Hyppää sisältöön

Virusabortti voi ilmetä hevosilla myös neurologisin oirein

Ruotsissa Tukholman eteläpuolella sijaitsevassa Itä-Götanmaan läänissä on marraskuun aikana todettu EHV-1 viruksen aiheuttamaa virusaborttia kolmella tilalla. Kahdella tilalla yhteensä seitsemällä hevosella on ollut neurologisia oireita. Kaksi hevosista on lopetettu oireiden vuoksi.

Tapauksista  raportoi SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Tiedote Evira 2.12.2016.


EHV-1 viruksen tiedetään voivan aiheuttaa neurologisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä takaosan liikkeiden koordinaatiohäiriöistä raajojen täydelliseen halvaantumiseen. Oireet liittyvät tulehdustilaan, jonka virus aiheuttaa aivojen ja selkäytimen verisuonissa. Vaikeimmissa tapauksissa neurologisia oireita saaneiden hevosten ennuste on huono. Hevonen todennäköisesti menehtyy tautiin tai se joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

Ruotsissa EHV-1:n aiheuttamaa neurologisesta tautimuotoa on todettu tähän asti vain yksittäistapauksina. Vaikka tarkkaa tietoa neurologisen tautimuodon esiintymisestä Suomessa ei ole, tautimuoto on ollut Suomessa mitä ilmeisimmin harvinainen. Keväällä 2013 Suomessa tuli tietoon tapauksia neurologisesti oireilevista hevosista samaan aikaan, jolloin maassamme ilmeni myös poikkeuksellisen runsaasti herpesvirusten EHV-1 ja EHV-4 aiheuttamaan rhinopneumoniittiin viittaavia tautiepäilyjä.

EHV-1 viruksen aiheuttamaa virusaborttia on Suomessa todettu yksittäisinä tapauksina lähes vuosittain. Virusabortissa tamma luo varsan, mutta ei itse yleensä sairastu tautiin vakavasti.

Lue lisää hevosen herpesviruksista