Hyppää sisältöön

Vuoden 2023 ravikuninkaallisiksi kruunattiin Lumi-Oosa ja Parvelan Retu  

Lumi-Oosa on vuoden 2023 ravikuningatar. Kuva: Maisa Hyttinen

Kuningatarkilpailun päätösmatkalle lähdettiin hyvin tasaisista asetelmista. Lumi-Oosa johti kokonaiskilpailua 0,7 sekunnin erolla ennen Suven Samettia. Kolmannella sijalla oli Lakan Leija 0,9 sekunnin päässä ja neljäntenä Vennelmon Varma 1,1 sekunnin päässä kärjestä. 

Kolmannella 3 100 metrin osamatkalla Suven Sametti johti pitkää matkaa loppusuoralle. Loppusuoralla nähtiin täsaväkinen kamppailu, jossa mukana olivat Tutun Impin lisäksi Vennelmon Varma ja Lakan Leija, joista kuningatarkisan ensikertalainen Tutun Impi vei voiton. Suven Sametti jäi neljänneksi ja Lumi-Oosa, kuudenneksi. 

Kokonaiskilpailun voitto oli sekuntipeliä, jossa Lumi-Oosa piti johdon loppuun asti yhden sekunnin kymmenyksen erolla. 

“Tämä on aivan ihmeellistä. Ei sitä uskaltanut unelmoidakaan. Jos sitä olisi kolmen neljän sakissa, niin olisihan se ensikertalaiselle ihan super. Kuviteltiin, että ensi kesänä, kun Jyväskylässä on kotikisat, niin saadaan täältä vähän kokemusta, mutta tämä meni enemmän kuin hyvin”, kertoi omistaja-kasvattaja Markku Lumiaho.  

“Onhan tämä sellainen toiveiden täyttymys. Se on ollut haaveena koko uran, että joskus saisi seppeleen jollakin hevosella. Nyt kun se tuli, niin onhan se tunne voimakas, eikä sitä aivan vielä ymmärräkään”, kuvaili ohjastaja Harri Kotilainen. 

Ravikuninkaan tittelin vei haastajan asemasta Parvelan Retu 

Kuninkuusravien päätösmatkalle lähdettiin Evartin johtaessa H.V. Tuuria 0,4 sekunnilla ja Parvelan Retua 2,3 sekunnilla. Parvelan Retu otti 3 100 metrin matkalla useiden sekuntien johtoaseman ja vei ravikuninkuuden lopulta 8,9 sekunnin erolla toiselle sijalle nousseeseen Hissun Feeniksiin.  

Kokonaiskilpailun kärjessä kamppaillut H.V. Tuuri laukkasi lähdön aikana ja hylättiin. Loppusuoralla kokonaiskilpailun johtopaikkaa pitänyt Evartti hiljensi vauhtiaan voimakkaasti, jonka seurauksena takana tullut Vixeli ja Tapio Perttunen törmäsivät valjakkoon. Hevoset talutettiin tilanteen jälkeen varikolle ja ohjattiin eläinlääkärin tarkastukseen. Myös ohjastajat kävelivät itse varikolle. 

Evartin ohjastaja Santtu Raitala vietiin tilanteen johdosta jatkotarkastukseen. Evartin taustajoukkojen ylläpitämällä Facebook-tilillä kerrottiin ravien jälkeen, että sekä Evartilla että Santtu Raitalalla on kaikki kunnossa. 

Parvelan Retulle ja ohjastaja Hannu Torviselle ravikuninkuus oli ensimmäinen. 

“Oli vaikea luoda taktiikkaa vikaan matkaan, mutta ajattelin, että koitetaan ajaa kärkeen ja pitää tempoa yllä. Kyllä ne tornissa sitten kellottaa, että paljonko eroa tulee. Retu rullasi komeasti loppusuoraa”, Hannu Torvinen kommentoi voittajahaastattelussa. 

Parvelan Retun valmentaja Petri Laine kertoi uskoneensa hevosen parantavan otteitaan sunnuntain osalähdöissä.  

”Eilen jäi vähän hampaan koloon, mutta arvelin, että kun saadaan startti alle, niin eiköhän me tänään vähän paranneta. Se laukan paikkaus maililla näytti, että tänään on meidän päivä”, Laine kertoi päätösmatkan voiton jälkeen. 

Ravikuninkuus oli ensimmäinen myös Retun kasvattaneella Marjo Vanniselle: “Ajatelkaa, että minä olen saavuttanut tällaisen unelman yhdellä ainoalla tammalla. Ei olisi ikinä voinut kuvitella, että näin käy.” 

“Yli kolmekymmentä vuotta olen hoitanut hevosia ja yrittänyt opiskella tekemään sen mahdollisimman hyvin. Etsinyt tietoa ruokinnasta ja hevosten käyttäytymisestä, ja yritetään pitää niin, että hevosilla olisi hyvä olla,” kertoi puolestaan Petri Laineen puoliso Noora Ojanperä. 

Kuningatarkilpailun kokonaistulokset:  

 1. Lumi-Oosa / Harri Kotilainen 
 2. Suven Sametti / Tapio Perttunen, +0,1 
 3. Lakan Leija / Santtu Raitala, +0,2 
 4. Vennelmon Varma / Janne Räisänen, +0,4 
 5. Tutun Impi / Antti Ala-Rantala, +2,6 
 6. Sirpsakka / Hannu Torvinen, +3,3 
 7. Pirttilän Olga / Terho Rautiainen, +3,8 
 8. Hulluduunari / Antti Teivainen, +3,8 
 9. M.A. Piste / Kari Rosimo, +6,1 

Sanahelinä / Tuomas Pakkanen HPL
Virin Varpu / Juhani Heikkinen, jäi pois viimeiseltä osamatkalta
Hetviina / Iikka Nurmonen, jäi pois toiselta osamatkalta 

 Kuninkuuskilpailun kokonaistulokset:  

 1. Parvelan Retu / Hannu Torvinen,  
 2. Hissun Feeniks / Tuomas Pakkanen, ero +8,9 sekuntia 
 3. Sheikki / Arto Hammar +13,8  
 4. Caijus / Ari Moilanen +15,6 
 5. Veeran Poika / Hannu Hietanen +14,8 
 6. Enon Vilppi / Jari Autio +16,1 
 7. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +17,7 

Evartti / Santtu Raitala, hylätty
Vixeli / Tapio Perttunen, hylätty
H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen, hylätty
Herra Heinämies / jäi pois viimeiseltä matkalta
Kartier / Heikki Mikkonen, jäi pois toiselta matkalta