Hyppää sisältöön

Vermon poniraveissa karsittiin ponien Pohjoismaiden Mestaruuksien edustajia

Vermon poniravit ajettiin sunnuntaina aurinkoisessa säässä. Poniravit keräsivät yleisöä hienosti ja lapsille oli tarjolla myös mm. poniratsastusta – ja ajelua. Lähtöjä oli päivän ohjelmassa kymmenen, joista kaksi oli karsintoja Ruotsin Östersundissa 16.9. ajettaviin ponien Pohjoismaiden Mestaruuksiin. PM- karsintalähtöjen kaksi parasta pääsi suoraan finaaliin ja kolmannen edustaja finaaleihin valitsee Suomen Hippos.

Päivän neljäntenä lähtönä ajetun shetlanninponien PM-karsinnan voiton vei Petra Ojalan kasvattama ja Jenny Suomelan omistama, valmentama ja ohjastama Jokimäen Martta. Jokimäen Martta lunasti samalla paikkansa Ruotsissa syyskuussa ajettaviin PM-kilpailuihin.

IMG_1448
Jokimäen Martta ja Jenny Suomela. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

- Jokimäen Martta on ennätyskunnossa, mutta tänään jännitti, kun oli takarivin paikka ja rata oli todella raskas. Voitto tuli yllätyksenä. Martta on erittäin kiltti lastenponi, mutta omaa ponimaista päättäväisyyttä. Jokimäen Martalla on harvinaisen kova kilpailupää, kertoo Ruotsin kisamatkaan valmistautuva, viime vuosina jo Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa ponien PM-kisoihin aiemmin osallistunut Jenny Suomela.

Toiseksi shettisten PM-karsinnassa sijoittui Kirsi Ojalan kasvattama, Julia Kiukkaan omistama sekä valmentama ja Maria Kiukkaan ohjastama Jokimäen Sofia lunastaen toisen karsintapaikan suoraan PM-finaaliin.

- Jokimäen Sofia oli ihan hyvä, tosin on se ollut paremmankin tuntuinen. Se on kesän aikana päässyt vähän lihomaan niin ehkä se vähän vaikuttaa juoksemiseen. Tyytyväisiä ollaan kuitenkin sen suoritukseen ja varsinkin siihen, että se lähti tosi hyvin auton takaa liikkeelle, kertoo ponin valmentaja Julia Kiukas suojatistaan.

Kolmanneksi shetlanniponien PM-karsintalähdössä sijoittui Minttu Rojon kasvattama ja omistama sekä Petri Rojon omistama La Ponteva Pinja Puustinen ohjaksissaan.Kiukkaan tallista kaksi edustajaa Pohjoismaiden Mestaruuksiin

Päivän seitsemäntenä lähtönä ajettiin B-ponien SM-karsintana ajettu Kultakenkä-ajo. Kiukkaan tallista PM-kilpailuihin pääsi suoraan myös B-ponien lähdön voittaja Dorindah valmentajansa Julia Kiukkaan ohjastamana. Kesäkuussa lähes kuuden vuoden tauolta palanneella ruotsissa syntyneellä Dorindahilla on taulussaan kuusi starttia, joista kaksi voittoa, kolme kakkosta ja viides sija. Aiempina vuosina jo kilpailu-uransa päättäneen ja neljä varsaa varsoneen Dorindahin omistavat Laura ja Linda Mattila.

IMG_1704
Dorindah ja Julia Kiukas. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

- Dorindah oli hyvän tuntuinen, otin lähdön aika varman päälle koska edellisessä ohjastamassani autolähdössä se laukkasi lähtöön. Loppujen lopuksi se voitti melko varmasti, vaikka ehtikin laukkaamaan kerran tallikaarteessa. Dorindah tuli meille viime syksynä ja takana oli taukoa treenaamisesta reilut viisi vuotta, joten pikkuhiljaa alettiin kuntoa kasvattamaan, kertoo Dorindahin valmentaja Julia Kiukas.

- Talvella meillä oli tosi hyvin lunta ja pääsin ajamaan paljon voimatreeniä, joka on mielestäni tosi tärkeä vaihe treenikaudella. Keväällä aloin pikkuhiljaa siirtymään hiitteihin ja vetoihin, jotka kuuluvat tälläkin hetkellä treeniohjelmaan. Minulle on tullut yllätyksenä, että Dorindah on näinkin hyvä, olisihan sekin mahdollista, että pitkän tauon jälkeen meno ei enää samalla tavalla maistu. Dorindah kuitenkin tykkää juoksemisesta ja ylipäätään liikkumisesta niin luotin siihen, että eiköhän se palaa edes jonkinlaisessa kunnossa.

-Se tuli kuitenkin yllätyksenä, että se on pystynyt parantamaan vielä ennätystään, kun onhan sen edellinen valmentaja Laura Mattila tosi hyvä laittelemaan poneja. Tuntuu tosi hienolle, että onnistuttiin pääsemään edustamaan Suomea, vieläpä kahdella ponilla. Molemmilla on varaa parantaa ennätyksiään, joten matkaan lähdetään hyvillä mielin, vaikka varmasti myös muiden maiden vastustajat ovat kovia, kertoo Julia Kiukas.

Toiseksi B-ponien PM-sijoittui Ruotsista hiljattain Suomeen tuotu Saana Tuurin omistama, valmentama ja ohjastama Rondo Dar.

- Kuukausi sitten käytiin hakemassa Rondo Dar Ruotsista. Ensin mietin lähdetäänkö tänne, mutta kun toinen poni oli mukana montéssa niin mikspäs ei. Kotona on mennyt kuitenkin hyvin ja Ruotsissakin poni oli ihan kilpailukunnossa. Hyvää suoritusta ilman laukkaa lähdettiin hakemaan. Alussa tuli laukka ja sitten jo mietin, että mitäs nyt tehdään, mutta ekaa kertaa kun lähdettiin etusuoralle niin sitten lähdettiin ja kyllä se poni tietää mitä radalla tehdään. Saatiin lopussa kärkeä kiinni ja lopussa päästiin jo Dorindahin rinnalle, mutta otettiin varman päälle.

- Jos kaikki menee hyvin niin PM-kisoihin lähdetään. En ole aiemmin Ruotsissa ohjastanut ja se on aina ollut haaveena. Nuorempana olin mukana Kouvolan ravinuorten toiminnassa eli Kouvolan Poniravikoulun kasvatti olen. Vanhemmilla ei ole hevostaustaa, mutta apuna ja tukena ovat hienosti harrastuksessa. Yksi startti vielä tähän jos saataisiin väliin, ponilla on kaikki tällä hetkellä oikein hyvin, kertoo Jyväskylässä ammattikorkeakoulussa logostiikkaa opiskeleva Saana Tuuri.

Kolmanneksi B-ponien PM-karsintalähdössä sijoittui Talli Minimafian omistama, Katariina Martilan valmentama ja Eveliina Hietasen ensimmäistä kertaa ohjastama Robbie Wee.

Päivän kuudentena lähtönä ajetun Kipinä -Cupin osalähdön voitti Emmeros Bambi ja Sofia Kiukas, toiseksi sijoittui Granat / Aada Salo ja kolmanneksi Hietarannan Saga / Otto Saarinen.

Päivän muiden lähtöjen voittajat ja tulokset löydät TÄSTÄ

Teksti: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Helena Hyvämäki-Mäenpää
Suomen Hippos ry
nuorisotoiminnan koordinaattori
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi
040 6464 609
www.hippos.fi