Hyppää sisältöön

Villinmiehen Tammakilpaan starttaava Aamun Kimallus on noussut hetkessä ikäluokkansa huipulle – ”Se on yllättänyt meidät starteissa joka kerta”

Aamun Kimallus on yllättänyt taustajoukkonsa positiivisesti. Rattailla kasvattaja Reijo Oksanen. Kuva: Elina Oksasen kotialbumi

Elina Oksasen valmentama Aamun Kimallus starttaa lauantaina Villinmiehen Tammakilpaan. Tamma sijoittui karsintalähdössään toiseksi, eikä asetelmat lauantain finaali voisi olla jännittävämmät.

Elina Oksasen vuonna 2018 käynnistynyt valmennusuralle mahtuu vasta 26 starttia, mutta valmennettavista vuonna 2020 kilparadoille astunut suomenhevostamma Aamun Kimallus on tehnyt uransa starteissaan huimaa jälkeä.

Lahjakkaan ravurin tähänastisen uran suurin startti on vuorossa lauantaina Lappeenrannassa, kun vuorossa ovat perinteiset viisivuotiaiden suomenhevostammojen ja nelivuotiaiden lämminveritammojen Villinmiehen Tammakilvat.

Omassa karsintalähdössään Aamun Kimallus sijoittui toiseksi.

”Tunnelmat ovat älyttömän hienot ja finaalia ajatellen meillä kävi tosi hieno tuuri, että vaikka päästiin neljäntenä valitsemaan rata, niin saatiin hyvä ensimmäisen radan paikka. Kimallus pystyy nopeana lähtijänä hyödyntämään sitä”, valmentaja Elina Oksanen kertoo.

”Karsinta meni muutenkin nappiin. Se sai siistin säästöjuoksun ja kaikki paukut jäi käyttämättä lauantaita ajatellen.”

Aamun Kimalluksen vuonna 2020 käynnistynyt kilpaura käsittää vasta 10 starttia, mutta kehitys on ollut pitkistä kilpailutauoista huolimatta nopeaa. Ensimmäisten starttien myötä ajatus Tammakilpaan osallistumisesta kirkastui.

”Kun tajuttiin että sillä riittäisi ehkä rahkeet Tammakilpaan, niin se on ollut päätähtäimenä. Säästeliäästi ollaan ajettu kilpaa ja koitettu etsiä sopivia sarjoja”, Oksanen taustoittaa.

Varsana tamman kilpauraan ei ladattu suuria odotuksia, mutta kaviourilla Kimalluksesta kuoriutui sitkeä ravuri.

”Varsana tällainen menestys ei ollut todellakaan tiedossa. Se oli pieni reppana, ja luultiin jo, ettei siitä tule juoksijaa ollenkaan. Koelähdössä se sitten väläytti jo tulevaa, kun se juoksi itsekseen hyvän ajan. Sen jälkeen se on yllättänyt meidät starteissa joka kerta. Tämän vuoden ensimmäisessä startissaankin pitkän tauon jälkeen se juoksi itsensä tähtijuoksijaksi (30,0-ajan alitus)”, Oksanen kuvailee valmennettavansa taivalta lämpimään sävyyn.

Ratsastuksen kautta mukaan raviurheiluun

Hevoset ovat olleet Oksaselle aina rakkaita, mutta ravivalmentajaksi ryhtyminen ei ole ollut itsesäänselvyys.

”Olen itse ratsupuolelta siirtynyt raviurheiluun ja se on hauska tarina, kun oma isä ei ollut alkuun kiinnostunut hevosista ollenkaan. Hän innostui kuitenkin jossain vaiheessa ravihevosista, mutta minä en ollut siihen aikaan raviurheilusta kiinnostunut. Sitten jossain vaiheessa isälle tuli ravuri, ja hän ehdotti, että treenaisin sitä sitten ratsastamalla. Se vei sitten mennessään”, Oksanen taustoittaa.

Vuonna 2018 käynnistynyt virallinen valmennusura on sujunut viime vuosina hyvin nousujohtoisesti, ja siitä Oksanen kiittää tuoretta Tammakilvan finalistia Aamun Kimallusta.

”Sille juokseminen on helppoa ja se onkin ollut amatöörivalmentajalle tosi mukava hevonen. Ei ole tarvinnut esimerkiksi kikkailla varusteiden kanssa, vaan se mennyt startit ihan normikengässä. Se on radalla tosi nopea ja sillä on loistava juoksupää. Kotona se taas ei tee mitään ylimääräistä, mutta raveissa se sitten ei halua antaa kavereille yhtään periksi”, Oksanen kiittelee Aamun Kimallusta.

Oksanen työskentelee perhetilalla Yläneellä yhdessä isänsä Reijon ja äitinsä Minnan kanssa. Perheyritys toimii myös tamman omistajana. Reijo on myös Aamun Kimalluksen kasvattaja.

Tunnelmat olivat vielä pari päivää ennen starttia varsin rauhalliset.

”Ollaan kaikki kyllä kauheita jännittäjiä ja iskä ei aina pysty katsomaan edes lähtöä. Nyt on vielä ihan rauhallinen olo, mutta jännittäminen alkaa yleensä sitten kun ravipaikalle saavutaan”, Oksanen kertoo

Lappeen lauantairavit käynnistyvät kello 25. syyskuuta kello 13.00. Ravit ovat nähtävissä suorana mm. Veikkauksen TotoTV:stä sekä MT26-kanavalta.

Annikki on yksi Elina Oksasen valmentamista hevosista. Kuva: Elina Oksasen kotialbumi

Suomenhevosten Villinmiehen Tammakilpa 2021

Lämminveristen Villinmiehen Tammakilpa 2021