Hyppää sisältöön

Välkyn Tuiskun huippukunto ajoittui nappiin – ”Lähdemme nauttimaan hienosta ravijuhlasta”

Tuoreen superjuoksijan ja kuningaskandidaatin valmentaja Kimmo Taipale kertoo, että hyvälaatuista jännitystä on jo ilmassa. Taipaleelle ja hänen perheelleen ravipäivä on aina juhlapäivä.

Välkyn Tuisku on suomenhevosen historian kahdestoista superjuoksija. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

28-vuotias Kimmo Taipale on mukana oman valmennettavan kanssa Kuninkuusraveissa toista kertaa urallaan. Taipaleen luotsaama Herra Hanuri sijoittui viime vuonna yhdeksänneksi.

”Se oli vähän erilainen juttu. Pääsimme kiikun kaakun mukaan kilpailuun, ja vaikka toki oli hienoa olla mukana, meillä ei oikein ollut etukäteenkään mahdollisuuksia pärjätä. Kaiken järjen mukaan tällä kertaa on, jos kaikki vaan sujuu hyvin”, Taipale arvioi.

Totta tosiaan – kuopiolaisen Taipaleen valmentama Välkyn Tuisku on kovassa iskussa ja lukeutuu kuninkuuskilpailun kuumimpiin nimiin. Hevonen voitti St Michel -viikonloppuna ravatun Suurmestaruuden ja alitti samalla maagisen 1.20-rajan voittotuloksella 19,9a/1609 metriä. Tuon rajan alle tuloksen tehneitä suomenhevosia kutsutaan superjuoksijoiksi, joita alkuperäisrotumme historia on nyt saanut nähdä yhteensä 12.

”En etukäteen uskonut 20-alitukseen, vaikka tiesin, että kovaa mennäänkin. Luulin, että aika tulisi olemaan jotain hieman kahdenkymmenen päälle”, Taipale sanoo. ”Niin siinä kuitenkin kävi, Välkyn Tuisku voitti Suurmestaruuden, ja vielä väljästi. On se tunnepuolella mahdottoman hieno asia.”

Vaikka Taipale myöntää menestysmahdollisuuksia ja tervettä jännitystä olevan ilmassa, paineita hän ei suostu ottamaan. Niin on sovittu yhdessä hevosen kasvattajan ja omistajan Yrjö Kettusen kanssa.

”Niin puhuimme, sillä tämä kausi on joka tapauksessa jo mennyt yli odotusten. Me lähdemme nauttimaan hienosta ravijuhlasta ja teemme parhaamme. Se riittää mihin se riittää, ja siihen olemme tyytyväisiä”, Kimmo Taipale sanoo.

12-vuotias Välkyn Tuisku tuli Taipaleen talliin omistajan luota tämän vuoden helmikuulla. Taipale kertoo, että Kettunen ajoi itse talven aikana hevoseen pohjakuntoa.

”Loppukesään on koko ajan tähdätty. Ja niinhän sitä usein tehdään, että jotakin kohti tähdätään, mutta aina ei onnistuta. Välkyn Tuiskun kanssa koetimme alkukauden minimoida riskit. Halusimme antaa sille nättejä reissuja ja vasta sitten kunnon mahdollisuuden, kun se alkoi tuntua siltä. Nythän se kaksi kertaa juossut ja voittanut keulasta Mikkelissä.”

Huippukunto alkoi valmentajan mukaan todella tuntua Lahdessa kesäkuun lopussa, jolloin ori nappasikin kauden ensimmäisen voittonsa.

”Se oli siellä niin mahdottoman hyvä. Oikein huokui itseluottamusta”, Taipale sanoo.

Kimmo Taipale aloitti ammattimaisen ravivalmennustoiminnan nelisen vuotta sitten. Kuninkuuskisassa hän on mukana toista kertaa urallaan. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Välkyn Tuiskulle kuuluu juuri ennen Lahden Kuninkuusraveja edelleen hyvää. Kimmo Taipale kertoo, että ori on todellinen ihannehevonen, joka ei ole milloinkaan pahalla päällä ja lähtee aina mielellään treenaamaan, mistä on rutkasti hyötyä kilpahevosen kokonaisuudessa.

Tulevana viikonloppuna avainasemassa ovat myös hoitotoimenpiteet. Kuninkuusraveihin osallistuvat hevoset ovat huippu-urheilijoita, joita huolletaan osalähtöjen välissä parhaalla mahdollisella ammattitaidolla.

”On tärkeää, että hevonen syö ja juo hyvin ja että se pysyy mahdollisimman rauhallisena. Myös ajojen pitää onnistua, jotta voimat saadaan jaettua tasaisesti kaikille kolmelle matkalle”, valmentaja sanoo.

Kimmo Taipale on neljännen polven hevosmies, mutta ammattivalmentajana oman sukunsa ensimmäinen. Ammattimaisen valmennustoiminnan hän aloitti nelisen vuotta sitten.

”Tosin raviurheilu on minulle ja perheelleni työ, huvit ja harrastus. Ravipäivä on aina juhlapäivä.”

Välkyn Tuiskun faneille Taipale lähettää paljon terveisiä.

”Hienoa, että kannustajia on, niitä tarvitsevat kaikki osallistujat. Tervetuloa meitä katsomaan ja nauttimaan upeasta viikonlopusta!”

Välkyn Tuisku Mobiilihepassa
Kimmo Taipale Mobiilihepassa
Vapaasti käyttäviä valokuvia Kuninkuusravien osallistujista 

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3. elokuuta 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4. elokuuta 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.


Lue myös: