Hyppää sisältöön

Uudenmaan maakuntarajojen yli tapahtuvaa liikkumista rajoitetaan – miten rajoitukset vaikuttavat hevosten ja ihmisten liikkumiseen?

Suomen Ratsastajainliitto on tiedustellut Poliisihallitukselta sitä, miten Uudenmaan liikkumista rajoittavat toimenpiteet vaikuttavat hevosalan toimijoihin. Suomen hallitus on esittänyt Uudenmaan ja muun Suomen välisen liikkumisen rajoittamista 19.4. saakka. Uudellemaalle ja sieltä pois voi matkustaa vain välttämättömistä syistä.

hevonen kurkistaa
Kuva: Hippos / Sanna Mäki-Tuuri

Suomen Ratsastajainliitto on tiedustellut Poliisihallitukselta sitä, miten Uudenmaan liikkumista rajoittavat toimenpiteet vaikuttavat hevosalan toimijoihin. Ohessa Poliisihallituksen vastaus SRL:n tiedusteluun:

 "Liikkumisrajoituksilla on tarkoitus estää viruksen leviäminen pahasti epidemian kourissa olevalta Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Hevosten hoito tulee luonnollisesti turvata myös näin poikkeusoloissa ja liikkumisrajoitusten voimassa olon aikana se tulee mahdollisuuksien mukaan ehdottomasti pyrkiä järjestämään niin, etteivät henkilöt ylitä rajaa hoidon aikaansaamiseksi. Toisin sanoen hoito tulee pyrkiä järjestämään tässä tapauksessa asian osaavien ja luotettavien ihmisten toimesta, joiden ei tarvitse ylittää rajaa tätä varten. Jos tämä ei ole mahdollista, tulee henkilöiden kertoa olosuhteet ja se, ettei hoitoa ole ollut mahdollista järjestää toisella tavalla poliisille, joka sulkualueella tiedustelee syytä rajan ylitykseen. Poliisi arvioi liikkumisen välttämättömyyden aina tapauskohtaisesti.

Hätätilanteet mm. lääkäriin meno rajan yli (jos muuta lääkäriä ei ole) ovat tietysti aina eri juttu.

Hevosten kengittäjät ovat yrittäjiä ja heidän kohdallaan voidaan rajoituksesta poiketa silloin, kun liikkuminen yli rajan on välttämätöntä elinkeinon harjoittamiseksi.", kuuluu Poliisihallituksen vastaus. 

Suomen Hippos käy  keskustelua viranomaisten kanssa tarkempien ohjeiden saamiseksi. Tarkempia lisätietoja viranomaisilta toivotaan mm. siitostoimintaan liittyvien hevoskuljetusten - kuten tammanpitäjien - liikkumisen varmistamiseksi.

Ohessa alkuperäinen uutinen Suomen Ratsastajainliiton sivuilla.