Hyppää sisältöön

Vuoden kesäradan kauden pääravit ravataan iloisissa tunnelmissa

Viime vuoden Mansikka-ajon voiton vei Vienan Myrsky rattailla Teuvo Nikulainen. Kuva: Suonenjoen Hevosjalostusliitto ry / Merja Levy.

Vuoden 2021 kesäratana palkittu Suonenjoki ravaa kauden pääravinsa Mansikkaravit tulevana torstaina klo 18. Luvassa on kesäradoille ominaista tunnelmaa ja jännittäviä tapahtumia yhdellä Suomen pisimmistä loppusuorista. Tulevana sunnuntaina ovat luvassa myös Kurtakon kesäradan vuoden ainoat ravit.

Suonenjoen kesäravirata tunnetaan erittäin tiukoista kaarteista ja pitkästä loppusuorasta, jonka aikana ehtii tapahtua paljon. Radan katsomorinteessä voi syödä mansikoita ja nauttia Mansikka-ajojen vauhdista. Myös tunnelma on Suonenjoella aivan omaa luokkaansa.

”Mansikkaraveja odotellaan hyvillä mielin ja melkeinpä kädet ristissä toivotaan sääennusteen muuttumista aurinkoiseen suuntaan. Kuukauden takaa on vielä mielessä hyvin kuraiset ravit, joten toivotaan ettei toisia samanlaisia osu kohdalle. Meillä oli viime kesän Mansikkaraveissa 1300 katsojaa ja olisi hienoa jos päästäisiin edes sinne suuntaan yleisömäärässä”, kommentoi Heli Hyötyläinen, Suonenjoen Hevosystäväinseuran sihteeri ja ravien kilpailuvastaava.

Perinteisen Mansikka-ajon lisäksi Suonenjoella ravataan tänä kesänä myös Kari Tapion Muistoajo. Idea muistoajoon tuli seuran ulkopuolelta ja Joona Jalkasen myönnyttyä ajatukselle, lähtöä ruvettiin todella suunnittelemaan. Lisäksi Suonenjoki tekee yhteistyötä Hankasalmen ja Jyväskylän raviratojen kanssa Kymppitonni tilille -kilpailusarjassa.

”Raveihin valmistautuminen on sujunut hyvin, onhan alla jo kesäkuun kilpailupäivä ja paikat on niitä raveja varten laitettu kuntoon. Sää on se suurin mitä tässä enää jännitetään. Mansikkaraveissa kannattaa tulla käymään jo pelkästään tunnelman takia. Suonenjoella on yksi Suomen pisimpiä loppusuoria (269m), joten sen aikana tilanteet vaihtuu ja hieman rauhallisempikin katsoja ehtii syttymään suosikkinsa kannustukseen loppusuoran kamppailussa. Mansikkaravien jälkeisenä viikonloppuna järjestetään mansikkakarnevaalit, joten kesälomareissuun kannattaa varata useamman päivän pysähdys Suonenjoella”, summaa Hyötyläinen.

Suonenjoen kesäraveissa lapsille on luvassa poniratsatusta, keppihevosesterata ja A-ponien suurkilpailu Mini Mansikka-ajo. Lisäksi ponilähdön jälkeen kaviouran valtaavat keppihevoset.

”Talkoolaisten rooli on todella iso kesäradoilla. Nykypäivänä ei enää ole vanhan ajan talkooperinnettä, joten meilläkin talkoissa on pieni, mutta sitäkin vannoutuneempi joukko. Heille kuuluu suurin kiitos siitä, että paikat on raveja varten kunnossa”

Yksi näistä talkoolaisista on Jari Soininen, joka on ollut Suonenjoen ravien järjestelyissä mukana pikku pojasta saakka. Nykyään talkoovastaavana toimiva Soininen on ehtinyt talkoissaa toimia lähetysnauhan pitäjästä, kengitysseppään ja makkaranpaistohommiin. Soinisen kädenjälki näkyy myös monissa radan rakennusprojekteissa.

”Lähtövoitot hevosen rattailla ovat parhaita muistoja, varsinkin Mansikkaraveissa, kun tuomisina on myös makoisat mansikat. Toivottavasti tänä vuonna sää suosii ja yleisö viihtyy raviradan lehtereillä runsaslukuisena. Ravien järjestelyissä on oma hommansa ja pyrin osaltani auttamaan, että ravitapahtuma olisi kaikin puolin onnistunut”, kertoo Soininen.

Viime vuoden kesärata Suonenjoen kauden pääravit Mansikkaravit starttaavat torstaina klo 18. Suonenjoen lisäksi tällä viikolla ravataan kesäraveja muun muassa Lieksassa, Pihtiputaalla, Härmässä ja Kurtakossa.

Kurtakko kesäravit Kuva: Jari Piirala

Kurtakon kesärata sijaitsee Kolarin kunnassa, noin 15 kilometriä Kolarista Ylläksen suuntaan. Ravirata on ollut toiminnassa jo yli 50-vuotta ja se on aktiivisessa käytössä myös vuoden ainoan ravipäivänsä ulkopuolella.

Kurtakon tämän vuoden ainoat ravit ravataan sunnuntaina 17.7. klo 12 alkaen. Luvassa on perinteistä maalaishenkeä rentoon tyyliin kerran kesässä. Kurtakossa sarjat pyritään tekemään mahdollisimman hevosystävällisiksi, eritoten aloittelevien hevosten kohdalla. Yleisöä tapahtuma kerää radan varrelle sankoin joukoin, jotka pääsevät ravikilpailujen seuraamisen lomassa nauttimaan hyvästä ruoka- ja kahvilatarjonnasta.

Kurtakon kesäravit on tunnettu leppoisasta vanhan ajan ravitapahtumasta. Kilpaa ajetaan, mutta ei voiton kiilto silmissä, vaan tärkeintä on useimmiten osallistuminen, hienot kokemukset, onnistumisen ilo, tuttujen kohtaaminen ja vanhojen aikojen muistelu. Nykyajan kehityksestä huolimatta suuri arvostus on tunnelmallisessa tapahtumassa.

Raveissa ei käydä pelkästään rahallisista syistä, vaan halutaan entisaikojen yhteisöllisyyttä ja rentoa tunnelmaa hyvässä seurassa.

”Kurtakhoon kannattaa aina mennä ravhein ko net saavat aikaseksi niin hyvän mielen ja nostheen, ettei paremmasta väliä. Melkhein aina paistaa aurinko ja vaikkei paistaiskhaan, niin hyä mieli tullee kuitenki”

Tutustu kaikkiin Suomen kesäraviratoihin ja vuoden 2022 kesäravipäiviin