Hyppää sisältöön

Voittamaton Landen Paukku jätti muut taakseen myös Derbyssä: ”Ei tähän riitä sanat”

Jani Suonperällä ja Landen Paukun suurella fanijoukolla oli syytä juhlaan Jyväskylässä, kun viisivuotias ori rynnisti Superlauantain yhteydessä juostun Derbyn voittoon.

Jani Suonperä pääsi tuulettamaan Landen Paukun kärryillä myös Derbyn voittoa. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Vuoden kolmas raviurheilun Superlauantai kilpailtiin Porissa ja Jyväskylässä, jossa päivän päälähtönä nähtiin viisivuotiaiden suomenhevosten Derby. Jani Suonperän kasvattama, omistama, valmentama ja ohjastama Landen Paukku oli lähdön suurin suosikki ja lunasti odotukset jatkaen uraansa voittamattomana.

”Hienolta tuntuu, ei tähän riitä sanat”, Suonperä huokaisi Derbyn kiertopalkinto käsissään.

Suonperä starttasi suojatillaan radalta kaksi ja pääsi siitä tekemään omaa juoksuaan kärkikaksikon ottaessa toisistaan mittaa pitkälle ensimmäisen kilometrin puoliväliin asti. Kun Jukka Torvisen ohjastama Hiioppi ja Tapio Perttusen Vixeli saivat välinsä selvitettyä, Suonperä sai ajella kovaa kiihdyttäneen kaksikon rauhassa kiinni ja voimia säästyi vielä loppusuoran taistoon Vixeliä vastaan. Landen Paukku oli lopulta ensimmäisenä maalissa hevosenmitan erolla Vixeliin, ja Hiioppi puristi kolmanneksi.

”Yritin lähteä vain rauhassa. Kovin paljoa ei voi ottaa kiinni, mutta en hätistellyt ja ajatin ulkopuolella olevia hevosia. Ajattelin, että katsotaan kun erottelevat jyviä akanoista, miten siellä käy. Pääsin sitten ajamaan hiljaa keulaa kiinni”, Suonperä kertasi.

Landen Paukun voittoaika kirjattiin lukemiin 24,1a/2140 metriä. Se on viisivuotiaan oriin uusi ennätys ja Derbyn historian toiseksi kovin noteeraus. Jokivarren Kunkun ennätys jäi ainoastaan kymmenyksen päähän.

”Tämä on vahva, nopea, rauhallinen ja järkevä. Tosi viisas hevonen. Tällä hetkellä en vaihtaisi siitä mitään”, Suonperä kehui.

Landen Paukun ja Suonperän tarina juontaa juurensa oriin emään, Paukkaan, jonka kaustislainen osti aikanaan 200 eurolla.

”Kun alkoi näyttää siltä, että siitä ei tule juoksijaa, niin mietittiin mitä tehdään. Jänkä-Jussin omistaja ehdotti, että astutetaan se sillä ja he ottavat varsan, mutta onneksi se jäi sitten kuitenkin minulle”, Suonperä taustoitti.

”Tiesin vähän tamman taustoja, mutta en uskonut, että siitä tällaisia hevosia tulee. Kun pikkuvelikin on mennyt hyvin, sitä alkoi tajuta, että ei tämä ihan hukkakokeilu ollutkaan.”

Viisivuotiaana Landen Paukku on kuitannut tililleen Derbyn, Pikkukunkun, nelivuotiaiden Pikkuprinssin, Pikkupelimannin sekä Oulu Express –finaalin. Se on voittanut kaikki uransa 12 starttia ja tienannut yhteensä liki 130 000 euroa.

Camri ykköseksi Toivo Pohjalan muistoajossa, Sobel Conway taiteili uuden rataennätyksen

Camri vei nimiinsä Porissa ravatun Toivo Pohjalan muistoajon. Kuva: Hippos/Emilia Lehtonen

Terho Rautiaisen valmentama ja ohjastama Camri vei Toivo Pohjalan muistoajon nimiinsä Superlauantaina Porin raviradalla, kun lähdön ennakkosuosikki Välähdys sortui laukalle heti kättelyssä. Taistelu Camrin ja Harri Koivusen ohjastaman Nopsan Vauhdin välillä oli maalisuoralla tiukka, mutta lopputulos ei jäänyt epäselväksi.

”Kyllähän se mukavalta tuntuu voittaa. Hevonen oli tänään terävä. Tämä on niin hyväpäinen ja hyväravinen hevonen, että kyllä se aina vaan tulee takaisin, vaikka olisikin ollut ongelmia” Rautiainen kiitteli voittajahaastattelussa.

Jani Konnun kasvattama ja omistama ori voitti lähtönsä ajalla 21,4 / 1600 metriä. Kolmanneksi ravasi Olli Koivusen ajama Pyörylän Paroni.


Olli Koivusen ohjastama ja Harri Koivusen valmentama Sobel Conway laittoi Porin rataennätyksen uusiin lukemiin. Kuva: Hippos/Emilia Lehtonen

Superlauantain viimeisessä lähdössä, lämminveristen avoimessa Karjala-lähdössä, ravattiin Poriin uusi rataennätys. Olli Koivusen ohjastama Sobel Conway oli hurjassa vireessä ja juoksi korviaan pyöritellen helpon näköiseen voittoon ajalla 9,7 / 1600 metriä. Ohjastaja oli ajokkinsa suorituksesta häkeltynyt.

”Wau. Vaikea sanoa mitään. Korvat kiinni ja voittaa näin helposti. En tiedä olisiko paras hevonen millä olen päässyt ajamaan, ja olen kuitenkin ajanut aika paljon. Tässä hevosessa on kaikki hyvät ominaisuudet: lähtee lujaa, on ravivarma, yrittää ja tsemppaa. Ainut huono puoli on ehkä turhan kuuma luonne, mutta tänään kaikki kyllä sujui”, Koivunen summasi tyytyväisenä.

Ohjastajan lienee syytä osoittaa ainakin osa kiitoksista isälleen Harri Koivuselle, jonka valmennuksessa 7-vuotias ruuna tällä hetkellä on.

Lähdössä toiseksi sijoittui Emma Väreen ohjastama Seabiscuit, kolmanneksi Harri Koivunen ja Springover.

Ravitulokset, Jyväskylä >

Ravitulokset, Pori >

Vapaasti käytettäviä kuvia Superlauantaista >

Lisätiedot:

Suvi Hakkarainen, viestintäpäällikkö, Suomen Hippos

p. 040-776 0530

suvi.hakkarainen@hippos.fi