Hyppää sisältöön

Vitruvio oli jännittävän Kymi Grand Prix’n sankari – ”Kaksi hienoa hevosta ottivat mittaa toisistaan”

Kouvolassa ravattiin lauantaina perinteinen Kymi Grand Prix –suurkilpailu. Kilpailun voiton vei Björn Goopin ohjastama sekä valmentama Vitruvio. Kouvolan raveissa hienoja esityksiä tekivät mm. Raviliiga-tähti Mascate Match, kauden avausvoiton napannut Peanuts, sekä Jouni Kaikko Memorialin voittanut In Roalty Boko.

Vitruvio voittaja kymi grand prix 27.6.2020 kuva ida laine
Kymi Grand Prix oli Vitruvion ja Björn Goopin juhlaa. Kuva:Hippos/Ida Laine

Yksi suomalaisen ravivuoden suurimmista kilpailuista ravattiin lauantaina 27.6.2020 Kouvolan raviradalla. Kymi Grand Prix –suurkilpailu kokosi Kymenlaaksoon joukon Euroopan tähtiravureita ja vuoden 2020 kilpailu olikin yksi kaikkien aikojen tasokkaimmista. Ennakkoon tasaisesta kilpailusta muodostui jännitysnäytelmä, jonka voiton vei Björn Goopin valmentama sekä ohjastama Vitruvio.

Kiihdytyksessä keulapaikan nappasi kilpailun viime vuoden kolmonen Handsome Brad, jonka jälkeen ensimmäisellä takasuoralla piikkiin ampaisi Goopin tallin toinen kilpailija Moni Viking. Paikkoja haettiin aktiivisesti läpi ensimmäisen kierroksen, ja vajaa kierros lähtöä ajettuna keulapaikan lunasti itselleen Vitruvio. Ohi ei tuon jälkeen ollut yrittämistä, vaikka Elitloppet-kakkonen Cokstile olikin sitkeä toisella radalla. Vitruvio piti voittoon vakuuttavalla voittoajalla 11,6.

”Lähtö oli sellainen kuin kuten ennakoitiin. Siitä tuli hieno kamppailu, ja onneksi me olimme sen voittajia. En panostanut starttiin, ja näin että muut lähtivät viereltä hyvin liikkeelle. Yritin pysyä rauhallisena ja olla ajamatta liian lujaa. Sitten Christoffer (Eriksson) tuli Cokstilen kanssa ulkopuolelle, joten tein ratkaisun ja siirryin keulaan. Cokstile teki hyvän juoksun ja kilpailussa kaksi hienoa hevosta ottivat mittaa toisistaan”, Björn Goop kertasi upeaa lähtöä maaliintulon jälkeen.

Goop on raviurheilun supertähti Euroopassa. Ohjastajana ruotsalainen on voittanut lähes kaiken Euroopassa, mutta omalla valmennettavallaan ykkössijan saavuttaminen merkitsee miehelle erityisen paljon. Tallin toinen edustaja Moni Viking sijoittui lähdössä kolmanneksi.

”Kun treenaat hevosia itse aamuisin ja saavutat menestystä, voittaminen tuntuu paljon hienommalta. Olen ylpeä molemmista hevosistani”, kommentoi Goop tallin komeaa menestystä.

Vitruvio suuntaa Kouvolasta takaisin Ruotsiin. Seuraavaa starttia ei ole lyöty lukkoon, mutta Goop nostaa esille yhden suomalaisen kutsukilpailun.

”Meidän pitää keskustella omistajien kanssa siitä, mitä tehdään seuraavaksi. Toki, Mikkelissä on kilpailu ja katsotaan mitä tapahtuu. Siellä on uusi rata, mutta katsotaan.”

Kymi Grand Prix’n suomalaisedustaja Whole Lotta Love juoksi maaliin seitsemäntenä, ja Chief Orlando kahdeksantena. Whole Lotta Love saapui viikolla Ranskasta takaisin Suomeen, ja kauden päätähtäin on ensi viikonlopun Suur-Hollola-ajossa.

Tammat olivat vakuuttavassa iskussa


Mascate Match Pekka Korpi nelivuotislähdön voittajat Kouvola 27.6.2020 kuva ida laine
Tuttu näky? Mascate Match on saanut alkukauden Suomen starteissaan matkata maalisuoraa ilman haastajia. Kouvolasta irtosi kauden neljäs ja uran 19:s voitto. Kuva:Hippos/Ida Laine

Helteisessä Kouvolassa nähtiin Kymi Grand Prix’n nippu huipputasokkaista ravilähtöjä. Yksi päivän vakuuttavimmista suorituksista oli HIFK:n Raviliiga-tähti Mascate Matchin voittojuoksu nelivuotiaiden lämminveriravureiden avoimessa lähdössä. Lähdöstä maaliin johtanut ”Massi” kellotti hienon voittoajan 13,4 ilman sen suurempia vaikeuksia. Tammatähden valmentaja Pekka Korpi kertoi, että treeneissä hevosen kanssa on otettu rauhallisesti ja kauden päätavoitteissa siintää syksyn kotimainen ikäluokkakilpailu Suuri Suomalainen Derby.

Tammat olivat vauhdissa myös päivän muissa lähdöissä. Viisivuotislähdön voiton nappasi murskaavalla tyylillä Jukka Torvisen ohjastama sekä Anne Kankaan valmentama Peanuts. Viime vuonna sensaatiomaisen kauden juossut tammatähti nappasi Kouvolassa vuoden ensimmäisen voiton ja näytti, että vire on tallella. Ennen lauantaista starttia Torvinen kertoi, että tarkoitus on ajaa aktiivisesti eteenpäin ja pyrkiä kärkisijoille. Taktiikka tuntui sopivan erinomaisesti.

Jouni Kaikko Memorial –tammalähdössä taas Santtu Raitalan ohjastama In Royalty Boko oli myös murskaava. 5-vuotias tamma osoitti kuuluvansa avoimelle tammatasolle ja samalla voitto oli myös komea merkkipaalu ohjastaja Raitalalle. Kyseessä oli pihtiputaalaisohjastajan kuukauden 40. voitto.

Komean esityksen järjesti lähdössä kuusi juossut Enon Vilppi. Ennen päivän päälähtöjä ruotsalaisvieras Goop oli ahkera valinta myös kuskimarkkinoilla. Enintään 40 000 euroa voittaneiden kylmäveristen ryhmäajossa ajokiksi valikoitui Jari Aution tallin Enon Vilppi, jolla Goop narutteli uransa ensimmäisen voiton suomenhevosen rattailla.

Kymi Grand Prix –tulokset 2020

Vapaasti käytettäviä kuvia Hippoksen kuvapankista