Hyppää sisältöön

Vuoden 2023 Kuninkuusravien ensimmäisten osamatkojen voitot Lumi-Oosalle ja Evartille

Evartti ja Santtu Raitala. Kuva: Maisa Hyttinen

Kouvolan kuninkuus- ja kuningatarkilpailuiden ensimmäiset osamatkat kilpailtiin lauantaina 5.8. Kuningatarkilpailun avausmatkan voitti Lumi-Oosa  ja kuninkuuskilpailussa maalilinjan ylitti ensimmäisenä hallitseva ravikuningas Evartti. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen kaksi viimeistä osamatkaa kilpaillaan sunnuntaina 6.8. Ravikuninkaallisiksi kruunataan hevoset, joilla on kolmesta osalähdöstä nopein yhteisaika. 

Tammojen avausmatkalla voiton vei Lumi-Oosa ja Harri Kotilainen, jotka nappasivat voiton useiden kymmennysten etumatkalla, jotka kuningatarkilpailun kokonaiskilpailussa ovat erittäin tärkeitä.

”No on uskomaton tunne, kyllä tästä on haaveiltu ja nyt se toteutui”, kertoi Lumi-Oosan omistaja ja kasvattaja Markku Lumiaho.

9-vuotiaan Lumi-Oosan uraa on rakennettu maltilla ja tamma on varsonut kertaalleen välissä.

”Ei puhalleta liiaksi pilliin varsana, pitää malttaa. Me on maltettu ja Harri on malttanut. Tämä on kova kisa tammoille, moni tulee viimeisen matkan hitaalla vauhdilla, pitää olla valmis siihen”, Lumiaho arvioi.

Lumiaho on pitkän linjan suomenhevoskasvattaja.

”Se oli varmaan 70-luvun loppupuolella, kun ensimmäisen varsan ostin ja siitä se on sitten lähtenyt. Nyt on yli 70 varsaa syntynyt. Olen suomenhevosmies, ajakoon muut lämminverisiä, mutta kun maaseudulla asutaan, niin sinne suomenhevonen kuuluu ja passaa”, Lumiaho kertoo.

Lumi-Oosaa hoitaa Terhi Kotilainen. 

Evartti vei avausmatkan neljättä kertaa peräkkäin

Myös kuningaskisassa suosikit olivat vahvoilla ja maalilinjalla kovin oli hallitseva ravikuningas Evartti, jonka ohjastuksesta vastasi tuttuun tapaan pihtiputaalainen Santtu Raitala. Evartti voitti Kuninkuuskisan avausmatkan nyt neljättä kertaa peräkkäin. Evartin on kasvattanut Olli Sippola, sen omistaa Talli Pajatso, sitä valmentaa Antti Ojanperä ja sitä hoitaa Jutta Ihalainen.

”H.V. Tuurin kärkipaikka avauksessa ei yllättynyt, ei missään nimessä haluttu satsata lähtöön kuten Mikkelissä. Toisessa kaarteessa tunnelmat oli oikein hyvät, tiesin että edessä on kaksi oikein hyvää hevosta ja tiesin, että voidaan tarkkailla ja jossain vaiheessa sitten kääntää Evartti kiriin”, Raitala kertoo.

“Aikataulu on ollut tänä vuonna erilainen, Mikkelin startista on viikko enemmän aikaa kuin aiemmin. Nyt näkyi ehkä viimeisellä satasella, että aikaa edellisestä on kolme viikkoa. Huomenna nähdään vielä entistä parempi Evartti, uskon”, Raitala pohti.

Lähes maalilinjalle saakka Evartti taisteli H.V.Tuurin kanssa rinta rinnan.

”Tuuri vastasi tosi rehellisesti viimeisen sata metriä, ja heitti tiukan haasteen. Oli mahtava esitys sekä H.V. Tuurilta, että myös Parvelan Retulta”, kertasi ohjastaja Santtu Raitala. 

”Kyllä meillä realistinen mahdollisuus uusia kuninkuus, tämä on äärettömän hieno kilpailu ja mikä draaman kaari. Kaikki tapahtumat on vielä täysin auki”, Raitala kertoi.

”Evartti sai olla vähän helpommalla Mikkelin jälkeen, eilen hevonen oli parhaimman tuntuinen, mitä se on ollut, kun kävin sitä vielä tänne tullessa pikkuisen liikuttamassa. Tämä startti teki tosi hyvää, ja tämä oli tärkeä lähtö meille”, valmentaja Antti Ojanperä kertoi.

Uudet ravikuninkaalliset ratkeavat sunnuntaina iltapäivällä ja ensimmäisten osakilpailujen jälkeen tilanne on kummassakin vielä täysin auki, sillä erot loppuajoissa ovat kokonaiskilpailua ajatellen hyvin pienet. Päivä alkaa vauhdikkailla 1609 metrin ryhmäajoilla ja uudet kuninkaalliset ovat selvillä 3100 metrin maratonmatkojen jälkeen. Hevoset, joilla on kolmen lähdön jälkeen pienin yhteisaika, seppelöidään ravikuninkaallisiksi.

Kokonaiskilpailun tilanne kuningatarkilpailun ensimmäisen osamatkan jälkeen:  

 1. Lumi-Oosa / Harri Kotilainen
 2. Vennelmon Varma / Janne Räisänen, ero +0,7 sekuntia
 3. Lakan Leija / Santtu Raitala, +0,8
 4. Suven Sametti / Tapio Perttunen, +1,0
 5. Tutun Impi / Antti Ala-Rantala, +1,7
 6. Pirttilän Olga / Terho Rautiainen, +2,2
 7. Hulluduunari / Antti Teivainen, +2,2
 8. Sirpsakka / Hannu Torvinen, +2,8
 9. Sanahelinä / Tuomas Pakkanen, +3,0
 10. M.A. Piste / Kari Rosimo, +4,2
 11. Virin Varpu / Juhani Heikkinen, +5,3

Hetviina / Iikka Nurmonen, Hylätty

Kuninkuuskilpailun tilanne ensimmäisen osamatkan jälkeen:

 1. Evartti / Santtu Raitala
 2. H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen, ero 0,1 sekuntia
 3. Parvelan Retu / Hannu Torvinen, +1,1
 4. Hissun Feeniks / Tuomas Pakkanen +1,6
 5. Caijus / Ari Moilanen +2,5
 6. Sheikki / Arto Hammar +2,6
 7. Veeran Poika / Hannu Hietanen +2,6
 8. Enon Vilppi / Jari Autio +3,1
 9. Herra Heinämies / Jukka Torvinen +7,1
 10. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +8,0

Vixeli / Tapio Perttunen, hylättyKartier / Heikki Mikkonen, hylätty