Hyppää sisältöön

Vahvuus ja huumorintaju ovat valttia – Metkutus mukana kuninkuuskisassa viimeistä kertaa

Juha-Matti Paavolan valmentama ja yhdessä Teija Lampelan kanssa omistama Metkutus osallistuu urallaan viidettä ja viimeistä kertaa kuninkuuskilpailuun. 15 vuoden ikään ehtinyt ori kilpailee viimeistä kauttaan, sillä suomenhevosten kilpailuikä loppuu niiden täyttäessä 16 vuotta.

Metkutus ja Juha-Matti Paavola osallistuvat viimeistä kertaa Kuninkuusraveihin. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen

Paavolan perhe on kasvattanut kauan suomenhevosia, ja Metkutus onkin perheen kasvatti jo kolmannessa polvessa. Joistain hevosista voi olla selvää jo nuorena, että kyseessä on poikkeuksellinen yksilö, mutta Metkutuksen kohdalla odotukset eivät olleet niin suuret varsavuosina.

”Metkutus oli tosi pieni hevonen isoilla liikkeillä, mikä teki sen menosta hapuilevaa. Hapuilevaahan se on toisinaan vieläkin, mutta ori on aina tykännyt lähteä raveihin ja jaksanut yllättää iloisesti vuosien varrella aina vaan uudestaan”, Paavola kehuu.

Paavolan mielestä Metkutuksen vahvuus raviradoilla ja sen ulkopuolella on hyvä huumorintaju.

”Se on leikkisä ja iloinen kaveri. Ravireissuilla se viihtyy hyvin eikä välitä, vaikka joskus tulisi vähän raskaampi juoksu. Se on aina ollut kiltti, etenkin vieraille ihmisille. Vieraiden kädestä se ottaa porkkanatkin erityisellä varovaisuudella”, Paavola kertoo.

Hevonen on ehtinyt ilahduttaa suomalaista raviyleisöä jo 12 kauden ajan. Metkutukselle on kertynyt startteja yli 300, mikä on poikkeuksellista nykyraviurheilussa. Tasaiseen tahtiin kilpaileva hevonen on ehtinyt tälläkin kaudella käydä raveissa 21 kertaa.

”Pitkän uran salaisuus on Metkutuksen terveys ja sen luonne. Se lähtee aina innoissaan reissuun, ja sille sopii, että kilpaillaan paljon. Muun aikaa se saa ottaa rennosti kotona”, Paavola kertoo.

Metkutus on toiminut kilpailemisen ohella siitosoriina, ja jälkeläisiä on kertynyt tähän mennessä 31. Paavolalla on myös omassa tallissaan Metkutuksen jälkeläisiä.

”Ne ovat hyvin saman tyylisiä kuin isänsä. Varsoilla on positiivinen asenne elämää kohtaan”, Paavola kehuu.

Lahden Kuninkuusraveihin Paavola ja Metkutus lähtevät ilman paineita. Parhaimmillaan Metkutus on ollut kuninkuuskilpailun kokonaiskilpailussa sijalla viisi. Erityisesti ori on pärjännyt jaksavana hevosena kilpailun viimeisellä 3100 metrin osamatkalla.

”Olen enemmän kuin tyytyväinen kaikkeen, mitä hevonen on antanut minulle. Tänä vuonna olemme startanneet jo monta kertaa, ja haikeus viimeisestä kaudesta on hiljalleen hävinnyt. Olen iloinen, että päästään vielä kerran mukaan Kuninkuusraveihin”, hevosta myös ohjastava Paavola kertoo.

Hevosen kanssa nautitaan viimeisestä kilpailuvuodesta startti kerrallaan. Metkutuksella on koti Paavolan perheessä myös kilpauran jälkeen.

”Toivon, että hevonen saa jättää raviradat terveenä, ja ura loppuisi mukavalla tavalla. Minä olen pitänyt huolta oriista 15 vuotta, ja nyt on ollut puhe siskon kanssa, että hän ottaisi Metkutuksen ainakin talvisin asumaan luokseen”, Paavola kertoo.

Jokaisen suomenhevosihmisen unelma on päästä omalla hevosella Kuninkuusravien päälähtöihin. Paavola on saanut kokea kunkkarihuuman viidesti omalla kasvatillaan, mutta orin jättäessä kilpaurat hänen tallissaan on myös mahdollista jatkumoa huipputasolle.

”Menoks on hyvä hevonen, mutta se ottaa veljeään Metkutusta totisemmin ravihommat. Lisäksi tallini Fiiling on selkeä tulevaisuuden nimi, vaikka vielä tänä vuonna ei ollut sen aika osallistua kunkkareihin”, Paavola päättää.

Metkutus Mobiilihepassa  

Juha-Matti Paavola Mobiilihepassa  
Vapaasti käytettäviä kuvia


Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.


Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.


Lue myös:
28.7.2019 Ryti-Tyttöä kuningatarkilpailussa ohjastava Jonny Länsimäki: "Tärkein hevonen urallani"
27.7.2019 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat selvillä

26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin