa varten varsalla on oltava tottuneet kiinnipitäjät.

 

Varsan tunnistamistoimenpiteet on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Ravikilpailuoikeuden edellytyksenä on myös se, että ulkomailla syntynyt varsa on tuotu Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä sekä tunnistettu Suomessa.

 

Hevosjalostusliitosta lähetään edelleen rekisteröintiin liittyvät todistukset ja lomakkeet Suomen Hippokseen, kun tunnistusmaksu on maksettu hevosjalostusliittoon. Sen jälkeen, kun DNA-laboratoriosta saadaan varsalle polveutumisen varmistus, lähtee Suomen Hippoksesta lasku rekisteröinnistä varsan omistajalle.


Laskun maksettuaan varsanomistaja saa postitse varsalle hevospassin.


Jokaisella varsalla tulee olla hevospassi vuoden kuluessa syntymästä. Tämä edellyttää sitä, että tunnistaminen on suoritettu ajoissa ja kaikki dokumentit on toimitettu.

 


Hevosjalostusliittojen yhteystiedot

 

Lisätietoja:

 

Varsojen rekisteröinti:

Soila Lehmusvaara 020 760 5253 (suomenhevoset, kysymykset hallintaoikeudensiirroista)

Anne Sutinen 020 760 5252 (lämminveriset ravihevoset).