Hyppää sisältöön

Vilja Kivinen tavoittelee Salamakypärät kilpailun voittoa sekä ammattivalmentajan uraa

Voittokuva, jossa Vilja Kivinen ja Mr Money Robber

Vilja Kivinen osallistuu toista kertaa Salamakypärät kilpailuun. Viime vuonna hän voitti yhden osalähdön. Tämän kauden ensimmäinen täysosuma tuli Kaustisella hevosella Mr Money Robber ja nyt Kivinen hakee kauden toista voittoaan keskiviikkona Vermossa. Kuva Mia Mäki-Maunus

Salamakypärät kilpailu jatkuu keskiviikkona Vermossa ajettavalla seitsemännellä osalähdöllä. Salamakypäriin toista vuotta peräkkäin osallistuvan iittiläisen Vilja Kivisen tulevaisuuden haaveena on kilpailusarjan voiton lisäksi ammattivalmentajan ura.

Iitistä kotoisin olevan Kivisen innostus raviurheiluun on lähtenyt orimattilalaisen hevosalan moniosaaja Sanna-Kaisa Liukkosen kautta.

”Aloitin hevosharrastuksen noin 7-vuotiaana Sanna-Kaisan ratsastuskoulussa Tortolan talleilla. Myös hevosen hoitaminen sekä tallityöt kiinnostivat ja sainkin samasta paikasta hoitoponin, joka osoittautui oikein kelvoksi raviponiksi”, nyt 21-vuotias Vilja Kivinen kertoo hevosharrastuksensa alkuvaiheista.

 

”Siitä innostuneena ajoin poniajoluvan, jonka jälkeen perheeni kanssa ostimme oman raviponin. Poniraviurheilun kautta kiinnostuin entistä enemmän raviurheilusta ja hevosiin hain lisää kokemusta kesätöiden parissa Matias Salolla sekä Joakim Lövgrenillä Ruotsissa. Lukion päätyttyä aloin katsella töitä hevostallilta ja laitoin hakemuksen työntekijää etsineelle Timo Korvenheimolle. Timolla työskennellessä olen oppinut todella paljon hevosen valmentamisesta, kilpailuttamisesta sekä hoitamisesta. Erittäin mukavassa ja yhteisöllisessä työympäristössä olenkin viihtynyt jo yli kaksi vuotta”, Kivinen kertoo kiitellen työantajaansa.

Ensimmäisen ponilähtönsä Kivinen ajoi vuonna 2011 ollessaan 11-vuotias. Ensimmäinen startti hevosen kärryillä tapahtui vuonna 2019.

”Pääsin ajamaan ensimmäisen hevoslähtöni niin ikään Sanna-Kaisa Liukkosen valmentamalla hevosella ja sen päätyttyä voittoon innostuin ihan valtavasti lisää! Tuon lähdön myötä sain ajettavakseni myös Simo Lindgrenin Hamilton Real Ladyn, jonka kanssa startteja alkoi sitten kertyä.”

Salamakypäriin Kivisen innoitti työnantaja Timo Korvenheimo. Viime vuonna kertyneen hyvän kokemuksen innoittama Kivinen haki paikan myös tälle kaudelle.

”Tykkään kilpailusarjasta todella paljon. Lähtöjä on sopivasti ja erilaiset hevoset karttavat arvokasta kokemusta. Sarjassa saa myös hyvää koulutusta ja näkyvyyttä tulevaa uraa silmällä pitäen, oli se sitten ohjastajana tai valmentajana.”

Työnsä ohella Kivinen harrastaa hevosia myös kotitallillaan.

”Olen haaveillut valmentajan urasta, mutta myös pienimuotoinen ohjastaminen sen ohella kiinnostaa. Tällä hetkellä kotitallilla on seitsemän karsinaa, noin 800 metrin rata ja pehmeä suora sekä ympyrätarha juoksutukseen. Toimintaa kasvatetaan pikkuhiljaa ja tällä hetkellä meillä valmentautuu ainoastaan omat hevoset Toivio ja Kapten Grej. Lisäksi on poneja tarjoamassa kilpailumahdollisuuksia nuorille ohjastajille.”

Vilja Kivinen on tällä hetkellä Salamakypärät kokonaiskilpailussa kolmannella sijalla. Hän voitti Salamakypärien viidennen osalähdön heinäkuun alussa Kaustisella. Vermossa Kivinen ohjastaa viimeisimmän starttinsa Kuninkuusraviviikonloppuna voittanutta Caviar Creationia. Matias Salon valmentama ruuna kiihdyttää radalta kuusi ja noussee lähdön suosikkeihin.

”Caviar Creation on tuttu hevonen sen iittiläisten omistajien ja valmentajan kautta. Olen sen kilpailuja tarkkaan seurannut. Se on kyvykäs hevonen ja on hienoa näin iittiläisenä aloittelevana ohjastajana päästä ajamaan sillä!”, Kivinen kertoo lähtöä jo kovasti odottaen.

 

Salamakypärät kilpailivat viimeksi St Michel ravien yhteydessä. Tuolloin voittoon ohjasti kokonaiskilpailussa toisena oleva Kaisa Mikkola. Salamakypärien seitsemäs osalähtö ajetaan keskiviikkona 11. elokuuta Vermossa ravien kolmantena lähtönä. Yhteensä Salamakypärät osalähtöjä ajetaan kauden aikana kaksitoista.

Pistetilanne 6. osalähdön jälkeen

 1. Patri Filatoff 62
  2. Kaisa Mikkola 52
  3. Vilja Kivinen 49
  4. Jere Hurme 45
  5. Milla Markkanen 44
  6. Oona Halme 43
  6. Sakari Talikka 43
  8. Terno Grönstrand 39
  9. Mats Havulehto 37
  9. Tino Paldan 37
  11. Anette Antti-Roiko 36
  12. Riku Lehtonen 31