Hyppää sisältöön

Vermo ja Seinäjoki toimivat Superlauantain näyttämöinä – nuoret suomenhevoset sekä kokeneet lämminveriset pääosissa

Superlauantai rantautuu lokakuun 17. päivä Vermon sekä Seinäjoen raviradoille. Kahdella paikkakunnalla vuorotteleva ravitapahtuma tarjoaa kotikatsomoihin tasokkaita lähtöjä läpi illan.

Superlauantai tarjoilee tasapuolisesti hienoja lähtöjä molemmilla paikkakunnilla. Vermossa lauantain ykköskilpailuna juostaan lämminveriravureiden Suomen mestaruudesta, kun taas Seinäjoen rahakkain ykköspalkinto jaetaan 3-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-lähdön voittajalle.

Vermon lämminveriravureiden Suomen mestaruus on monien avoimen tason kilpailijoiden kauden huipennus. Viimevuotista voittoaan saapuu puolustamaan Next Direction ja loistavista asetelmista matkaan kiihdyttää voitokkaassa vireessä kilpaileva Lexus Dream.

Suomen mestaruudesta kilpailee myös useita mielenkiintoisia nousukkaita, jotka eivät ole vielä mitanneet tasoaan avoimen tason konkareita vastaan.

”Luvassa on hienoa ja nopeatahtista raviurheilua pääkaupunkiseudulta ja Pohjanmaalta. Seinäjoen lähdöistä odotan erityisellä mielenkiinnolla kuudentoista hevosen Varsakunkku-finaalia. Vermossa kohokohtia ovat tietysti Derbyn Tammachampion ja Suomen mestaruus, joilla molemmilla on pitkät perinteet”, Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi kommentoi.

Perinteen tosiaan juurtuvat pitkälle. Lämminveristen ensimmäinen SM-lähtö juostiin vuonna 1962 ja Derbyn Tammachampion taas vuonna 1973.

Etelä-Pohjanmaalla estradille astelevat nuoret suomenhevoset. Uransa alkutaipaleella olevat 3-vuotiaat ottavat toisistaan mittaa edellä mainitussa Varsakunkku-finaalissa, ja Ilkka-Pohjalainen –ajon finaaleissa alueen lämminveri- sekä suomenhevosravurit mittaavat paremmuutensa.

”Alueemme perinteikäs kasvattajakilpailu Ilkka Pohjalainen -ajo pitää hienosti pintansa. Nytkin finaaleista muodostui tasokkaat lähdöt. Lopputulos antaa taas katsauksen siitä, millaisia hevosia eteläisimmissä Pohjanmaan maakunnissa on varttunut. Ja kyllähän illan kaikki lähdöt ovat pullollaan tasoa. Lauantaista tulee hieno urheilullinen miksaus”, Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kommentoi.

Raviliiga HIFK:n Mascate Match näyttäytyy kotiyleisölle – tammatähden syksy huipentuu Ruotsissa

Mascate Match Derby-voittaja  2 2020 kuva juho hämäläinen
Massi kilpailee kotiradallaan sitten Derby-finaalin jälkeen. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Vermon Derbyn Tammachampion –lähdön valovoimaisin tähti on ymmärrettävästi Derbyn voittanut, ja Suomen tämän vuoden menestynein ravihevonen, Mascate Match.

Vermon startti toimii tietynlaisena valmistelustarttina ensi viikolla Ruotsissa kilpailtavaa Breeders Crownia kohtaan. Sunnuntaina 25. lokakuuta Solvallassa juostaan kilpailun välierät, joihin ”Massi” selvitti tiensä huhtikuun karsintalähdöstä.

”Jos kaikki on nyt lauantaina hyvin, niin sitten mennään Breeders Crownin välieriin. Kaikki on ollut hevosella normaalisti. Hevosen on varmaan tarkoitus ensi viikon perjantaina siirtyä Ruotsiin kun startti on sunnuntaina”, Valmentaja Pekka Korpi kommentoi Mascate Matchin tulevia lähtöjä.

Huhtikuussa Färjestadin alkuerässä supertamma jäi toiseksi, kun kovaakin kovempi kilpasisko Ganga Bae oli vahvempi. Suomessa Massi on kilpaillut tänä vuonna toistaiseksi voitokkaasti, mutta Ruotsissa nelivuotisikäluokan tammat tarjoavat kovan vastuksen.

”Ruotsissa on nyt muutamia hyviä tammoja, että kyllä siellä pitää hevosella olla kaikki kohdillaan ja olla lähtöpaikkojenkin kanssa vähän tuuria menestyäkseen”, Korpi kommentoi.

Breeders Crownin mahdollinen loppukilpailu olisi vuorossa Eskilstunassa 8. marraskuuta. Finaalin ykköspalkinto on 800 000 kruunua (yli 76 000 euroa).

Suomen tämän vuoden menestyneimmän ravihevosen kanssa edetään lähtö kerrallaan. Valmentaja ei osannut arvioida, nähdäänkö Massia kilpailemassa Vermossa vielä tämän vuoden puolella. Superlauantai voikin olla tamman viimeisiä, ellei viimeinen esiintyminen, tämän vuoden aikana kotiradallaan.

Massin ja muiden Raviliiga-hevosten matka osana suuria omistajaporukoitaan päättyy tämän vuoden lopussa järjestettävään huutokauppaan ja puolet hevosten varoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Mascate Matchin hyväntekeväisyyskohteena toimii syöpäsairaiden lasten ja nuorten Sylva ry.

Lähtölistat, Superlauantai 17.10.2020, Vermo & Seinäjoki

Vermo:

Lämminveristen Suomen mestaruus

Derbyn Tammachampion

Seinäjoki: 

Varsakunkku-finaali, 3-vuotiaat suomenhevoset

Ilkka Pohjalainen -ajo, 5-6 -vuotiaat suomenhevoset

Ilkka Pohjalainen -ajo, 4-5 -vuotiaat lämminveriset

Superlauantain ravit starttaavat 17. lokakuuta kello 17.00 Seinäjoelta. Lähtöjen välit ovat kotikatsomoissa lyhyet, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta startit tapahtuvat vuoropaikkakunnittain 12 minuutin välein. Ravit ovat nähtävissä suorana Veikkauksen TotoTV:n ja MT26-kanavan sekä maksullisten Ruutu+ ja C More -palveluiden kautta.