Hyppää sisältöön

Viimeisen lähdön laukat vesittivät Finnströmin menestyshaaveet EM-kisoissa

Niki Finnström oli viimeiseen osalähtöön asti mukana kokelasohjastajien EM-kilpailun kärkitaistossa, mutta joutui lopulta tyytymään 10. sijaan. Voiton vei Alankomaiden Micha Brouwer.

Don't Stop Du Metz ja Niki Finnström olivat lähtönsä kolmansia, mikä oli Finnströmin päivän paras tulos. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Suomea kokelasohjastajien EM-kilpailuissa edustanut Niki Finnström, 21, oli vielä kolmen osalähdön jälkeen tukevasti kärkitaistossa neljännellä sijalla, mutta viimeisessä lähdössä menestyshaaveet kariutuivat laukkoihin.

Kolmen takarivin lähtöpaikan jälkeen rata kuusi tarjosi starttiin paremmat lähtökohdat, mutta arvalla Finnströmin ohjastettavaksi osunut Vezio Piya teki suomalaisen tehtävästä mahdottoman.

”Hevonen olisi ollut ihan mahdottoman hyvä, mutta se oli niin kuuma ja latautunut, että lähdöstä ei tullut mitään. Keskikentällä se oli vielä ihan rauhallinen, mutta nähdessään lähtöauton se räjähti niille paikoilleen”, Christa Packalénin tallilla Hollolassa työskentelevä Finnström kertasi.

Finnströmin loppusijoitus oli kymmenes: kolmesta hyväksytystä osalähdöstä hän nappasi sijat yhdeksän, kolme ja kuusi. Paras sijoitus tuli toisessa lähdössä Don’t Stop Du Metzillä.

”Kolme ensimmäistä hevosta suoritti omalla tasollaan ja otti todennäköisesti maksimisijoitukset. Viimeisellä olisi pitänyt olla kolmen sakissa, mutta se oli tänään ylilatautunut ja homma meni siihen”, Finnström summasi.

Suomalaisen urakkaaan omat haasteensa toivat haastavat lähtöpaikat. Kapeahkolla radalla 13 valjakkoa lähtivät auton takaa, ja takarivin lähtijät joutuivat miettimään ajolinjojaan tosissaan.

Kanssakilpailijat saivat Finnstömiltä kuitenkin vain kehuja.

”Hyvin ajavia, fiksuja kuskeja kaikki.”

Kokelasohjastajien EM-kisojen 13 ohjastajaa. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

"Kokemus oli mitä mahtavin"

Kokelasohjastajien Euroopan mestaruuden vei nimiinsä Alankomaiden Micha Brouwer, 19. Mitalikolmikon täydensivät Belgian Morc Möes ja Irlannin Jonathon Cowden.

Kilpailuun osallistui 13 nuorta ohjastajaa ympäri Euroopan. Kokelasohjastajien Euroopan mestaruuteen saavat osallistua ohjastajat, jotka ovat korkeintaan 25-vuotiaita, työskentelevät ammattivalmentajan tallilla ja ovat voittaneet vähintään 5 ja enintään 100 lähtöä urallaan. 

Vaikka suurempi menestys jäi Mallorcalla saavuttamatta, jättivät EM-kilpailut Finnströmille erittäin positiivisen olon.

”Kokemus oli mitä mahtavin. Loppusijoitus on tietysti pettymys, mutta sehän kertoo vain raviurheilun arvaamattomuudesta”, Finnström totesi.

Ohjastajat saivat kilpailupaikalla verrytellä ohjastettavansa itse, mutta muilta osin startteihin lähdettiin varsin niukan taustatiedon varassa. Finnström uskoo, että juuri siinä piilee reissun paras oppi.

”Hevoset olivat aika erilaisia keskenään ja oppia tuli ainakin siitä, että tiedon määrä hevosista oli minimaalinen. Kilvanajo oli spontaania ja piti tulla hyvin vähillä tiedoilla toimeen. Muista hevosista ei tiennyt mitään, ja omista sen verran kuin omistajat osasivat puhua englantia”, Finnström nauroi.

Kokelasohjastajien EM-kisojen tulokset >

Videotallenteet lähdöistä >


Lisätietoja:

Suvi Hakkarainen
Viestintäpäällikkö, Suomen Hippos
suvi.hakkarainen@hippos.fi
044 776 0530