Hyppää sisältöön

Villinmiehen Tammakilvat Mascate Matchille ja Suven Sametille – ”Tämä on hauskinta ikinä”

Mascate Matchin omistajajoukko HIFK:n punaisissa sai jälleen aihetta riemuun, kun Pekka Korven valmentama ja ohjastama tamma vyöryi ylivoimaiseen voittoon Lappeenrannan Villinmiehen Tammakilvassa. Suomenhevosten finaali päättyi Tapio Perttusen suojatin Suven Sametin juhliin.

Suven Sametti ja Mascate Match olivat Lappeenrannan juhlituimmat tammat lauantaina. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Vihtiläisen Pekka Korven valmentama ja ohjastama Mascate Match otti jo vuoden 11. voittonsa, kun se rynnisti ylivoimaiseen voittoon Lappeenrannassa kilpaillussa Villinmiehen Tammakilvassa. Samalla se tarjosi jälleen yhden unohtumattoman lauantain omistajaporukalleen, 1000 osuuteen jaetulle Raviliiga-Travliga HIFK:lle. Omistajakimpassa on mukana lukuisia ensikertalaisia ravihevosen omistajia, joille ”Massi” on Raviliigan kolmivuotisen projektin aikana tuonut ainutlaatuisia hetkiä.

”Tämä on ollut ihan mieletöntä! Eihän tällaista tule kuin kerran elämässä kohdalle. Sitä riemua ja jännitystä ei voi sanoin kuvailla, mitä matkan aikana on koettu”, riemuitsi omistajaporukkaan kuuluva Tiina Tähkäpää Lappeenrannan voittajaseremonioissa.

Ihmetamma Mascate Match on noussut jo nelivuotiaana yhdeksi parhaista Suomessa syntyneistä ravihevosista. Se on voittanut uransa 30 kilpailusta 26 ja tienannut yli 670 000 euroa. Lappeenrannan voiton myötä Punkarin Hevostallin ja Saku ja Maini Mikkolan kasvattama hevonen kohosi tämän vuoden eniten tienanneeksi suomalaiseksi hevoseksi. Samalla se toi lähes kaiken voittaneelle Pekka Korvelle hänen uransa ensimmäisen Villinmiehen tammakilvan voiton.

Mascate Match on tarjonnut uransa aikana upeita hetkiä koko suomalaiselle raviyleisölle, ja sen ansiot ulottuvatkin paljon paksua tilipussia syvemmälle. Kolmivuotisen Raviliigan päättyessä kuluvan vuoden lopussa siihen kuuluvat hevoset huutokaupataan, ja hevosten keräämistä varoista puolet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. ”Massin” hyväntekeväisyyskohde on Sylva ry, joka tukee syöpäsairaita lapsia ja nuoria aikuisia sekä heidän läheisiään.

Tiina Tähkäpään, kuten lukuisien muiden omistajien elämää Mascate Match on värittänyt paitsi voitoilla, myös kimppaomisteisen hevosen edulla: uusilla ystävillä.

”Minulla on ollut aiemmin ratsuja, mutta tämä on ensimmäinen ravihevoseni. Olin kiinnostunut raveista ja olen ollut pikkutytöstä HIFK:n fani. Kun tuli tieto, että Pekka on tämän hevosen valmentaja, niin ei ollut paljon mietittävää”, Tähkäpää kertoi tiestään ”Massin” omistajaksi.

”Olen saanut tosi paljon uusia ystäviä. Tuolla on iso joukko katsomassa, ja meillä on hyvä porukka, kiva meininki. Kimppaomistamista suosittelen ihan ehdottomasti, tämä on hauskinta ikinä!”

Suven Sametti suomenhevosten ykkönen

Suomenhevosten Villinmiehen Tammakilpa oli orimattilalaisen Tapio Perttusen ohjastaman ja valmentaman Suven Sametin hallintaa. Viisivuotiaan tamman omistavat Perttuset & Nea ja Pekka, sitä hoitaa Pinja Kalenius ja sen on kasvattanut Team 4 Tenoria.

Kasvattaja- ja omistajaporukkaan kuuluva Pekka Kairtamo oli yhtä hymyä Suven Sametin otettua vuoden neljännen voittonsa Lappeenrannassa.

”Tuntuu ihan mahtavalta. Vaikka olen paljon ollut mukana, niin nyt kyllä todella jännitti. Se fiilis, kun oma hevonen on startissa ja kun se on vielä oma kasvatti - soisin, että mahdollisimman moni pääsisi sen kokemaan, se on jotain ihan poikkeuksellista”, Kairtamo tunnelmoi.

Myös Perttunen kuuluu hevosen kasvattajiin. Kokenut valmentaja antoi arvoa perinteisen suurkilpailun voitolle.

”Tämä taitaa olla viidettä polvea tätä sukua minulle. Suvun kantatamma Ponnetar tuli minulle 1966, ja nyt ollaan viidennessä sukupolvessa menossa tammojen puolesta. Se merkitsee myös paljon”, Perttunen sanoi.

”Tämän suvun hevoset ovat syntyneet hyviksi. Ostettaessa ensimmäinen hevonen oli hyvä ja periyttäjätamma, ja kyllä tässä on sattumaa myös tarvittu.”

Tulokset, Villinmiehen Tammakilpa, lämminveriset >

Tulokset, Villinmiehen Tammakilpa, suomenhevoset >

Lexus Dream vei nimiinsä Lappeenrannan Kavioliiga-osakilpailun. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Lexus Dream vei pistepotin Kavioliigassa

Kavioliiga jatkui Lappeenrannassa lämminveristen osakilpailulla, jossa ykköseksi pinnisti Ari Moilasen ohjastama Lexus Dream. Markku Niemisen valmentama ruuna joutui loppusuoralla ahtaalle, kun Seppo Markkulan ohjastama Justice Ås nousi sen rinnalle, mutta Lexus Dream kurotti turpansa ensin maaliviivalle.

”Sepon ajokki on tosi hyvä ja se on kilpaillut Suomessa hyvin. Tänään onni oli meidän puolella”, Moilanen totesi voittajahaastattelussa.

Lexus Dreamin kauden ensimmäinen Kavioliiga-voitto irtosi ajalla 11,4/1609 metriä ja toi 6-vuotiaalle hevoselle täyden pistepotin. Sarjataulukossa se nousi kolmanneksi, edellään kauden kahdesta osakilpailusta kaksi kakkossijaa napannut Justice Ås sekä edellisen osakilpailun voittaja Big Headache.

Lexus Dreamin voitto nosti Markku Niemisen valmentajapörssin ykkösnimeksi ja Johanna Kyläkosken hoitajien pörssin kärkeen. Kavioliiga jatkuu ensi viikolla Teivossa, ja Kyläkosken mukaan Lexus Dream nähdään jatkossakin jahtaamassa liigan osakilpailuvoittajan oranssia nauhaa.

”Syksyn mittaan tähtäämme näihin kisoihin. Ne sopivat tämän kilpailuohjelmaan oikein hyvin ja tarkoitus on joulukuulle näitä ajaa”, Kyläkoski kertoi.


Tulokset, Kavioliiga >

Kokonaistilanne, Kavioliiga >