Hyppää sisältöön

Verna Sankari ja Ernst Ravelli lähtevät tavoittelemaan Poniruhtinas-titteliä viimeistä kertaa

Poniraviurheilijoiden vuoden päätapahtuma Ponikuninkuusravit järjestetään yksipäiväisenä tapahtumana Teivon raviradalla tulevana sunnuntaina. Pöytyällä asuva Verna Sankari ja 18-vuotias russponi Ernst Ravelli osallistuvat viimeistä kertaa B-kategorian poneille tarkoitettuun Poniruhtinas-kilpailuun.

Ernst Ravelli ja Verna Sankari kilpailivat Lahden Kuninkuusraveissa viime vuonna. Kuva: Ida Laine

Sankarin omistaman ja valmentaman Ernst Ravellin kilpailuoikeus päättyy vuodenvaihteessa, kun ruuna kääntyy 19 vuoden ikäiseksi. Sankarin omistukseen poni tuli vuonna 2013, ja yhteisen matkan varrelle on mahtunut paljon iloa ja onnistumisia.

”Paras muisto on varmaan viime vuoden lopussa tullut yhteinen voitto. Vaikka se tuli niin sanotusti tavallisesta lähdöstä, se tuntui tosi hienolta, että pääsimme vielä voittamaan yhdessä”, Sankari kertoo.

Ernst Ravelli on omistajalleen tärkeä ja rakas ponikaveri. Mittavan, tällä hetkellä 135 starttia käsittävän kilpauran Ernst Ravelli on onnistunut tekemään hyvän terveyden ja kilpailuinnon avulla.

”Se on ihan ykkösponi ja kaikista rakkain minulle. Ernst Ravelli on tosi kiltti ja sille käy aina kaikki, vaikka kyllä se tietää oman arvonsa. Se tietää, että se on hyvä ja rakas minulle. Olemme kiertäneet raveja yhdessä pitkään ja se on käynyt myös talutusratsastuksissa, kun poni on niin rauhallinen ja kiva”, Sankari kuvailee omaa silmäteräänsä.

Ponikuninkuusravit merkitsevät poniraviurheilijoille paljon, ja tittelit ovat monelle kauden päätavoite. Teräsponi Ernst Ravellilla ei ole menestyspaineita sunnuntain kilpailuun.

”Ponikuninkuusravit on vuoden päätapahtuma poniraviurheilijoille. Se on aina iso juttu niille, jotka siellä pärjäävät. Emme ole viime vuosina olleet kisassa mukana Ernst Ravellin kanssa, mutta nyt halusin ilmoittaa ponin sinne, kun se on meille viimeinen kerta. Sillä ei ole ajettu kahta starttia päivässä aikaisemmin. Katsotaan, kuinka se sopii”, Sankari miettii.

Poniraviurheilu on Sankarin mukaan todella hyvä harrastus, ja sen myötä oppii paljon esimerkiksi vastuuta. Poneista täytyy huolehtia päivittäin, ja tehdä niiden eteen paljon töitä. Sankarin nuoruusvuodet ovatkin kuluneet tiiviisti ponien kanssa tallilla.

”Äiti on aina sanonut, että tämä harrastus on pitänyt minut pois monesta pahasta”, Sankari nauraa.

Raviurheilussa näkee Sankarin mukaan oman työnsä tuloksen hyvin.

”Kilpaileminen on parasta lajissa. Kun on ensin treenannut poninsa kuntoon, ja sitten pääsee kilpailemaan ja ehkä menestymäänkin. Siinä näkee oman työnsä jäljen aina”, Sankari kertoo.

Verna Sankari. Kuva: Juho Hämäläinen

Seuraavana tulevaisuudessa 23-vuotiaalla Sankarilla siintää hevosiin siirtyminen. Ernst Ravellin jäädessä eläkkeelle hän aikoo vähentää muiden poniensa määrää. Sankarilla on jo hieman kokemusta hevosista, yhteensä hevosilla ajettuja startteja on kertynyt 28. Tänä vuonna Sankari on osallistunut myös nuorille ohjastajille tarkoitettuun Juniorikypärät-kilpailusarjaan, johon osallistuu moni muukin uransa poneista aloittanut ohjastaja.

Sankari näkee tärkeänä, että poniraviurheilijoilla on mahdollisuus siirtyä hevosiin haluamallaan tavalla. Kaikista ei tarvitse tulla alan ammattilaisia, myös raviurheilun harrastaminen monipuolisesti tulisi olla helppoa ponivuosien jälkeen.

”Täytyy tuntea valtavaa paloa lajia kohtaan, jos haluaa tehdä tästä ammatin itselleen. Siksi täytyisi myös tehdä harrastamisesta helppoa, jos sitä ammattilaisen paloa ei ole. Laji osaa olla raaka, ja siksi harrastamisesta pitäisi tehdä mahdollisimman kivaa. Raviurheilun harrastamisen pitää olla mukavaa tekemistä”, Sankari kuvailee.

Nuori raviurheilija itse on tiukasti hevosalalle suuntautunut. Sankari opiskelee Multialassa agrologiksi ja suuntautuu opinnoissaan hevosiin. Lisäksi Sankari on työskennellyt nyt vuoden verran lomittajana hevostallilla.

Vaikka hevosiin siirtyminen on hiljalleen ajankohtaista Sankarille, Ernst Ravellilla on aina paikka hänen luonaan.

”Ernst Ravellilla on meillä ikuinen eläkekoti. Poni saa olla meillä niin kauan kuin se haluaa ja voi olla”, Sankari päättää.