Hyppää sisältöön

Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Kavioliigasta: ”Absoluuttinen huippu kiinnostaa”

Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Kari Linna seuraa ensimmäistä Kavioliiga-lähtöä hevosenomistajan roolista. Linna omistaa yhdessä seitsemän hengen porukassa raviratojen konkariruunan ja kansansuosikin Bret Bokon.

Ari Moilasen ohjastamasta Bret Bokosta on povattu Kavioliiga-suosikkia jo ennen kauden alkua. Kari Linna on yksi hevosen osaomistajista. Kuva: Hippos Hanna Laakso

Kari Linnan mukaan Kavioliigalla on onnistuessaan kaikki mahdollisuudet nousta tunnetuksi urheiluliigaksi muiden lajien rinnalle.

”Ravit ovat nykypäivänä monelle urheilutoimittajalle oudompaa aluetta. Nyt, kun Kavioliigassa tehdään ja seurataan mestaruus- ja pistepörssejä samalla sapluunalla kuin valtalajeissa, toimittajien on helpompi saada lajista kiinni”, hän sanoo.

”Toivotaan, että mestaruusjahdista tulisi jännittävä, että tilanne kärjessä vaihtelisi. Silloin kansa voisi seurata ja jännittää tapahtumia kierros kierrokselta.”

Linna toteaa, että Kavioliigan rajaus avoimelle eli raviurheilun ykköstasolle on oikea.

”Pääsarjassa pitää olla rotujen parhaat hevoset. Niin se on muissakin urheilulajeissa, että absoluuttinen huippu kiinnostaa yleisöä kaikkein eniten.”

Oululainen Linna pääsee seuraamaan Kavioliigan avausosakilpailuja kotiradallaan Äimärautiolla lauantaina 7. syyskuuta. Jännitettävää hänelle löytyy erityisesti lämminveristen osakilpailusta, sillä Linnan osaomistama Bret Boko on mukana Kavioliigassa.

Jo 11-vuotias hevonen on kilpaillut yhdeksällä kaudella ja voittanut niistä jokaisella, mikä on lajissa erittäin harvinainen saavutus. Bret Bokon menestyspaalujen joukkoon kuuluu muun muassa kansainvälisen suurkilpailun Finlandian voitto vuodelta 2015. Ykkösiä hevosen tilillä on yhteensä 54. Luku on hämmästyttävä, sillä moni hevonen ei urallaan edes starttaa yhtä monesti.

Bret Bokosta on jo ennen Kavioliiga-kauden 2019–2020 alkua povattu yhtä mestaruussuosikkia.

”Se on totta kai imartelevaa, että oman porukan hevosella on tuollainen ura takana ja että se on saavuttanut tietynlaisen kansansuosikin aseman”, Kari Linna sanoo. ”Ei siitä voi olla kuin hyvillään, toivotaan Bretille parasta mahdollista menestystä Kavioliigassa. Mutta todeta pitää, että mukana on suuri joukko nuoria nälkäisiä menestyshevosia.”

Kari Linna painottaa, että Bret Boko on jo tähän mennessä antanut omistajilleen enemmän kuin tarpeeksi. Omistajaporukalla on tänä vuonna Bret Bokon kanssa juhlavuosi, sillä pian tulee kuluneeksi pyöreät kymmenen vuotta siitä, kun he ostivat hevosen.

”Parempaa hevosta ei olisi voinut osua kohdalle. Bret Boko ei ole ollut meille moneen vuoteen mitään velkaa, kaikki mitä tulee, on plussaa.”

Bret Bokoa valmentaa urjalalainen menestysvalmentaja Markku Nieminen ja hoitaa Suvi Himanka. Hevosten pistepörssien lisäksi Kavioliigassa seurataan myös muun muassa valmentaja-, hoitaja- ja omistajapörssejä. 

Raviurheilun uusi pääsarja Kavioliiga starttaa Oulusta lauantaina 7. syyskuuta, jolloin ajetaan sekä kylmä- että lämminveristen oma avausosakilpailu. Bret Boko starttaa lämminveristen osakilpailussa numerolla kaksi, ja sitä ohjastaa Ari Moilanen. Kylmäveristen avauskisassa on mukana muun muassa hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus.

Lähtölista, lämminveristen Kavioliiga-osakilpailu
Lähtölista, kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailu
Kavioliiga – tästä on kyse raviurheilun uudessa pääsarjassa