Hyppää sisältöön

Varsojen syntymätodistukset lunastettava 31.12.2019 mennessä

Vuonna 2019 syntyneen varsan syntymätodistus on lunastettava vuoden 2019 loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Varsan rekisteröinti on kaksivaiheinen, ensin ilmoitetaan ja maksetaan syntymätodistus, sitten tunnistetaan. Varsa on tunnistettava viimeistään maaliskuun 31. päivänä syntymävuotta seuraavana vuonna.

 

Varsa ilmoitetaan rekisteriin heti syntymän jälkeen. Se tapahtuu merkitsemällä varsa syntyneeksi uuteen Oma talli -järjestelmään. Sähköistä asiointia varten tarvitaan tunnukset OmaTalliin. Käytännössä tunnus on sama kuin Heppa-järjestelmään. Tunnukset saat tilattua täältä. Varsomisilmoitus on uudistunut myös sisällöllisesti. Ilmoittamisen yhteydessä varsalle anotaan sekä kantakirjaan merkitsemistä että ravivarsan kyseessä ollessa ravikilpailuoikeutta. Näitä haettaessa kasvattaja sitoutuu noudattamaan niin rekisteröintiä ja jalostustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä ja kantakirjan jalostusohjesääntöä liitteineen kuin myös ravikilpailusääntöjä. Oma tallissa tamman tiedoista, tiineysluettelon vierestä on löydettävissä kohta ”Varsominen”, josta pääsee ilmoittamaan astutuksen tuloksen. 

 

Varsomisen voi myös ilmoittaa palauttamalla astutus-/varsomistodistuksen täytettynä hevosjalostusliittoon. Kun varsan ilmoitetaan syntyneeksi kuukauden sisällä varsomisesta, rekisteröinti eli hevospassi on hinnaltaan edullisin.

Varsomistodistukseen kirjoitetaan varsan syntymäaika, sukupuoli ja nimi. Nimiehdotuksia pitää mainita useampia, jotta varsalle löydetään helposti sen oma ainutkertainen nimitunnuksensa (Nimisääntö).

 

Varsan syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä syntymävuoden aikana. Oriinpitäjä merkitsee syntymätodistuksen lunastetuksi Heppa-järjestelmään tai antaa paperisen syntymätodistuksen kuitiksi siitä, että asiaan kuuluvat varsamaksut on maksettu. Syntymätodistus on lunastettava viimeistää joulukuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. 

 

Rekisteriin ilmoitetusta varsasta tehdyt mahdolliset omistajanvaihdosilmoitukset toimitetaan myös heti vaihdoksen tapahduttua Suomen Hippokseen tai annetaan tunnistajalle.

 

Varsan tunnistaminen

Varsan tunnistuksen suorittaa Suomen Hippoksen auktorisoima tunnistaja. Tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton virkailijat, jotka saapuvat paikalle sovittuna aikana. Tunnistus tilataan ensisijaisesti oman alueen hevosjalostusliitosta. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit sekä otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten ja asennetaan mikrosiru. Näytteenottoa varten varsalla on oltava tottuneet kiinnipitäjät.

 

Varsan tunnistamistoimenpiteet on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Ravikilpailuoikeuden edellytyksenä on myös se, että ulkomailla syntynyt varsa on tuotu Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä sekä tunnistettu Suomessa.

 

Hevosjalostusliitosta lähetään edelleen rekisteröintiin liittyvät todistukset ja lomakkeet Suomen Hippokseen, kun tunnistusmaksu on maksettu hevosjalostusliittoon. Sen jälkeen, kun DNA-laboratoriosta saadaan varsalle polveutumisen varmistus, lähtee Suomen Hippoksesta lasku rekisteröinnistä varsan omistajalle.

 

Laskun maksettuaan varsanomistaja saa postitse varsalle hevospassin.

 

Lisätietoja:

 

Varsojen rekisteröinti:

Soila Lehmusvaara 020 760 5253 (suomenhevoset, kysymykset hallintaoikeudensiirroista)

Anne Sutinen 020 760 5252 (lämminveriset ravihevoset).

 

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot