Hyppää sisältöön

Uudenmaan Upein Poni päättää ponien suurkilpailukauden – ”Hyvillä fiiliksillä lähdetään Vermoon”

Rondeletia Wilson ja valmentaja Hanna Uljas voittajakehässä Vermossa 8.6.2021. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Rondeletia Wilson ja valmentaja Hanna Uljas voittajakehässä Vermossa 8.6.2021. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Ponien suurkilpailukausi 2021 päättyy tulevana keskiviikkona Vermo Areenalla 29.12. Vuoden viimeisessä suurkilpailussa kilpailuoikeus on A-kategorian poneilla, jonka omistajan kotipaikka on vanhan Etelä-Suomen läänin alueella. Uudenmaan Upein Poni ravataan tasoitusajona 1620 metrin matkalla. Tämän vuoden voitosta kisaavat seitsemän valjakkoa, joiden joukossa ovat muun muassa Suomi-Ruotsi maaottelun sankari Ekslätts TNT ja Derby-voittaja Pikku Humanteri.

Vuoden viimeinen ponien suurkilpailu ravataan keskiviikkona 29.12. Vermo Areenalla. Uudenmaan Upein Poni suurkilpailu starttaa tänä vuonna seitsemän valjakon kera, joista yksi on lapinjärveläisen Hanna Uljaan valmentama Rondeletia Wilson. 5-vuotias tamma, lempinimeltään Rauha, on startannut tällä kaudella yhteensä 18 starttia, joista puolet on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon. Uudenmaan Upein Poni suurkilpailuun Rondeletia Wilson starttaa numerolta kaksi.

”Rauhan kanssa hyvillä fiiliksillä lähdetään Vermoon keskiviikkona. Lähtö on kyllä kova, mutta poni on ollut nyt kotona todella hyvä”, kertoo Rondeletia Wilsonin valmentaja Hanna Uljas.

Uljas on ohjastanut lähes kaikki Rondeletia Wilsonin uran startit. Kuitenkin Uudenmaan Upeimpaan Poniin rattaille nousee orimattilalainen Jerry Rauos.

”Halusin kokeilla miten poni toimii toisen kuskin kanssa ja Jerry on ennenkin ajanut valmennettaviani, joten häneltä kysyin melkeinpä ensimmäisenä. Lähtöön en ole asettanut sinänsä tavoitteita, mutta mahdollisuuksia sijoituksille on, jos kaikki menee hyvin. Luottavaisin mielin annan ponin Jerrylle”, summaa Uljas.

Uljaan ja Rondeletia Wilsonin yhteinen matka alkoi noin kolme vuotta sitten tutun tarjottua ponia Uljaalle kokeilumielessä treeniin. Alussa oli mahdollisuus, ettei poni toimisi kärryjen kanssa ollenkaan. Kuitenkin Rondeletia Wilsonista paljastui hurja juoksija, joka Uljaan sanoin rakastaa juuri sitä mitä se tekee.

”Erityinen yhteinen muisto sijoittuu vuoden 2020 syyskuulle Lappeenrannan Villiponin voittoon. Sinne lähdettiin ihankuin tavalliseen starttiin hakemaan kokemusta ponille, mutta se todella yllätti voitollaan ja ennätys parantui hurjasti”, muistelee Uljas.

Vuoden 2022 tavoitteiksi Uljas on valmennettavalleen asettanut muun muassa mahdollisuuden päästä mukaan ponikuningatarkilpailuun sekä monte starttien lisääntymisen. Kauden 2021 viidestä montestartista Rondeletia Wilson otti voiton kaksi kertaa ja sijoittui kerran kolmanneksi.

”Poniraviurheilussa ei itselläni ole sen suurempia tavoitteita, kun ajaa lähtöjä ja päästä ohjastamaan uusia poneja. Tavoitteena on myös suorittaa C-ajolupa heti, kun se on mahdollista”, kertoo Uljas.

Hanna Uljaan valmennuslistalta löytyy Rondeletia Wilsonin lisäksi 3-vuotias russ-tamma Jamila Eden. Rondeletia Wilsonin omistavat Hugo ja Samira Blomqvist ja sen on kasvattanut Päivi Vääräkoski.

Uudenmaan Upein Poni suurkilpailu starttaa Vermo Areenalla klo 16:30.

Uudenmaan Upein Poni lähtölista 2021

  1. Niemenpellon Miner / Kaarlo Pussi
  2. Rondeletia Wilson / Jerry Rauos
  3. Never Heard / Aino Salo
  4. Aarteen Jenni / Peppina Timonen
  5. Ekslätts TNT / Bea-Noora Kyynäräinen
  6. Hietarannan Julia / Tuukka Varis
  7. Pikku Humanteri / Ronja Grönman

Vuoden 2022 ponien suurkilpailukausi käynnistyy A-ponien osalta maaliskuussa ja B-ponien osalta huhtikuussa. Suurkilpailukalenteriin on myös tullut uusi A-ponien suurkilpailu Jämsässä 9.7. ravattava Mini Äijän-ajo. Vuoden 2022 suurkilpailukalenteriin pääset tästä.